Početna / Vijesti / Bandić traži prostor za izborni stožer

Bandić traži prostor za izborni stožer

sdp-vZAGREB – Vrh SDP-a dobio je još jednu potvrdu da Milan Bandić ne podržava predsjedničkog kandidata Ivu Josipovića te da se planira sam kandidirati za šefa države. U stranci su sada gotovo uvjereni u takav scenarij i više ne računaju na Bandića.

Prestao se javljati

Zagrebački gradonačelnik nije se priključio Josipovićevu izbornom stožeru, iako je početkom tjedna prihvatio poziv predsjedničkog kandidata SDP-a da mu pomogne u kampanji. Bandić je trebao biti politički koordinator Josipovićeve kampanje za Zagreb.

– Nakon što je potvrdio da će pomoći, Milan Bandić se više uopće nije javljao Josipoviću. Čekali smo ga, ali jučer se nije pojavio na predstavljanju izbornog stožera, i to bez objašnjenja – rekao je jedan Josipovićev suradnik. Umjesto Bandića, Josipoviću će u Zagrebu pomagati zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić.

– Ne čudi me što Bandić nije došao, pa on ionako već po gradu traži prostor za svoj izborni stožer – komentirali su jučer SDP-ovci bliski stranačkom šefu SDP-a Zoranu Milanoviću.

Iz krugova bliskih Bandiću, međutim, stiže dodatno objašnjenje zašto se gradonačelnik nije priključio Josipovićevoj kampanji: Bandić je navodno svoje suradnike u Zagrebu pitao tko želi pomagati predsjedničkom kandidatu SDP-a, ali nitko se nije javio.

Nakon što je Bandić sada izigrao i Josipovića, vodstvo SDP-a odlučilo je istjerati ga na čistac.

SDP-ovci lojalni Milanoviću na sastanku Gradskog odbora SDP-a sinoć su izričito tražili od Bandića da se izjasni ide li u predsjedničku utrku ili ne. Redom su se javljali Rađenović, Saucha, Meić, Šprem i pitali zašto odbor neće raspravljati o aktualnoj političkoj situaciji kao što je do sada bio običaj na tim sastancima.

Nervoza u stranci

– O tako važnoj temi kao što je politička situacija u državi ja pristajem razgovarati jedino ako bude prisutan i Zoran Milanović. Bez njega se na takvoj sjednici ne može raspravljati – odgovorio im je Bandić.

– A imaš li ti namjeru kandidirati se za predsjednika države ili ne? – desetak je puta potom upitan Bandić.

– Zašto pokraj svih ljudi na svijetu pitate mene? Nikada nisam rekao da ću se kandidirati, pa neću ni demantirati ono što nisam rekao – ponavljao je Bandić.

– Hoćeš li se kandidirat za predsjednika Gradske organizacije SDP-a Zagreb? – pitali su dalje.

– Apsolutno da – rekao im je Bandić.

– Onda se nećeš kandidirati za predsjednika države? – pitali su potom, a Bandić im je poručio da to ne znači da neće. Ako procijeni da može pobijediti, objašnjavao im je Bandić, onda će se kandidirati.

Posve neočekivano, sinoć je na Bandićevu stranu stala i Željka Antunović koja je dovela u pitanje cijeli postupak izbora SDP-ova predsjedničkog kandidata. Sudionici sastanka kažu kako je Antunović prozvala vrh stranke tvrdeći da svi u SDP-u nisu imali jednaku mogućnost za stranačku nominaciju. Njezina kritika izazvala je burne reakcije, pogotovo među Milanovićevim pristašama.

Iako je Bandić potvrdio da će se kandidirati za šefa zagrebačke organizacije, to ne znači da je odustao od utrke za Pantovčak. Ako to učini, onda je zbilja prevršio svaku mjeru, komentirali su sinoć na Iblerovu trgu.

Protukandidat u stranci

U zagrebačkom SDP-u već se pripremaju i za takav scenarij, pa se već tvrdi kako će Bandić i u Zagrebu imati protukandidata. Za novog predsjednika Gradske organizacije mogao bi se kandidirati Igor Rađenović.

U krugovima bliskim Bandiću tvrde, međutim, da se gradonačelnik ne zabrinjava zbog prijetnji iz stranke.

Čak ako i izgubi predsjedničke izbore, govore oni, Bandić će se bez problema vratiti na mjesto gradonačelnika s kojega ga stranka ne može smijeniti.

Kregar: Podržavam Josipovića jer me nikad nije gadio

U izbornom stožeru Ive Josipovića je i Štefanija Balog koja će voditi brigu o financijama. Ona je taj isti posao radila i u obje Mesićeve kampanje. – Meni je čast što me je Ivo Josipović pozvao da vodim financijski dio kampanje. No, moj angažman nema veze s predsjednikom Mesićem, ovaj ću posao raditi zato što vjerujem u Josipovića – istaknula je Štefanija Balog.

Podršku Josipoviću jučer je dao i Josip Kregar koji je bio najveći protivnik SDP-ovu kandidatu za zagrebačkoga gradonačelnika Milanu Bandiću. – Podržavam Josipovića jer od njega nisam čuo niti jednu riječ protiv sebe, za razliku od SDP-a od kojega sam doživio teške trenutke – objašnjava Kregar.

I Kregarov suradnik s lokalnih izbora Marko Rakar uključio se u izborni stožer Ive Josipovića. Rakar će voditi internetski dio Josipovićeve kampanje. Potvrđeno je da će SDP-ov zastupnik Mirando Mrsić biti direktor kampanje, dok će Ivan Račan biti savjetnik Josipovićeve kampanje. (N. J.)

Izvor: jutarnji.hr

Ostavite komentar

comments