Početna / O kandidatima / Nova era vicmahera: Mesiću, sakrij se, eto Hebranga!

Nova era vicmahera: Mesiću, sakrij se, eto Hebranga!

kandidati2Hebrangovi su PR-ovci, čini se, odradili nemoguć posao, pa je tako HDZ-ov predator na Pantovčak prestao inzistirati na ekstremno desnim stavovima koji više ne prolaze ni kod najzadrtijih tuđmanovaca. Hebrang je jučer srušio vlastite barijere i otišao “tako daleko” da je izjavio kako kao predsjednik ne bi bio pokrovitelj koncerta Marka Perkovića Thompsona. Na Thompsonu, kaže on, nema ništa loše, dapače – “ima dobar glas i pjesme”, ali ikonografija koja ga prati šteti Hrvatskoj i on je se definitivno mora odreći.

Propagiranje zadrtih stavova Hebrang je zamjenio manje ili više duhovitim odgovorima i iznenađujuće ih ležerno servirao publici. Debatu kojoj su osim Hebranga nazočili Vesna Pusić, Ivo Josipović i Vesna Škare Ožbolt, jedan od slušatelja komentirao je riječima “Hebrang danas ima antologijske izjave”. A jedna od tih antologijskih izjava kaže i da “mu ništa što je u interesu Hrvatske nije strano”, pa bi se tako Hebrang odazvao i na poziv Josipa Broza Tita, da je ovaj živ. Odazvao bi se on i na poziv Fidela Castra, kao i ostali kandidati, koji nemaju problema s tržišnim otvaranjem Hrvatske zemljama poput Kube ili recimo Irana.

Hebrang bi s Kosor pio čaj, ali ne crveni

Upitan bi li odgovorio na poziv Jadranke Kosor da ga kao predsjednika nazove i zamoli ga za uslugu HDZ-u, Hebrang kaže kako “ju ne bi skinuo s telefona, nego bi ju pozvao na čaj, ali ne crveni”. “Bilo koji drugi, samo ne crveni”, kazao je Hebrang, dodavši kako predsjednik u političkom smislu mora biti “predsjednik i ljevice i desnice, bez obzira što mu je u srcu” te kako kao predsjednik neće protežirati vlastitu stranku. Vesna Pusić u njegovu nepristranost nije povjerovala, upravo zbog boje čaja na koju je Hebrang stavio veto.

A s telefona Hebrang ne bi skinuo ni Baracka Obamu kada bi ga američki predsjednik nazvao da u Irak pošalje hrvatsku vojsku. “Postigao bih to da Obama povuče pitanje”, rekao je Hebrang i tako se izvukao od prethodne tvrdnje da bi poslao hrvatske vojnike u Irak, ako je to nešto što bi Hrvatska morala ispoštivati kao potpisnica NATO-a. Na Pusićkino upozorenje da NATO nije u Iraku, nego da je američka nazočnost na tom teritoriju “jedna vrlo neobična avantura koju američka administracija nakon Busha pokušava pospremiti”, Hebrang je promijenio mišljenje. Sva četiri kandidata su se na koncu složila po tom pitanju pa tako nitko od njih ne bi slao hrvatsku vojsku u Irak.

A kad ono…

Govoreći o broju prijatelja na Facebooku, nijedan od kandidata nije išao ispod cifre 2.000, osim Hebranga koji kaže kako ih ima 700. “Ja sam samo iskren”, prokomentirao je svoju brojku, a na pitanje bi li kao predsjednik uvijek bio iskren, Hebrang je odgovorio kako se iskrenost dugoročno isplati, no da predsjednici u nekim prilikama i nisu toliko istinoljubivi. “Mi smo recimo za vrijeme rata tvrdili da ne nabavljamo oružje”, kazao je Hebrang, na što je moderator Mislav Bago prokomentirao “A kad ono…”. “A ne bi bilo države bez ‘ono'”, prekinuo ga je Hebrang i nasmijao dvoranu. Hebrang bi na večeru od protukandidata poveo “onog tko najmanje jede i pije”, a na pitanje kako će znati koji od njih najmanje jede i pije, odgovorio je “Imam ja svoje ljude za to”. Vesna Škare Ožbolt, koja je u mladosti imala nadimak Viki, privatno se, kaže, ne bi družila s protukandidatima. Osim Viki, i Hebrang je imao nadimak u mladosti. “Zvali su me Dugi, pogodite zašto”, poručio je na kraju debate prisutnima. Na pitanje bi li dopustio premještanje posmrtnih ostataka Ante Pavelića i Josipa Broza Tita u Zagreb, Hebrang je odgovorio kako bi ih “pustio da počivaju u miru tamo gdje jesu”.

“Korumpiranog predsjednika možeš zatvoriti, glupog ne možeš”

Odgovarajući na Bagina pitanja, kandidati su iznjedrili i druge zanimljive stavove, pa bi tako primjerice Vesna Škare Ožbolt radije imala korumpiranog predsjednika nego glupog jer, kaže, “korumpiranog možeš zatvoriti, glupog ne možeš”. Bago ju je tu upozorio na postojanje predsjedničkog imuniteta. Na pitanje bi li pomilovali Hrvoja Petrača, kandidati su se pozivali na prethodnu provjeru zakonskih i moralnih uvjeta koje je Petrač (ili nije) zadovoljlio, dok je Pusić jedina decidirano odgovorila kako joj on, s obzirom na kriminal u državi, ne bi bio prvi na listi kandidata za pomilovanje. Josipović je također u ovom dijelu rasprave izrazio zanimljiv stav, a to je da ne bi pomilovao osuđenike za “teške oblike silovanja”. “Silovanje je silovanje”, upozorio ga je Bago, na što mu je Josipović objasnio kako postoje silovanja okarakterizirana kao pokušaji ubojstva. Svi kandidati složili su se po pitanju liječenih narkomana, pa bi ih svi odreda zaposlili u svojim uredima.

Pri sazivanju prve sjednice Vlade Pusić bi dogovarala pripreme Hrvatske za korištenje 26 i pol milijardi kuna koje država može dobiti ulaskom u Uniju, Hebrang bi raspravljao o konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, dok bi Josipović kao tematsku sjednicu odabrao korupciju. Kandidati su se složili oko odgovora da će kao predsjednici koristiti Mesićeve savjete, a neki od njih priznali su i kako bi kao predsjedniic koristili usluge svojih konkurenata, pa bi tako Hebrangu dobro došao Josipovićev savjet o pravosudnim pitanjima, dok bi Josipović rado primio pomoć Vesne Pusić u sferi vanjske politike.

Izvor: Business.hr

Ostavite komentar

comments