Početna / Vijesti / Bandićeva stranka za savez s Glavašem i Kerumom, Jurčić piše »manifest«

Bandićeva stranka za savez s Glavašem i Kerumom, Jurčić piše »manifest«

Bandić-daljinskiViše nema dileme: Milan Bandić traži rezervnu varijantu za slučaj da izgubi predsjedničke izbore, pa su njegovi suradnici posljednjih dana ubrzali pripreme za osnivanje nove političke stranke.

Jedan od brojnih Bandićevih kumova Ivica Pančić, zastupnik SDP-a i najoštriji unutarstranački kritičar Zorana Milanovića, otvoreno je najavio osnivanje nove stranke.

– Postoji inicijativni krug za osnivanje stranke koja će se vjerojatno zvati Socijaldemokratski pokret Hrvatske. Prvi su nam ciljevi osnivanje klubova zastupnika u Gradskoj skupštini grada Zagreba i u Saboru, kaže Pančić. Objašnjava da su jezgro nove stranke »oni koji su nezadovoljni činjenicom da se SDP pretvara u sektu Zorana Milanovića«. Računa se na ljude poput Mate Gavrana i Željka Račkog koji su svojevremeno bili istaknuti SDP-ovci u Slavoniji, a napustili su stranku zbog neslaganja s Milanovićem. U zagrebačkoj Skupštini SDPH računa na prelazak Bandiću bliskih SDP-ovki Vesne Majher i Jasmine Havranek koje su aktivne u Bandićevoj kampanji, vijećnika HSU-a Josipa Petrača te članove gradske uprave – zamjenicu gradonačelnika Jelenu Pavičić Vukičević te pročelnicu ureda za socijalnu skrb Višnju Fortunu.

U Saboru će, pak, Bandićevci puno teže doći do potpore. Pančić kaže da se već razgovara s nekolicinom zastupnika jer je za osnivanje kluba potrebno troje zastupnika. No, zasad jedino Ljubo Jurčić razmišlja o Bandićevoj stranci.

Štoviše, Jurčić nam je rekao da već piše svojevrsni manifest pod nazivom »Velika transformacija« u kojem bi ponudio potpuno novu viziju Hrvatske, okrenutu, kako kaže, »potpunoj promjeni u pristupu životu, radu i politici«. Taj bi manifest mogao ubrzo postati program nove Bandićeve stranke.

– Da bi se bilo koja ideja provela, potreban je politički okvir. I 2006. godine ponudio sam sveobuhvatan gospodarski program koji je tada prepoznao Ivica Račan i ponudio mi politički okvir. Danas takav okvir ne vidim ni u SDP-u ni u HDZ-u, a katastrofalan odaziv na ove izbore pokazuje da i ljudi u Hrvatskoj, koji žeđaju za nekom novom politikom i novim rješenjima, takvo što nisu dobili od aktualnih političkih aktera u velikim strankama, kaže Jurčić. Smatra da bi nova stranka trebala biti socijaldemokratskog usmjerenja, s naglašenom brigom za nacionalne interese.

– Ni ljevica ni desnica u Hrvatskoj ne vode računa o nacionalnim interesima na dobar način. Desnica ih pokušava izboriti instrumentima nacionalne politike, ne prihvaćajući realnost globalizacije, a ljevica, pak, u globalizaciji vidi rješenje koje će samo po sebi riješiti nacionalne interese, a to nije tako, objašnjava Jurčić.

Buduća Bandićeva stranka partnere bi tražila u novoosnovanoj Kerumovoj stranci, HDSSB-u te u udruzi Ladonja Plinija Cuccurina u Istri.

– Jake regionalne stranke mogle bi nakon izbora stvoriti savez u Saboru, koji bi težio i do 20 zastupnika, procjenjuje Jurčić.

Dokaz o dobrim odnosima na relaciji Bandić – Kerum – HDSSB je i potpora koju su Kerum i HDSSB dali Bandiću u predsjedničkoj utrci, dok su Jurčić i Cuccurin veliki prijatelji.

Zanimljiva je reakcija članova Predsjedništva SDP-a Željke Antunović i Zvonimira Mršića, koje Milanovićev krug smatra bliskima Bandiću.

– Svatko ima pravo birati svoj put, a ja sam izabrala SDP. Tko god takne u SDP, bez obzira s koje strane bio, u meni će dobiti opasnog protivnika, oštro je poručila Antunović, dok je Mršić kazao da ne zna zašto Pančić i ostali nezadovoljnici ne otvore dijalog u samom SDP-u o onome čime su nezadovoljni.

– U Hrvatskoj postoji sasvim dostatan broj stranaka, a unutar SDP-a uvijek je otvoren prostor za dijalog. SDP je najdemokratskija od svih stranaka i zato sam u njoj, ne znam zašto oni koji su bilo čime nezadovoljni ne pokrenu raspravu o tome na tijelima stranke, kaže Mršić. Dodaje da mu je žao što će se opet gubiti dragocjeno vrijeme na prebrojavanja tko je s kim, a tko protiv koga, umjesto da se svi skupa bave s rješavanjem problema građana.

– Zanimljivo je da nezavisni kandidati sada tvrde da je stranačka politika potrošen model, ali ovi izbori pokazali su da je SDP izvukao veliki broj birača na izbore, dok oni nisu motivirali baš respektabilan broj birača. Jasno da se svi zajedno moramo zamisliti zbog lošeg odaziva. Ovakve varijante, po kojima bi neke čudne stranke pobrale nekoliko zastupnika, a onda trgovale u Saboru, mogu zaživjeti samo ako se velike stranke ne budu na pravi način bavile problemima građana, nudile kvalitetna rješenja i otvarale prostor za dijalog. Zato se mi u SDP-u ne trebamo baviti nikakvom Bandićevom strankom, nego samo raditi svoj posao, zaključuje Mršić.

Izvor: Novi list.hr

Ostavite komentar

comments