Početna / O kampanji / Plagijatom do Pantovčaka: Ideje “maznuli” iz Amerike

Plagijatom do Pantovčaka: Ideje “maznuli” iz Amerike

kajin_plakatNadan Vidošević i Milan Bandić ideje za spotove uzeli su od Richardsona i Reagana. Damir Kajin na plakatima liči na Obamu ili čak Mao Zedonga.

Ivica Zadro u reklamnom spotu želi zaposliti Nadan Vidoševića. Pažljivo čita njegov opširan životopis i čudi se koliko iskustva Vidošević ima. “Skromni” Nadan objašnjava mu kako je on još skratio životopis, a Zadro mu na to kaže da bio on bio idealan treći hrvatski predsjednik. Identičan takav spot imao je demokrat Bill Richardson, koji se 2008. kandidirao za predsjednika SAD-a. Kao i u Vidoševićevom spotu Bill dolazi na intervju za posao, a njegov sugovornik također čita njegov opširan životopis u kojem nema onog čime se ambiciozni Bill nije bavio. Tako je Nadan Vidošević “posudio” Billovu ideju i napravio reklamni spot za svoju predsjedničku kampanju. Hoće li mu to pomoći da uđe u drugi krug? Billu nije…

BANDIĆ SE ‘FURA’ NA REAGANA, A KAJIN NA OBAMU

Ni nezavisni kandidat Milan Bandić nije pokazao maštovitost i originalnost. Kao predložak za snimanje spota za predsjedničku kampanju poslužio se onim američkog predsjednika Ronalda Reagana iz davne 1984. godine, prenosi net.hr. Tekstovi i scene iz spota su vrlo slične. Reaganov spot također govori o zemlji i ljudima koji se bude rano, o obiteljima koje kupuju kuću i parovima koji će se vjenčati, a sigurnu budućnost osigurao im je Ronald Reagan. I u Hrvatskoj se kao u Reaganovoj Americi ljudi bude rano i odlaze na posao. Oni rade i grade Hrvatsku u kojoj se njihov rad cijeni, tvrdi se u spotu Milana Bandića. Za njih se rano budi i Bandić, koji se stavlja u njihovu službu. Spot i kampanja su republikanca Reagana 1984. godine dovele do pobjede. Upadljivi plakat Damira Kajina neodoljivo podsjeća na onaj Baracka Obame. Na njemu Kajin zapovijeda potencijalnim biračima da krenu za njim. Mnogima Kajin na tom plakatu liči na kineskog diktatora Mao Zedonga.

– Kandidati nemaju strategiju, nemaju ‘priču’ iz koje bi se kasnije izvodili spotovi. Zato i plagijati – objašnjava marketinški stručnjak Krešimir Macan.

Izvor: 24sata

Ostavite komentar

comments