Početna / Vijesti / Bandić donacijskim telefonom očito krši zakon

Bandić donacijskim telefonom očito krši zakon

Bandić1Nakon što je nezavisni kandidat Milan Bandić na naslovnici jednih dnevnih novina objavio telefonski broj za prikupljanje donacija, net.hr provjerio je je li ovaj novi oblik financiranja u skladu sa zakonom.

Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala smatra da Bandić uvođenjem donacijskog telefona, ali i bilo koji drugi kandidat koji bi tako pokušao prikupiti novac za kampanju, neupitno krši zakon i otvara vrata sumnjivim donatorima .

Primanje donacija od neimenovanih izvora definitivno je protuzakonito, a telefonske linije zasigurno nisu imena i prezimena fizičkih osoba niti su to pravne osobe. Ustvrdio je to Zorislav Antun Petrović.

Smatra da se pokretanjem telefonske linije za donacije neupitno krši članak 5 Zakona o financiranju stranaka, nezavisnih lista i kandidata, te da se otvara mogućnost da se krši članak 12 tog Zakona koji propisuje da tijela javne vlasti i poduzeća u djelomičnom ili potpunom vlasništvu tijela javne vlasti ne smiju sudjelovati u financiranju političkih kampanja.

“Radim li netko slučajno u Zagrebačkom holdingu ili u Poglavarstvu ništa me ne sprječava da okrenem broj tog donacijskog telefona nebrojeno puta”, rekao je Petrović koji također navodi i primjer kako veliki donatori, koji ne žele da se zna da financiraju određenog kandidata, mogu u cijeloj priči sudjelovati kada se uvede donacijski telefon.

“Kupim primjerice vreću prepaid kartica bilo kojeg telefonskog operatera i isto toliko bonova za mobitel i zovemo do mile volje”, kaže Petrović.

Na pitanje, zar izlist poziva ne može u ovom slučaju poslužiti kao zakonski prihvatljiv popis donatora, Petrović kaže da telefonski brojevi nisu niti ljudi niti tvrtke.

“Upravo zbog raznih mogućnosti manipulacija koje sam nabrojao, donator ne može biti telefonski broj iako se to u zakonu izrijekom ne spominje”, rekao je Perović te naveo da nijedna donacija Baracku Obami nije bila anonimna, iako je upravo on pionir koncepta prikupljanja novca od velikog broja malih donatora.

“U Obaminu slučaju novac se nije prikupljao pozivima na telefon nego uplatama putem interneta. Iza svakih 100 dolara stajao je broj kreditne kartice i ime vlasnika računa”, zaključio je Petrović koji je građanima željnima doniranja kampanje bilo kojeg od predsjedničkih kandidata poručio da to mogu napraviti uplatom na žiro račun koji ima svaki kandidat i to uplatnicama preko pošte, banke, Fine ili internet bankarstvom.

Izvor: Net.hr

Ostavite komentar

comments