Početna / O kandidatima / S Nadanom u “novu hrvatsku priču”

S Nadanom u “novu hrvatsku priču”

Vidošević OsijekMi smo u tome uspjeli u Osijeku s »Novom osječkom pričom«, a vjerujemo da će Nadan Vidošević uspjeti na nacionalnoj razini, jer on hrvatske građane ne dijeli na lijeve i desne, na mediteranske i kontinentalne. On je sposoban ujediniti Hrvatsku i Hrvate, koji svakojakih podjela imaju preko glave, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Gordan Matković.

Ustajem u šest sati, a radni dan završavam poslije ponoći. Vikendom se ne odmaram, ali nije mi teško izdržati takav ritam jer sam i kao predsjednik Hrvatske gospodarske komore radio do kasnih sati, kaže Nadan Vidošević, opisujući napornu izbornu kampanju za predsjednika Republike, koju je u srijedu proveo u Osijeku i okolici.

Vidoševićevim kombijem upravlja Niko Pulić, najpoznatiji hrvatski automobilist, s kojim se taj predsjednički kandidat dugo poznaje i koji mu se odavno obraća s »predsjedniče«. Pulić se sam ponudio Vidoševiću za osobnog vozača, što je zaista zahtjevan posao, jer su prošli vikend i početak tjedna proveli putujući po Bosni i Hercegovini te po jugu Hrvatske. Dojam je da Pulić, koji je specijalist za brdske ceste, jako pazi na »predsjednika« i da ne vozi previše brzo ni po slavonskoj ravnici.

Vidošević je u glavni slavonski grad stigao prijepodne, gdje je nazočio svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Osijeka. Bio je među najuglednijim gostima. Nakon podjele nagrada zaslužnim Osječanima, na svečanom domjenku u dvorani Hrvatskog narodnog kazališta, gdje se naveliko jelo i pilo, nazočni nisu Vidoševića ostavljali na miru.

podrška i žena i muškaraca

Postoji stereotip prema kojem glasačice Vidoševića podupiru više nego glasači, jer podsjeća na glumca Georgea Clooneyja. I ovaj put su u njegovu blizinu najviše hrlile žene svih generacija. No bilo je primjetno da su i mnogi gradski vijećnici, ili potencijalni glasači željeli upoznati čovjeka koji, kako su govorili, »može puno pomoći hrvatskom gospodarstvu«. Nevolja je, međutim, što su mu teško prilazili, zbog kordona sastavljenog od brojnih gospođa. Istraživanja javnog mišljenja, zapravo, pokazuju kako Vidoševića ujednačeno podupiru oba spola, što potvrđuje kako nije presudan izgled kandidata, nego osoba. Vidošević vrlo lako uspostavlja komunikaciju s ljudima oko sebe i rado je viđen sugovornik.

U Vidoševićevoj je sjeni na domjenku ostao i predsjednik Gradskog vijeća Gordan Matković, bivši član HSP-a, koji je i pozvao predsjedničkog kandidata na svečanu sjednicu u HNK. Matković je bivši član HSP-a, ponosan na to što je sa svojom nezavisnom listom postigao velik uspjeh na proljetnim izborima u Osijeku, pobijedivši HDZ, HSP i SDP. Bio je to, kaže, bunt građana protiv velikih stranaka i njihovih uskih stranačkih politika.

– Za sve ono loše u Osijeku i državi mi krivimo politički sustav koji ljudima sa stranačkim iskaznicama omogućuje zauzimanje visokih pozicija koje inače ne zaslužuju, kaže Matković. Nakon što je na lokalnoj razini, kaže, probijen taj sustav jalovih stranačkih politika, Matkovićeva današnja koalicija pod nazivom »Nova osječka priča« odlučila je na predsjedničkim izborima poduprijeti Nadana Vidoševića, izbačenog iz HDZ-a, kako bi se tom manjkavom političkom sustavu suprotstavio na državnoj razini i krenuo s »novom hrvatskom pričom«.

– Mi smo u tome uspjeli u Osijeku, a vjerujemo da će Vidošević uspjeti na nacionalnoj razini, jer on hrvatske građane ne dijeli na lijeve i desne, na mediteranske i kontinentalne. On je sposoban ujediniti Hrvatsku i Hrvate, koji svakojakih podjela imaju preko glave.

razgovor s invalidima

Vidošević je u Osijeku trebao ostati do 14 sati, ali se njegov boravak iznenada produžio. Novinari, zajedno s dvadesetak Vidoševićevih aktivista, uzaludno su ga čekali ispred njegova izbornog stožera oblijepljenog velikim potretima s geslom »treći hrvatski predsjednik«, jer je tu bila najavljena konferencija za novinare. Kako je Vidošević kasnio, novinari su izgubili strpljenje i otišli, pa konferencija nije održana. Vidošević se dugo zadržao u hotelu »Central«, ali ne zbog susreta s odbojkašicama, nego zbog dugog razgovora s dvadesetak stopostotnih invalida iz Domovinskog rata, na čelu s predsjednikom njihove županijske udruge Đurom Glogoškim.

– Jednostavno, ne možemo se uvijek pridržavati protokola. Mnogi ljudi žele razgovarati s gospodinom Vidoševićem, a on im tu priliku ne želi uskratiti, ispričava se Martina Sokač Saraga, glasnogovornica njegove kampanje. Vidošević pak kaže da invalide muči osjećaj da su teret društvu.

– Najvažnije od onoga što sam čuo jest da bi invalidi željeli biti uključeni u društvo i raditi u okviru svojih mogućnosti, kaže predsjednički kandidat koji tijekom cijele kampanje tvrdi da Hrvatskoj treba gospodarski, moralni i materijalni preporod te da rad treba postati najveća vrijednost.

posjet valpovu, našicama….

Zbog kašnjenja, Vidošević je preskočio ručak u obližnjim Petrijevcima, gdje su ga u buffetu »Kod Miše«, dočekali neki mještani s kuhanim vinom, ćevapčićima i roštiljom. Tu je opet izmijenio protokol jer je iznenada posjetio privatnu tvrtku MEG, na poziv njezina vlasnika. Vidošević se desetak minuta zadržao u pogonu tvrtke, rukovao se i razgovarao sa zavarivačima i drugim radnicima.

– Mislim da je Vidošević jedini kandidat za predsjednika koji redovito posjećuje poduzeća i proizvodne pogone, kaže Martina Sokač Saraga, napominjući da i poduzetnici od njega puno očekuju.

Istu večer Vidošević je posjetio Valpovo gdje su ga na središnjem trgu dočekali građani i aktivisti iz njegove kampanje, koji su pretežno mladi ljudi. Posjetio je i selo Bistrinci, da bi se potom na središnjem trgu u Donjem Miholjcu susreo s građanima oko svog izbornog štanda. Posjetio je i Našice, održavši predizborni govor u Domu kulture. Vidošević je ponovo privukao pažnju, a pritom ga je nasmijala jedna gospođa koja je, sa svojim suprugom, trčala za predsjedničkim kandidatom kako bi se svi zajedno slikali.

Izvor: Novi list, 5.12.2009., pogled str.9

Ostavite komentar

comments