Početna / Vijesti / Ako želi biti predsjednica, Kolinda mora odabrati između šačice ekstremista i umjerene većine

Ako želi biti predsjednica, Kolinda mora odabrati između šačice ekstremista i umjerene većine

Mora dati odgovor na pitanje ima li snage distancirati se od politike dijela stranke.

Grabar Kitarović Kolinda

Foto: hdz.hr

U nekoliko zadnjih nastupa prije prvog kruga izbora, Kolinda Grabar-Kitarović konačno je pokazala sigurnost u nastupu i stavovima. Posebno je dobra bila u govoru koji je održala u noći proglašenja izbornih rezultata. Bila je to kandidatkinja koja više nije balansirala između ekstremno desnih političkih stavova i umjerene proeuropske politike koju ona osobno zastupa. Istovremeno, dio članova njezine stranke pojačao je retoriku koja je nespojiva s demokratskim civiliziranim društvima. Umjesto da poentira, Kolinda sad mora davati odgovor na pitanje ima li ona snage distancirati se od takve politike dijela vlastite stranke.

Netko bi mogao reći da Kolinda osvaja centar, a da dio njezine stranke juriša na radikalnu desnicu jer će u drugom izbornom krugu svaki glas biti važan. To bi imalo smisla kad bi njoj protukandidat bio Milan Kujundžić. Ovako se priča sa svakodnevnim incidentima po društvenim mrežama i raznim portalima koje na ovaj ili onaj način povezuju s HDZ-om ne može opisati nikako drukčije nego kao opstruiranje gospođe Grabar-Kitarović u njezinoj utrci na Pantovčak.

Nakon prvog izbornog kruga, Josipović i Kolinda praktično su izjednačeni. Stranke okupljene oko Kujundžića izjasnile su se protiv HDZ-ove kandidatkinje, što je praktično bio poziv njihovim glasačima da apstiiniraju ili da glasaju za Josipovića ako već kane izaći na izbore. Ako pogledamo gdje je Ivan Sinčić dobio najveći broj glasova, jasno je da su to županije, odnosno područja Hrvatske u kojima je Josipović u prednosti.

Dakle, matematika ne ide HDZ-ovoj kandidatkinji u prilog. Kao mudra političarka, ona je toga svjesna i svoju retoriku već je u izbornoj noći okrenula ka političkome centru. U tome joj je podršku svojim govorom dao i predsjednik stranke Karamarko. Međutim, ima i onih koji time nisu oduševljeni.

Od trenutka proglašenja izbornih rezultata u prvom krugu, dakle saznanja da je Kolinda izjednačena s Josipovićem, društvene mreže preplavljene su statusima i komentarima u kojima se propituje nacionalna struktura brojnih državnih institucija, prijeti se čistkama po nacionalnoj osnovi, opet se otvaraju povijesne priče iz Drugog svjetskog rata, radi se sve ono što Kolindi ne može donijeti nijedan novi glas.

Teško je reći da se to radi izvan kontrole dijela HDZ-ovih stranačkih struktura jer potpisnici nekih od tih neciviliziranih tekstova obnašaju dužnosti u raznim HDZ-ovim tijelima, odborima ili zajednicama. Dakle, oni su i te kako odgovorni za to da svoj rad prilagode općim interesima stranke. U ovom trenutku, HDZ nema većeg interesa od toga da Kolinda uspije na predsjedničkim izborima. Ipak, uz ovakvu stranačku podršku, ona će tu namjeru teško ostvariti.

Desno biračko tiječlo već je uz nju, njega ne treba dodatno motivirati i podizati. Kolindi je problem politički centar. Ona i Karamarko pokušavaju ga osvojiti. Je li moguće da se netko usuđuje podmetati im klipove na tom putu ili HDZ jednostavno ne može drukčije? Možda u HDZ-u postoje oni koji misle da hrvatsko biračko tijelo prihvaća takvu retoriku.

Kad se na izborima 2000. Stipe Mesić kandidirao za Predsjednika Republike, u tekstu kojim sam ga predstavio u Slobodnoj Dalmaciji, gdje sam tada radio, spomenuo sam samo usput da bi on mogao biti prihvatljiv za međunarodnu zajednicu, koja je u tadašnjoj Hrvatskoj igrala veliku ulogu, izmeđ uostalog i zbog toga što njegov miješani brak pokazuje njegovu toleranciju.

Dobri medijski stručnjaci u tadašnjem Mesićevom izbornom stožeru vidjeli su u tome priliku i neopravdano me optužili da njegovoj supruzi prebrajam krvna zrnca. Jahali su na toj laži tijekom cijele kampanje te konačno i uspjeli. Mesić je cijelo vrijeme kampanje, bez moje stvarne namjere, bio žrtva prebrajanja krvnih zrnaca i na kraju pobijedio. Na isti bi način i sad moglo reagirati biračko tijelo kad je Josipović u pitanju.

Previše je komentara i javnih upadica s potpisom članova HDZ-a da bi to bilo tolerantno za civilizirano i demokratsko društvo. Ako Kolinda želi biti predsjednica, ona mora pokazati da ima snagu zaustaviti takve stvari najprije u vlastitoj stranci. Ne ogradi li se od toga i ne naredi li vlastitom članstvu da već danas prestanu s time, mogla bi se suočiti s pitanjem građana kome bi stvarno trebali dati svoj glas: njoj ili nekim drugim likovima iz sjene?

Ovo je trenutak kad se trebaju dokazati oni koji tvrde da je stranačka stega ključ uspjeha. To što dio euforičnih članova stranke želi sebi dati malo oduška ne može biti razlog da se od Kolinde tjeraju glasači centra u izborima u kojima svaki glas može presuditi. Onaj značajni građanski sloj Hrvatske koji u prvome izbornom krugu nije svoj glas dao nijednomu od dvoje sadašnjih kandidata nema svog favorita.

Oni će na temelju onoga što se događa odlučiti u ova dva tjedna. Nisam siguran da su to glasači koji su oduševljeni ispadima ispod svake civilizacijske razine. Ne tvrdim da u dijelu svojih stavova oni možda nisu u pravu, ali način na koji oni to govore traži od svakog civiliziranog čovjeka da se od toga ogradi. Morala bi i Kolinda.

Autor: Ante Gugo

Izvor: politikaplus.com

Ostavite komentar

comments