Početna / Vijesti / Bandić kandidaturom za predsjednika ruši svoj SDP, ali i HDZ

Bandić kandidaturom za predsjednika ruši svoj SDP, ali i HDZ

mbandicPredsjednička kandidatura Milana Bandića mogla bi dovesti do dramatičnog raskola u najjačoj oporbenoj stranci. U slučaju da predsjednik SDP-a Zoran Milanović odluči raspustiti najjaču organizaciju socijaldemokrata u zemlji, dio bliskih suradnika zagrebačkoga gradonačelnika planira osnovati vlastitu stranku. U optjecaju je već i preliminarni naziv buduće političke opcije: Nezavisni hrvatski socijaldemokrati.

– Ako se Bandić odluči kandidirati za predsjednika, a ne vidim zašto ne bi to učinio jer je za koplje bolji od svih sadašnjih kandidata, slijedi veliki tektonski poremećaj na hrvatskoj političkoj sceni. Ne samo da će se rasuti SDP nego i HDZ, jer će više HDZ-ovih glasova na izborima osvojiti Bandić nego njihov kandidat. Dva dinosaura izrasla iz boljševičke paradigme vrlo su blizu svojega kraja – kaže za “Slobodnu” Pavle Kalinić, bivši saborski zastupnik SDP-a i jedan od najbližih Bandićevih suradnika.

Po uzoru na Keruma

Iako izrijekom nije želio govoriti o osnutku nove političke opcije, neslužbene informacije govore da dio zagrebačkih SDP-ovaca razmatra upravo takvu mogućnost. Kalinić formalno nije član SDP-a, a u nekoliko je navrata žestoko kritizirao Milanovićevu politiku.

Izvori bliski vrhu zagrebačkog SDP-a tvrde da su on, Duško Ljuština, Slavko Kojić, Davor Jelavić i Jelena Pavičić-Vukičević Bandićevi ljudi koji bi se mogli naći na Milanovićevu udaru ako zagrebački gradonačelnik objavi predsjedničku kandidaturu.

Dva su moguća scenarija koja će trasirati priču o raskolu unutar SDP-a. Prvi je Milanovićeva odluka o sudbini zagrebačkog SDP-a, a drugi je ishod predsjedničke utrke. Ako Milanović raspusti čitav zagrebački SDP, Bandićeva će skupina u svoje redove pokušati okupiti članove koji su u SDP ušli radi Bandića. Neslužbene procjene govore da od 9 tisuća članova Bandić može računati na potporu barem trećine.

Ako pak Bandić uđe u predsjedničku utrku, a iz nje iziđe kao gubitnik, ostat će zagrebački gradonačelnik koji će – lišen potpore SDP-a – u Gradskoj skupštini trebati svoju većinu. U tom bi slučaju Bandić isprovocirao izvanredne izbore za Skupštinu, i na njima se pojavio sa svojom strankom ili listom kako bi, po uzoru na Željka Keruma, dobio stabilnu većinu.

Josipović: Milan nema hrabrosti

Službeni SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović neočekivano je žestoko kritizirao činjenicu da Milan Bandić još uvijek nije objavio svoju predsjedničku kandidaturu.

– Bandić pokazuje nedostatak hrabrosti. Sada je čak išao u Moskvu da i tamo nekoga pita treba li se kandidirati. Kolebljivost i neodlučnost očito nisu osobine koje građani žele kod budućega predsjednika – poručio je SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Ostavite komentar

comments