Početna / O kampanji / Za Pantovčak će spiskati 25 milijuna kuna

Za Pantovčak će spiskati 25 milijuna kuna

lovaČetiri mjeseca prije starta kampanje, desetak predsjedničkih kandidata sprema se za ulazak u bitku za Mesićevog nasljednika. SDP- ovac Ivo Josipović zakupio je prostor za izborni stožer u prestižnoj zagrebačkoj Importanne Galeriji.  HDZ- ovac Andrija Hebrang na tridesetak je stranica izradio detaljan program kampanje, nezavisni kandidat Dragutin Lesar zatražio je od Državnog izbornog povjerenstva dozvolu da krene u skupljanje donacija,  a Božidar Vukasović i Boris Mikšić već su otvorili vlastite web stranice.

Slobodna Dalmacija istražila je koliko će stajati predsjednička kampanja kandidata koji su do sada javno objavili svoju kandidaturu  i ambicije da se uključe u utrku za Pantovčak i hoće li recesija utjecati na izborne proračune političara.

Šef stožera SDP- ovca Josipovića dr. Mirando Mrsić  tvrdi da još nije definiran konačan iznos,  ali da u kampanji ne misle potrošiti više od četiri milijuna kuna. U HDZ- u ističu da će Hebrangova kampanja biti „skromna“ s obzirom na ekonomske prilike i „potpuno transparentna“.

Kampanja neće koštati više od iznosa kampanje HDZ- a na posljednjim predsjedničkim izborima, a na anšo web stranici moći će se pratiti svi prihodi i rashodi- ustvrdio je Hebrang u izjavi za Slobodnu Dalmaciju. Kampanja Jadranke Kosor, prema podacima koje je prijavio HDZ 2005. Godine je koštala 6,4 milijuna kuna.

HNS u kandidaturu Vesne Pusić planira potrošiti četiri milijuna kuna. U stožeru Borisa Mikšića tvrde da će na izbore potrošiti „između milijun i pol i dva milijuna dolara“, a samo za podsjetnik, dečko s Trešnjevke utrošio je prije 5 godina šest milijuna kuna postavši tako najveće iznenađenje predsjedničkih izbora. Lesar za kampanju planira skupiti 3 milijuna kuna, a IDS- ovac Damir Kajin tvrdi da u vrijeme krize njegova kampanja ne može koštati više od dva milijuna kuna.

Ako ne igraš ničiju igru, ako nisi sluga kapitala i interesnih skupina, onda u vrijeme krize ni ne možeš skupiti  više novca za kampanju, ističe Kajin, i upozorava da će, ako se u izbornu utrku uključe Nadan Vidošević i Milan Bandić, „oni moći raspolagati neograničenim sredstva“.

Ukupan iznos novca s kojim su kandidati izašli u javnost je 24 i pol milijuna kuna. Neslužbene procjene govore da bi ulazak Bandića i Vidoševiće u kampanju cijenu kampanje mogao vinuti i do astronomskog iznosa od 50 milijuna kuna.

Macan: Najviše novca radiju, TV- u i novinama

Predsjednička kampanja koštat će između 5 i 10 milijuna kuna. Konačan iznos ovisit će o tome koliko će bitka biti neizvjesna, kao i o uvjetima oglašavanja koje medijske kuće dogovore s kandidatima, procjenjuje stručnjak za politički marketing Krešimir Macan. Izbori za predsjednika Republike puno manje ovise o stranačkoj iskaznici, a puno više o individualnoj snazi kandidata pa će se, prema Macanovim riječima,  najveći dio novca utrošiti na oglašavanje na televizijama, radiju i u novinama.

Izvor: Slobodna Dalmacija, 18.08.2009. strana 7.

Ostavite komentar

comments