Početna / Vijesti / ‘Mesić traži veto na zakone da bi mogao ucjenjivati Sabor’

‘Mesić traži veto na zakone da bi mogao ucjenjivati Sabor’

sdp-vNamjera predsjednika Mesića da se u ustavnim promjenama unese i odredba kojom bi se predsjedniku omogućilo da uskrati svoj potpis na zakon s kojim se ne slaže ne nailazi na podršku parlamentarnih stranaka.

Većina oporbenih stranaka i HDZ protive se tome jer bi predsjednik dobio novu, veliku moć kojom bi mogao ucjenjivati Sabor.

Veto koji bi Mesić očito koristio u slučaju zakona o dodatnom porezu ili, primjerice, umjetnoj oplodnji omogućavao bi predsjedniku da uskrati svoj potpis na zakone s kojima se ne slaže sve do provjere na Ustavnom sudu. Na taj bi se način izbjegao automatizam određen Ustavom prema kojemu je predsjednik obavezan potpisati zakon.

Zadaća Ustavnog suda

Ako predsjednik smatra da je zakon u suprotnosti s Ustavom, sada može Ustavnom sudu podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti, ali Ustavni sud nema rok u kojemu mora donijeti svoj stav.

Mesić bi to htio promijeniti i time ojačati ulogu predsjednika Republike.

– Time bi parlament dobio još jednu kontrolu uz postojeću, koju obavlja Ustavni sud – smatra SDP-ov zastupnik Josip Leko koji se ne slaže s Mesićevom idejom.

Sabor bi se nužno našao u situaciji da ovisi o volji predsjednika, nešto nalik situaciji poznate zagrebačke krize kada je predsjednik Tuđman izbjegavao staviti potpis na izbor gradonačelnika Zagreba.

– Predsjednik bi time dobio strahovitu moć da procjenjuje je li zakon svrsishodan ili ustavan i mogućnost da zbog oportuniteta odgodi potpisivanje – smatra Vladimir Šeks.

Degradacija parlamenta

Damir Kajin, zastupnik IDS-a, isto tako ne podržava uvođenje tih ovlasti predsjedniku.

-Time se degradira pozicija parlamenta – smatra Kajin.

Vesna Pusić pak smatra da bi se takvom izmjenom prisililo Ustavni sud da brže rješava predmete, ali isto tako ne vjeruje da je takva promjena u ovom trenutku realna.

SDP, pak, predlaže da predsjednik bude obavezan supotpisati odluku o slanju pripadnika HV-a u inozemstvo.

Šeks: Glasovi dijaspore neće se brojati, ali će ona glasovati

Šeks predlaže da se referendumska odluka donese glasovima većine birača koji izađu na referendum uz uvjet da pristupi više od polovice birača s prebivalištem u Hrvatskoj. Drugim riječima, Šeks još smanjuje glasačku bazu i broj potrebnih glasova za odluku o ulasku Hrvatske u EU. Prema Vladinu modelu, na referendum bi trebala izaći 2,2 milijuna birača, a za donošenje odluke 1,1 milijun, dok bi prema Šeksovu rješenju bilo dovoljno da izađe 2 milijuna birača, a samo milijun i jedan glas za EU, jer se u biračku bazu ne bi računalo 400.000 glasača iz dijaspore. Ustavni stručnjak Smiljko Sokol još je liberalniji. Predlaže da je dovoljno da za odluku glasa većina onih koji su pristupili referendumu, neovisno o odzivu.

Izvor: Jutarnji.hr

Ostavite komentar

comments