Početna / Vijesti / Najveće povjerenje građana i dalje uživaju Ivo Josipović i Nadan Vidošević

Najveće povjerenje građana i dalje uživaju Ivo Josipović i Nadan Vidošević

Pred sami rasplet prvoga kruga neizvjesnih izbora za predsjednika RH TotusOpiniometar i dalje kontinuirano prati javno mnijenje građana o predsjedničkim kandidatima.

Najnovije istraživanje agencije, provedeno 15. i 16. prosinca CATI metodom na uzorku od 1500 građana, otkriva značajne pomake kod nekih kandidata u odnosu na rezultate istraživanja provedenog 8. i 9. prosinca. Ispitani građani i ovaj put odgovaraju na otvoreno pitanje za koga bi glasovali da su sutra predsjednički izbori.

Bez obzira što se kampanja primiče kraju značajan broj građana (30,6 posto) ne zna za koga će glasovati, a (9,4 posto) je onih koji sigurno neće izaći na prvi krug izbora. Ivo Josipović (SDP) u odnosu na tjedan ranije (17,8 posto) blago je povećao vodstvo na 19,2 posto. Stabilnu drugu poziciju drži Nadan Vidošević (nezavisni kandidat) s 13,5 posto.

Nakon mjesec i pol dana treće mjesto je ponovno zauzeo Andrija Hebrang (HDZ) koji osvaja 6,8 posto glasova ispitanika, a na četvrtom mjestu je Milan Bandić (nezavisni kandidat) koji ima podršku kod 6,3 posto ispitanika. Time ujedno bilježi i pad u odnosu na istraživanje prije 7 dana (9,5%) što objašnjava pad s trećeg na četvrto mjesto. Peto mjesto s 5,5 posto glasova ispitanika zauzima Vesna Pusić (HNS). Na šestom mjestu je Dragan Primorac (nezavisni kandidat) s 3,3 posto. Na sedmom mjestu slijedi Damir Kajin (IDS) s 2,2 posto, a zatim na osmom Vesna Škare Ožbolt s 1,2 posto. Ostali kandidati dobivaju podršku od ukupno 2 posto građana: Josip Jurčević 0,7 posto, Miroslav Tuđman 0,7 posto, Boris Mikšić 0,4 posto i Slavk Vukšić 0,2 posto glasova.

Prema dosadašnjim rezultatima pretpostavka je da će o izboru trećeg predsjednika RH odlučivati 58,6 posto birača.

TotusOpinimetar_prosinac

Izvor: TotusOpinimetar

Ostavite komentar

comments