Početna / Vijesti / Anđelko Milardović analizira program Kolinde Grabar Kitarović: “Ona nudi zaokret”

Anđelko Milardović analizira program Kolinde Grabar Kitarović: “Ona nudi zaokret”

Hrvatska napokon treba prekinuti s prošlošću, nostalgija nas davi. Moramo se okrenuti prema EU.’

hdz kolinda-grabar-kitarovic-westin-102

Politolog Anđelko Milardović u razgovoru za portal PolitikaPlus analizirao je izborni program HDZ-ove kandidatkinje za predsjednicu Kolinde Grabar Kitarović – Za bolju Hrvatsku.

Milardović je analizirao svih pet točaka programa. Evo koji su njegovi dojmovi.

1. Inicirati sazivanje sjednice Vlade – To aktualni predsjednik Josipović nije nikada napravio premda je stanje u zemlji jako loše. To mi se čini dobrim dijelom njenog programa.

‘S obzirom na program, stranačku infrastrukturu, Kolinda Grabar Kitarović vjerojatno ima šanse za pobjedu. No, to itekako ovisi o načinu komunikacije s Ivom Josipovićem koji će također iskoristiti svu infrastrukturu koju ima da dođe do još jednog mandata, premda se nakon prvog neće moći pohvaliti s nekim rezultatima.’

2. Oporavak gospodarskih i socijalnih prilika u zemlji – Predsjednik unutar ustavnih ovlasti tu ne može puno napraviti. Ali, može koristiti svoj ugled i utjecaj i sugerirati Vladi neke stvari.

3. Vladavina prava – To mi se čini sasvim normalnim, da predsjednik radi sve što mu je u moći da u zemlji vlada vladavina prava.

4. Sigurnost i vojska – Na tom polju predsjednik unutar svojih ovlasti može dosta učiniti. To je sasvim sigurno dobar dio njenog programa.

5. Vanjska politikaKolinda Grabar Kitarović očito nudi zaokret u vanjskoj politici. Iako smo već više od godinu i pol dana članica Europske unije, čini mi se da aktualna vlast (uključujući i predsjednika Josipovića) više naginje zemljama regije nego li Europskoj uniji.

– To je politički realan program, kaže nam Milardović i nastavlja.

– Hrvatska napokon mora prekinuti s prošlošću, nostalgija nas davi. Moramo se okrenuti prema EU. Josipovićeva putovanja na relaciji Zagreb-Banja luka-Beograd ništa nam nisu donijela, kaže naš sugovornik.

Na naše pitanje može li Kolinda Grabar Kitarović do pobjede, Milardović odgovara.

– S obzirom na program, stranačku infrastrukturu, Kolinda Grabar Kitarović vjerojatno ima šanse za pobjedu. No, to itekako ovisi o načinu komunikacije s Ivom Josipovićem koji će također iskoristiti svu infrastrukturu koju ima da dođe do još jednog mandata, premda se nakon prvog neće moći pohvaliti s nekim rezultatima, ističe Milardović i zaključuje.

– Izgledi za pobjedu Kolinde Grabar Kitarović povećavat će se ukoliko uspije zadobiti povjerenje i glasove ženske populacije, a prije svega ženske aktivističke scene što joj, zasad, nije pošlo za rukom. Tu Josipović puno bolje kotira, naposljetku će naš sugovornik.

Izvor: politikaplus.com/Foto: HDZ/ Autor: Ivan Klarić

Ostavite komentar

comments