Početna / O kandidatima / Miroslav Tuđman: “Redefinirat ću vanjsku politiku”

Miroslav Tuđman: “Redefinirat ću vanjsku politiku”

Miroslav Tuđman2Nezavisni kandidat na izborima za predsjednika Republike, Miroslav Tuđman, predsjedničku kampanju za Brodsko-posavsku županiju počeo je jutros u Tvrđavi Brod, a u izjavi novinarima istaknuo je kako će, bude li izabran za predsjednika države redefinirati vanjsku politiku.

Tuđman je ocijenio kako je sadašnja politika, koja polazi od teze da ulazak u Europsku uniju nema alternativu, »Hrvatsku izručila Europi, ali ju nije u nju i uključila«.

»Cijena koju smo za to platili je ta da nismo proglasili ZERP, gospodarski pojas i da smo morali pristati na političku arbitražu oko granice«, rekao je.

Prema Tuđmanovom procjeni hrvatsku vanjsku politiku treba redefinirati tako da se otvoreno kaže: ‘Hrvatska jest Europa, a EU je politička organizacija i u takvu organizaciju se ulazi kad se potpišu dobri ugovori’.

Hrvatska »strateške partnere za razvoj treba tražiti kao srednjoeuropska i mediteranska zemlja, te obnoviti partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i s drugim zemljama u kojima Hrvatska ima veliko iseljeništvo«, istaknuo je Tuđman.

Smatra kako je pretpostavka za izlazak iz gospodarske recesije i financijske krize postizanje konsenzusa o temeljnim vrjednostima na kojima je Republika Hrvatska stvorena i kojima teži.

»Pri tome treba stati na europsku poziciju jer je EU građena na ideji pomirbe, jednako kao što je i Hrvatska 90-tih godina stvorena na toj ideji«, rekao je predsjednički kandidat Miroslav Tuđman.

Ocijenio je kako je glavni problem Vladine gospodarske politike nedostatak strategije gospodarskog razvoja.

»Zato se u proračunu štedi na toalet papiru i rezanju plaća umjesto da se govori o ključnim stvarima kao što su promjena načina upravljanja. Tu su glave uštede, a o tome nitko ne govori. Jedno moderno društvo mora imati i modernu upravu«, rekao je Tuđman.

Bude li izabran za predsjednika hrvatske države, prvo će predložiti svoju strategiju razvoja s jasno određenim strateškim ciljevima kojima se teži na svim područjima, najavio je.

Tijekom cjelodnevnog boravka u Brodsko-posavskoj županiji predsjednički kandidat Miroslav Tuđman, kako je najavljeno, posjetit će 14. Katarinski sajam, Galeriju umjetnina Slavonskog Broda, Spomen dom Dragutina Tadijanovića. Sudjelovati će na predstavljanju knjige dr. Franje Tuđmana « Hrvatska-Europa-Europska unija«, gdje će o knjizi govoriti i akademik Dubravko Jelčić te dr. Mato Artuković. Također će posjetiti gvardijana crkve Presvetog Trojstva.

Izvor: Novi list

Ostavite komentar

comments