Početna / O kampanji / Marijana Grbeša: Birači neće honorirati uvredljivu komunikaciju

Marijana Grbeša: Birači neće honorirati uvredljivu komunikaciju

Marijana GrbešaNegativna i pljuvačka kampanja nisu isto. Ironija je kreativna, ali uvrede nisu, kaže poznata politologinja

Mnogi ocjenjuju da je kampanja blijeda i dosadna. Slažete li se s tom ocjenom?

Da, sasvim. Kampanja je iznimno duga i zato su kandidati trebali razmisliti kako privući i zadržati pozornost birača. U odnosu na lokalnu kampanju koja je ponegdje bila jako živa, kvalitetna i kreativna, ova je kampanja kvalitativni korak unazad.

Kandidati se časte uvredama, od toga da su kriminalci do toga da su zlostavljači žena. Što mislite o takvim osobnim obračunima?

Birači ne vole uvredljivu komunikaciju, pogotovo ne na osobnoj razini, i neće je honorirati.

Što može donijeti negativna kampanja?

Negativna i pljuvačka kampanja nisu iste stvari. Atraktivna, kreativna negativna kampanja koja igra na ironiju može imati dobar odjek i mobilizirati birače, dok se pljuvačka kampanja kandidatima obično obija o glavu, poput bumeranga.

Je li neodgovorno što se ne govori o programima i ovlastima?

Kandidati šalju svoju poruku bez obzira na to ima li to veze s ovlastima. Tada mediji trebaju iz kandidata izvući informacije koje javnost treba znati. Naši mediji to loše odrađuju, a danak nesadržajne i dosadne kampanje plaćaju – birači.

Kad biste vi nekoga savjetovali, kako biste mu postavili kampanju?

Dobra kampanja podrazumijeva i emotivni angažman, da vas nečiji slogan, plakat, spot povuče, da kažete: e, to je to! Birači žele opuštenog Bandića sa zagrebačke ceste, šarmantnog i nasmijanog Vidoševića, luckastog, ali odmjerenog i toplog Josipovića. Gdje su?

Izvor: Večernji.hr

Ostavite komentar

comments