Početna / O kampanji / Kampanja sa sve više niskih udaraca

Kampanja sa sve više niskih udaraca

Sve su češći niski politički udarci među kandidatima. Lopov, dezerter, muljator – epiteti su to kojima se sve češće međusobno ‘časte’.

Internet je prepun blogova, pisama i poruka kojima se otkriva neka nova, ne tako lijepa, istina o pojedinim kandidatima. Internetom kruže frizirani životopise predsjedničkih kandidata, Sve je više internet stranica kojima se poziva na bojkot pojedinaca. Šuška se i kako pojedinci imaju tajne spise službi o konkurentima i čekaju trenutak za napad. ‘Evo, priča se o nekim papirima koje je produciralo obavještajno podzemlje. Ja se nadam da to neće biti glavna karakteristika kampanje. Nikada prljave kampanje nisu pomogle njihovim autorima’, kaže SDP-ov kandidat Ivo Josipović. Autorima je teško ući u trag. Josipović nikoga ne proziva, no prozivaju njega. Pravdom na Ivin način u e-mailu koji kruži proziva se Josipovića zbog ZAMP-a i dodatnog nameta na audio opremu. ‘Onog trenutka kad se prepozna tko je prljavac i glumi kazalište ili neku drugu disciplinu, to mu treba odmah reći u lice i da takvi udari na pojedine kandidate i demokraciju u Hrvatskoj nisu prihvatljivi’, kaže Josipović.

“Stop Bandić”

Bočno je, a ne u lice, Josipović udario po svom bivšem stranačkom kolegi Milanu Bandiću. ‘Predsjednički izbori nisu pljuvanje tko će dalje i nabacivanje blatom na čovjeka. To je najodgovornija funkcija u zemlji i traži dignitet i dostojantvo koje treba imati budući hrvatski predsjednik’, smatra Bandić. ‘Stop Bandić’ internet je stranica koja ističe samo afere i nezavisnog kandidata. On se, da apsurd bude veći, na njoj i reklamira. ‘To se odbija. To je ubod komarca, to nema veze s istinom’, kaže. Bijelog goluba u znak mira Bandić je pustio da poleti.

Udarci bivših stranačkih kolega

Ispod pojasa udaraju se rjeđe javno, uglavnom iz rovova bivši stranački kolege, a sada ljuti suparnici. Protiv Dragana Primorca kruži i pismo kojim se opisuje njegov put od Partije preko Amerike za vrijeme rata do HDZ-a uz pomoć Žužulovih. Zbog odlaska iz Hrvatske u vrijeme rata dezerterom ga je nazvao i Andrija Hebrang. ‘Opraštam Andriji, znam da je nervozan, kampanja mu ne ide dobro, ali ja sam siguran da će on biti prvi koji će mi dati glas u drugome krugu’, priča Primorac. Još jedan bivši HDZ-ovac, Nadan Vidošević, meta je stalnih prozivki, uglavnom zbog sumnjivog podrijetla imovine. ‘Je li vas nešto pogodilo što su protukandidati rekli o vama? Za sada ne’, tvrdi Vidošević.

“Kad Nadan muti jaja”

“Kad Nadan muti jaja” ironična je internet stranica na kojoj se bivšeg HDZ-ovca naziva Crobamom te se razrađuje njegov životopis i afere na nimalo lijep način. ‘Ono što je veći problem za Hrvatsku je da kandidati dviju najvećih stranaka nisu rekli ni jednu jedinu riječ protiv jedan drugoga’, smatra on. Baš tako! Josipović se ne bori protiv Hebranga kako bi bilo politički logično, već protiv Bandića, a Hebrangu konkurencija nije SDP-ov kandidat, već dvojac koji je donedavno bio s njim u stranci.

Izvor: Dnevnik.hr

Ostavite komentar

comments