Početna / Vi pitate / Birački odbori

Birački odbori

Petra nas pita:

Kako se mogu prijaviti da budem član biračkog odbora? Posljednje predsjedničke izbore sam bila u odboru, tada se prijavljivalo u Gradsko poglavarstvo grada Zagreba. Da li je tako i ove godine?

Općinska izborna povjerenstva, gradsko izborno povjerenstvo i Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba imenuje biračke odbore. Prema Zakonu o izboru predsjednika Republike Hrvatske, birački odbori neposredno provode glasovanje na izborima za predsjednika Republike Hrvatske i osiguravaju pravilnost i tajnost glasovanja.

Birački odbor imenuje se za svako mjesto na kojem se glasuje. Birački odbor čine predsjednik i dva člana. Predsjedniku i članovima odbora određuju se zamjenici.

Općinska izborna povjerenstva, gradsko izborno povjerenstvo i Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba imenovat će članove i zamjenike članova biračkog odbora najkasnije pet dana prije dana izbora za predsjednika Republike Hrvatske.

Registrirane političke stranke koje su predložile kandidata za izbor predsjednika Republike Hrvatske, mogu odrediti promatrače koji će pratiti rad tijela za provođenje izbora. Izborno povjerenstvo Republike Hrvatske svojim obvezatnim uputama utvrdit će prava i dužnosti promatrača kao i način promatranja rada tijela za provođenje izbora.

Izvor odgovora: Zakon o izboru predsjednika Republike Hrvatske

Ostavite komentar

comments