Početna / O kampanji / Vidoševićevi protukandidati razočarani jer Mesić nije ostao neutralan

Vidoševićevi protukandidati razočarani jer Mesić nije ostao neutralan

vidimesic– Mislim da bi bilo dobro da se malo više zajedno pojavljujemo u javnosti – šapnuo je predsjednik Mesić predsjedničkom kandidatu Nadanu Vidoševiću tijekom hrvatsko-armenskog gospodarskog foruma. – Odlično, super – uzvratio je Vidošević. Obojica su u tom trenutku očito bili nesvjesni dosega mikrofona Nove TV, koji je prenio njihovo došaptavanje.

– Predsjednik je pritom mislio na zajedničko pojavljivanje kako bi se pojačala gospodarska diplomacija – objasnio je danas u Sisku Vidošević, a iz Mesićeva okruženja podržali su tu priču. – Obojica su puno zajedno putovali, činili su dosta da se otvore nova tržišta i da se pojača gospodarska diplomacija i u tom je kontekstu predsjednik predložio češće pojavljivanje u javnosti – kažu Mesićevi suradnici.

Zajedno u kadru

Očito, postignut je dogovor kako se vaditi iz neugodne situacije, ali nema sumnje da je za mnoge to došaptavanje bilo potvrda onoga što se već dugo zna. Vidošević je Mesićev favorit i, premda se predsjednik izjasnio da do drugog kruga neće javno iznijeti svoju podršku, razni su načini da se ona i neizrečeno daje. Recimo tako da se preklapaju zajednička pojavljivanja, da ih bude što više, da su zajedno u kadru.

– Predsjednika Mesića doživljavam kao državnika i želim vjerovati da će to ostati do kraja mandata, ali i nakon odlaska u mirovinu. Želio bih da ode kao veliki predsjednici Havel, Kučan ili Lech Walesa i da se ni za koga ne opredjeljuje u prvom krugu, a i u drugom će i bez njegova javnog opredjeljivanja javnost znati na čijoj je strani, ako u drugi krug uđe kandidat HDZ-a.

Možda je istina da je uz Mesićevu pomoć Vidošević 1993. postao ministar gospodarstva, ali sada je 2009. godina i osobni odnos ne bi trebao imati nikakve veze. Sljedeći predsjednik morat će biti žestoki protivnik “tajkunizacije” i zagovornik revizije pretvorbe i privatizacije, a Vidošević je eksponent te HDZ-ove politike – bio je oštar IDS-ov kandidat Damir Kajin. Očito, Mesićevo šaputanje predsjednički su kandidati ipak uglavnom dočekali s nelagodom.

Kampanja se već zahuktava, hvataju se pozicije. Vidošević, koji, kako se čuje, još nema agenciju koja će mu voditi kampanju, sigurno računa na razgranatu mrežu županijskih komora HGK u kojoj sjede mnogi njegovi ljudi spremni da mu pomognu. Dio gospodarstvenika u njemu vidi svog kandidata i nema sumnje da će lobirati za Vidoševića. Vidoševiću je sugerirano da svakako izabere neku agenciju, a kako se može čuti – mnoge se nude i traže sastanke s njim videći u njihovim kampanjama i mogućnost dobre zarade.

Ivo Josipović, koji trenutačno najveći problem ima u vlastitoj stranci, može računati na dio SDP-ovaca i SDP-ovu mrežu, ali to mu neće biti dovoljno. Premda je vrh stranke zatražio prije nekoliko dana od Bandića da da jasnu podršku Josipoviću, pri čemu je čak poručeno Pavlu Kaliniću – koji je izjavio da Josipovića ne pozna nitko izvan prve tramvajske zone – da Josipovića znaju u cijeloj RH.

Takve poruke najbolje govore o nervozi i nesigurnosti SDP-a, ali i strahu od Bandićeve kandidature. Istodobno, Josipoviću je poručeno da ne lovi glasove iz dijaspore uz obrazloženje da ‘nema što tražiti po Hercegovini jer se stav SDP-a o tome zna i Josipović tu ne smije izlaziti iz stranačkih okvira’. Uskraćena mu je i mogućnost da bira agenciju koja će mu raditi kampanju te je tako otpao i Digitel, ali i Maksima Ivana Račana.

S jedne je strane problem novac jer stranka ne želi financirati želje kandidata, a nakon trzavica na relaciji Milanović-Josipović odlučeno je da kampanju radi ‘agencija SDP’. Povodeći se za dobrim anketnim rezultatima svog kandidata, u SDP-u očito procjenjuju da se i skromnije može odraditi kampanja, a isto tako ne žele da se ‘na njihova kandidata lijepe kojekakvi sumnjivi sponzori i preuzimaju obveze koje nisu dolične’, kako je rekao jedan SDP-ovac.

Izbor vođe kampanje

– Sve te agencije nude jako skupe kampanje i sve se svodi na zaradu. Nama treba kandidat s jasnim i jakim političkim porukama, a ne netko tko će uzeti gomilu novca da bi loše poruke grafički i marketinški uobličio – kaže. Josipović tek treba jasno definirati ciljane skupine izvan SDP-ova biračkog tijela jer za konačnu pobjedu mora bitno proširiti bazu. Uđu li u drugi krug on i Hebrang, Mesićeva je podrška jasna, ali u nekim drugim kombinacijama to i nije tako izvjesno.

Na gotovo isto biračko tijelo, ali i Mesićevu podršku računa i Vesna Pusić. Očekuje i glasove hrvatskih Srba uz pomoć SDSS-a, a izbor agencije je u tijeku. Andrija Hebrang nema nedoumica oko Mesićeve podrške. On je sigurno neće dobiti. Kampanju će mu raditi stranački Ratko Maček i također su se odlučili da posao radi ‘agencija HDZ’.

– Procjenjujemo da svi glasovi desno od centra sigurno idu njemu, bez obzira što još nema formalne podrške HSLS-a i HSS-a. Samom disciplinom HDZ-ova biračkog tijela siguran mu je ulazak u drugi krug – optimističnu su u HDZ-u.

Izvor: vecernji.hr

Ostavite komentar

comments