Početna / Vi pitate / Glasovanje izvan mjesta prebivališta

Glasovanje izvan mjesta prebivališta

Terezija nas je pitala:

Suprug i ja ćemo za vrijeme predsjedničkih izbora boraviti u Australiji, u Sydneyu. htjeli bi izaći na izbore. Da li postoji mogućnost da tamo glasujemo? Što trebamo napraviti?

Slično zanima i Korinu:

Zainteresirana sam izaći na nadolazeće predsjedničke izbore (što do sada nisam bila ni 4%, ali to je moja greška i jako mi je žao) i dati svoj glas..Ali problem je što sam student i udaljena sam od svog mjesta prebivališta nekih 500 km, a to znači da ne idem često kući, stoga bih htjela izaći na izbore u sadašnjem mjestu pivremenog boravišta, odnosno gdje i studiram..

Kao i Ivana:

tijekom trajanja predsjedničkih izbora, neću biti na adresi gdje stanujem, već u posjetu rodbini u inozemstvu. Koja je procedura da osiguram pravo izaći na izbore?

Ako birač zna da će na dan izbora, 27. prosinca 2009., biti u drugom gradu, općini ili inozemstvu, pravo glasovanja može ostvariti u mjestu svoga boravka.

U tom slučaju birač vrši privremeni upis u popis birača u gradu ili općini ili pribavlja potvrdu o upisu u popis birača radi glasovanja u inozemstvu.

Birač mora:

1. Pribaviti potvrdu o upisu u popis birača u uredu državne uprave prema mjestu prebivališta.

2. Nakon toga potvrdu o upisu u popis birača priložiti uz zahtjev za privremeni upis u uredu državne uprave u gradu ili općini gdje želi glasovati

Navedene radnje je potrebno učiniti ODMAH a najkasnije do 12. prosinca 2009. godine.

GLASOVANJE BIRAČA KOJI ĆE NA DAN IZBORA BITI U INOZEMSTVU

Ovi birači moraju ponijeti potvrdu o upisu u popis birača koji izdaje nadležni ured državne uprave prema mjestu njihova prebivališta.

Nadalje, trebaju provjeriti gdje se nalazi najbliža diplomatska misija ili konzularni ured Republike Hrvatske na čijem području će boraviti na dan izbora.

Na dan izbora na biračkom mjestu uz identifikacijsku ispravu trebaju predočiti potvrdu – radi upisa u popis za glasovanje i ostvarivanje svoga prava.

Potvrdu o upisu u popis birača potrebno je pribaviti najkasnije do 12. prosinca 2009.

Izvor odgovora: Državno izborno povjerenstvo

Ostavite komentar

comments