Početna / Vijesti / ANTE GUGO: Karamarko se nameće Josipoviću kao glavni politički takmac

ANTE GUGO: Karamarko se nameće Josipoviću kao glavni politički takmac

Je li Karamarko biračima neizravno potvrdio da izbori za predsjednika Republike nisu baš toliko važni?

Foto: Filip Brala

Foto: Filip Brala

Kad je Tomislav Karamarko izjavio da će u Hrvatsku nastojati uvesti pravi kancelarski sustav, vjerojatno je imao na umu aktualnu raspravu o promjenama Ustava koju je nametnuo Ivo Josipović. Karamarkove riječi se mogu protumačiti kao poruka da aktualni predsjednik predlaže nešto što je nepotrebno jer kad sadašnji šef oporbe postane premijer, sva vlast će biti u njegovim rukama. Je li to ono što žele hrvatski građani? Josipović je ponudio podatke koji dokazuju da nije, barem kad je riječ o načinu izbora predsjednika Republike u Saboru, što predlaže Karamarko. Kolinda se o ovom prijedlogu nije očitovala.

Motiv Ive Josipovića za promjenama Ustava savršeno je jasan. On kroz tu raspravu želi poručiti građanima da do sad nije imao mogućnosti djelovanja prema izvršnoj vlasti koja je zemlju dovela u neviđenu krizu iz koje se izlaz ne vidi. Naravno, aktualni predsjednik nudi program, ali traži i ovlasti s kojima ga može provesti. One bi dijelom bile sadržane u promjenama Ustava.

Šef oporbe je spremno na to reagirao tvrdeći da iza svega stoji Jospovićev pokušaj da se opravda zbog blagonaklonosti prema nesposobnom Milanoviću u protekle tri godine. On odlazi i korak dalje pa tvrdi da će, kad postane premijer, u Hrvatskoj političke odnose postaviti tako da imamo pravi kancelarski sustav. Funkciju predsjednika Republike dovodi do razine protokola, pa kaže da će se zato predsjednik i birati u Saboru, a ne izravno na izborima kao i do sad.

Ovakva Karamarkova reakcija izrečena usred predsjedničke kampanje jasno govori što je njemu glavni cilj. On je svojim mislima već sad u parlamentarnim izborima. Ta činjenica ne može nas natjerati da se zapitamo je li šef HDZ-a ovim otežao poziciju svojoj predsjedničkoj kandidatkinji? Je li on biračima neizravno potvrdio da izbori za predsjednika Republike nisu baš toliko važni? Naime, poznato je da će kod veće izlaznosti birača kandidati desnice biti u prednosti. Kakav je drugi motiv Karamarko mogao imati?

Svojim žestokim govorom na predizbornom skupu u Splitu predsjednik HDZ-a odlučio se na mobilizaciju svog članstva kao najjači adut. Očito je procjenio da njegova kandidatkinja sama nema snagu za ravnopravni boj protiv Josipovića. Jedan od načina dizanja članstva, ali i simpatizera desnice jest uvlačenje parlamentarnih izbora u priče koje se vrte u ovim aktualnim, predsjedničkim. Karamarko je na ovaj način u priči koju kod HDZ-a predstavlja dosta blijedi Kolindin lik, pokušao prikazati svoj čvrsti politički stav koji će donositi žestoke promjene.

Za analizu ostaje tema koje se dohvatio predsjednik HDZ-a. Još od Vladavine Ivice Račana, pa do dana današnjeg jedan od najvećih političkih problema s kojima se bori Hrvatska jest to što se političke odluke ne donose u Saboru nego na raznim sastancima šefova koalicije ili čak izravno u kabinetu premijera. Umjesto da Sabor donosi odluke i naređuje Vladi što će raditi, mi već 14 godina imamo izopačeni sustav u kojem iz Vlade stižu poruke u Sabor što će zastupnici odlučiti da ministri moraju raditi. I kad se sve to poklopi s nesposobnim premijerom kakav je Milanović, a nije zgorega spomenuti i da imamo koaliciju u kojoj nitko s nikim ništa ne dogovara, stanje države niti ne može biti bolje.

Na promidžbenom političkom planu Karamarko je napravio odličan potez kojim spašava što se spasiti dade od Kolindine katastrofalne kampanje, ali u smislu političke budućnosti iznio je prijedlog kojega valja jako oprezno razmotriti. Dosadašnje iskustvo koncentracije vlasti u Vladi nije nam donijelo ništa dobrog.

Na kraju nemoguće je zaobići činjenicu da u ovoj sadašnjoj raspravi Karamarko i Josipović neskriveno pokazuju kako već sad kopaju rovove za međusobne političke bitke. Očito obojica računaju s tim da će baš njih dvojica voditi teške pregovore o budućnosti hrvatskog političkog sustava, pa su već sad počeli topničku pripremu terena.

Autor: Ante Gugo

Izvor: politikaplus.com

Ostavite komentar

comments