Početna / O kampanji / Utrka za Pantovčak: Predsjednička kampanja koštat će 34 milijuna kuna

Utrka za Pantovčak: Predsjednička kampanja koštat će 34 milijuna kuna

IZBOtttRIPredsjednički kandidati koji su se uključili u utrku za Pantovčak ukupno će za promidžbu potrošiti najmanje 34 milijuna kuna, što je desetak milijuna kuna više nego što je 13 predsjedničkih kandidata utrošilo na izborima 2005. godine.

Da bi im država dijelom financirala troškove izborne kampanje, moraju osvojiti najmanje 10 posto glasova birača. Oni koji osvoje 10 posto i više glasova u svakom će krugu dobiti novac iz državne blagajne, no koliko točno, još nije poznato budući da odluku o tome donosi Vlada najkasnije mjesec dana prije datuma održavanja predsjedničkih izbora.

Na zadnjim predsjedničkim izborima 2005. godine kandidati su iz državnog proračuna dobili po 500.000 kuna. Prag od 10 posto prošli su tada samo Stjepan Mesić, Jadranka Kosor i u prvom krugu Boris Mikšić. Mesić i Kosor za oba su izborna kruga dobili ukupno milijun državnih kuna.

Prema podacima koje su tada dostavili Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), Mesić je u kampanji potrošio 5,3 milijuna plus PDV, a današnja premijerka 6,3 milijuna kuna.

Financiranje izborne promidžbe predsjedničkih kandidata odvija se iz njihovih vlastitih sredstava, te iz darova domaćih donatora. Kampanju mogu financirati i strane fizičke osobe, samo pod uvjetom da uz drugo državljanstvo imaju i hrvatsko.

Predsjednički kandidati ne smiju primati novac ni usluge od stranih država, stranih političkih stranaka, inozemnih fizičkih i pravnih osoba, kao ni od javnih poduzeća i poduzeća u većinskom vlasništvu države ili lokalne samouprave.

Zakonom o financiranju izborne promidžbe za izbor predsjednika RH, koji je donesen 2004. godine, jasno je propisano da novac ne smiju donirati ni udruga radnika i poslodavaca, zaklade i fundacije koje zastupaju ili predstavljaju državni dužnosnici, vjerske zajednice, humanitarne te druge neprofitne udruge.

Predsjednik nema pravo ni na lipu iz lokalnih proračuna, a iz državnog točno u kunu koliko im propiše Vlada.

Također, novac za izbornu promidžbu ne može se koristiti za financiranje pojedinih projekata u svrhu dobivanja izbornih glasova čije se dovršenje uvjetuje glasovanjem za određenog kandidata.

Predsjednički kandidati dužni su sedam dana prije dana održavanja izbora dostaviti Državnom izbornom povjerenstvu prijevremena izvješća o visini i izvorima sredstava prikupljenima za troškove izborne promidžbe, a u roku od 15 dana od dana održavanja izbora dostaviti DIP-u podatke o visini iznosa i izvoru potrošenog novca.

DIP je, pak, dužan u medijima objaviti cjelovito izvješće o troškovima i imena donatora. No, iz GONG-a upozoravaju kako zakon ne predviđa mogućnost da netko ne poštuje tu odredbu, pa nema kaznene odredbe.

Također nema ni kaznene odredbe kojom bi se kažnjavao predsjednički kandidat ili netko odgovoran iz njegova izbornog stožera ako primi tzv. zabranjenu donaciju, primjerice od strane države ili strane političke stranke.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Ostavite komentar

comments