Početna / O kampanji / DIP protiv Milana : Zabranjen Bandićev ‘crveni’ spot

DIP protiv Milana : Zabranjen Bandićev ‘crveni’ spot

Branko hrvatin2Državno izborno povjerenstvo naložilo je zabranu emitiranja video spota Milana Bandića u kojem se koriste iz konteksta izdvojene riječi Ive Josipovića ‘mapu Hrvatske potpuno zacrveniti’.

Državno izborno povjerenstvo smatra da navedeno oblikovanje spota predstavlja povredu dopuštenog i korektnog načina izborne promidžbe.

DIP je zaprimio dopis Izbornog stožera Ive Josipovića kojim se zahtijeva zabrana emitiranja spota predsjedničkog kandidata Milana Bandića u kom se ”koristi jedna od izjava predsjedničkog kandidata Ive Josipovića na način da se u više navrata ponavljaju riječi: ‘mapu Hrvatske potpuno zacrveniti,… potpuno zacrveniti…, zacrveniti…, zacrveniti…, zacrveniti…’. Uz te riječi koriste se i riječi treće osobe: ‘drugovi i drugarice…, …drugarski…”.

Državno izborno povjerenstvo je pregledalo predmetni spot i utvrdilo da su riječi predsjedničkog kandidata očito izdvojene iz cjelovitog izričaja, a time i izvučene iz konteksta u kojemu su izgovorene. Pri tome nije prijeporno da za takav zahvat ne postoji suglasnost protukandidata.

DIP ocjenjuje da je ”ovakvo izdvajanje pojedinih riječi iz konteksta rečenice, čime se bitno mijenja njezin smisao, neprimjereno i nedopušteno u svim slučajevima kada za to ne postoji suglasnost osobe čiji se izričaj za to koristi”. Kada se promidžbenia spot jednog kandidata oblikuje “tako da se na nedopušteni način koriste izdvojene riječi upravo protukandidata, to predstavlja povredu dopuštenog i korektnog načina izborne promidžbe”.

”Državno izborno povjerenstvo nalaže svim elektronskim medijima zabranu emitiranja predmetnog video spota”, piše u priopćenju koje je potpisao predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Bandićev stožer: Ovo je cenzura!

Obavještavamo javnost da je Državno izborno povjerenstvo, na prijedlog Izbornog stožera Ive Josipovića, zabranilo emitiranje spota ‘Stop crvenoj Hrvatskoj!’. DIP smatra spornim korištenje riječi u tv spotu, a koje je Ivo Josipović doista izgovorio u Rijeci 29. prosinca 2009.

Smatramo ovo običnim udarom na umjetničku slobodu, dosad neviđenom cenzurom i pristranim činom koji dovodi u pitanje stanje i razvoj demokratske prakse u Hrvatskoj’, stoji u priopćenju Izbornog stožera Milana Bandića.

U priopćenju se ističe ‘sadržaj tv-spota sadržajno nije uvredljiv niti na bilo koji drugi način sporan jer je faktičan’ te da ‘spot jasno ističe objektivne razlike između dvojice kandidata’.

Izvor: Net.hr

Ostavite komentar

comments