Početna / O kampanji / Veći odaziv nosi više glasova Ivi Josipoviću i Vesni Pusić

Veći odaziv nosi više glasova Ivi Josipoviću i Vesni Pusić

Josipović_pusićVeći odaziv u pravilu znači i glas za promjene, a Josipović i Pusić su promjena u odnosu na HDZ, napominje politički analitičar Davor Gjenero.

Ako na birališta 27. prosinca iziđe više od 60 posto birača, Ivo Josipović bi u drugi krug mogao ući s velikom razlikom. Ako, pak, odaziv građana na izbore bude manji, Josipovićeva prednost pred drugoplasiranim takmacem SDP-ovu kandidatu neće jamčiti sigurnu pobjedu u finalu predsjedničkih izbora.

Stariji su uporniji

– Veći odaziv u pravilu znači i glas za promjene. Kandidati čije izborno tijelo čine mlađi, urbani i visokoobrazovani birači gube niskim izlaskom na izbore, a profitiraju kad je postotak birača koji se pojave na biralištima veći. Kandidati za koje glasaju stariji, ruralni i nižeobrazovani birači koji redovito izlaze na izbore, bolje prolaze ako je odaziv manji – ističe politički analitičar Davor Gjenero.

Po njegovoj procjeni, Josipoviću, Nadanu Vidoševiću, Vesni Pusić i Draganu Primorcu odgovara veći izlazak građana na birališta, a Andriji Hebrangu i Milanu Bandiću manji.

Josipović i Pusić su kandidati promjena u odnosu na HDZ-ovu vlast, pa bi veći izlaz mogao podebljati njihov izborni rezultat. Primorac se obraća mlađoj publici, koja redovito apstinira na izborima, slično kao i Vidošević, za koga se izjašnjava “jupijevski” sloj koji je, upozorava Gjenero, također sklon izbjegavati birališta.

Hebrang, pak, ima discipliniranu stranačku mašineriju koja redovito izlazi na izbore i koja je “nadglasana” tek ako lijevi birači masovno iziđu na birališta. Bandić se obraća suburbanoj publici koja, prema procjeni našeg sugovornika, također redovito izlazi na izbore.

“Mršaviji” drugi krug

No, Gjenero upozorava i na rizik koji odaziv donosi u drugom krugu. – Odaziv u drugom krugu redovito je niži nego u prvom. Birači se jednostavno zasite izbora. Ove će godine dio njih u vrijeme drugog kruga biti izvan Hrvatske, na skijanju i na školskim praznicima. U tom će slučaju profitirati kandidati populisti koji se obraćaju ruralnom i nižeobrazovanom stanovništvu – zaključuje Gjenero.

Izvor: Slobodna Dalmacija.hr

Ostavite komentar

comments