Početna / O kampanji / Nataša Božić za Novi list: Mate Granić, pardon, Ivo Josipović

Nataša Božić za Novi list: Mate Granić, pardon, Ivo Josipović

trn u petiKada god šefa SDP-a Zorana Milanovića ili nekoga od njemu bliskih iz stranačkog vodstva upitate za problem Bandić, oni iz aktovke spremno vade još vruće ankete koje dokazuju kako Ivo Josipović stoji najbolje od svih kandidata. Ivo ima 24 posto, a Bandić samo 15 u jednim novinama, Ivo 31 posto, a Bandić manje od 12 u drugim novinama. Stožer Ive Josipovića nekidan je čak izdao službeno priopćenje kako jedna anketa ništa ne valja jer daje premalo Josipoviću, argumentirajući to, ni manje ni više, nego li drugom anketom koja Josipoviću daje više.

Bombardiran tim anketnim streljivom, čovjek koji ima tu nesreću da je već dovoljno star i da ga pamćenje još dobro služi, ne može a da se ne sjeti sudbine jednog izglednog predsjedničkog kandidata, iz jedne jako velike stranke, koji čak i osobnošću i imidžem poprilično podsjeća na aktualnu SDP-ovu predsjedničku uzdanicu. U predsjedničke izbore 2000. godine Mate Granić ušao je kao jedan od favorita. Ankete su mu početkom siječnja, točnije 8. siječnja 2000. godine, davale debelo preko 30 posto, a jedini opasan protukandidat bio je Dražen Budiša, službeni igrač SDP-a i HSLS-a koji su netom osvojili parlamentarne izbore. Budiša je tada vodio s 37 posto. Daleko iza njih tog je 8. siječnja 2000., sa svega 9,7 posto, kaskao Stipe Mesić – čovjek koji je u predsjedničku kampanju uletio na svoju ruku, praktički bez istinske potpore svoje stranke HNS-a. Samo tjedan dana kasnije, 15. siječnja, naslovnica tada najtiražnijih novina vrištala je: »Stipe Mesić prešao u vodstvo!«. Nova anketa Mesiću je davala 31 posto, dok su Budiša i Granić pali za po desetak posto.

»Na Mesićev uspjeh najviše je utjecala njegova odlična predizborna kampanja, dok se Granićev strmoglavi pad objašnjava teškim unutarstranačkim sukobima u HDZ-u«, prokomentirao je tada vazda režimski Vjesnik.

Danima, pa i godinama nakon što je Stjepan Mesić postao predsjednik RH, Granić je objašnjavao kako su ga pobjede na izborima koštali unutarstranački prijepori. »Sukobi između Pašalića i Šeksa punili su naslovnice, za mene nije bilo mjesta«, objašnjavao je Granić koji se u pokušaju da se popne na Pantovčak bio sasvim distancirao od stranke, pa ju je pri kraj kampanje čak i formalno napustio.

Ivo Josipović u gotovo je identičnoj situaciji. Preko njegovih leđa ovih se dana prelama višegodišnji problem SDP-a: problem Milana Bandića čiji zagrebački SDP, još od Račanovih vremena, funkcionira kao država u državi. Dok se vijesti o Josipovićevoj »predsjedničkoj« turneji u medije mogu ugurati samo u formi vijesti od desetak redaka, sukob Milanović-Bandić puni naslovnice. Zoran Milanović prekjučer mu je na sjednici predsjedništva, doduše, obećao kako će »stranka napraviti sve da Josipović dobije predsjedničke izbore u prvom krugu«. Ma kakav prvi krug?! Josipović može biti prezadovoljan uspije li se, pokraj Bandića i Vidoševića, uopće ugurati u drugi krug. A ako mu to i uspije, bit će čupavo s kim god da ostane u drugom krugu. Umjesto ozbiljnog plana kako istjerati Bandića na čistac, kako prerezati stranačke prijepore koji štete kandidaturi službenog kandidata, Josipović, dakle, dobiva samo šarenu lažu. Umjesto što mu servira beskorisne ankete, SDP-ov vrh bi Josipoviću puno više pomogao da mu nije, puštajući nekorektno prljavštine po novinama, sabotirao plan da angažira neku ozbiljnu PR agenciju koja bi bar malo napumpala njegovu bezizražajnost. Još bi mu više stranački vrh pomogao da ga nije tjerao u novi sukob s dijasporom koja, kolikogod pojedinim SDP-ovcima bila mrska, ima pravo glasa na predstojećim izborima. Više bi mu pomogao da mu je osmislio neki pošteni program, a ne reciklažu Račanovog, desetljeće starog i iznevjerenog predizbornog obećanja o reviziji pretvorbe i privatizacije. SDP i procesi koji se u njemu odvijaju, a koji su čelnicima stranke očito važniji od osvajanja predsjedničkih izbora, najveći su uteg Josipovićeve kampanje.

Izvor: Novi list, 25.9.2009., str.8

Ostavite komentar

comments