Početna / Vijesti / Bandiću se ‘smiješi’ prijava USKOK-u

Bandiću se ‘smiješi’ prijava USKOK-u

Bandić20Po dobro uhodanoj špranci prenamjene zemljišta, teren od 33 tisuće kvadrata na vodozaštitnom području u Novom Zagrebu postao je građevinsko zemljište, a sada bi se na njemu trebale graditi poslovne zgrade.

Pred drugi krug predsjedničkih izbora otkrivena je još jedna afera Bandićeve zagrebačke uprave koja će rezultirati prijavom USKOK-u.

Riječ je o zemljištu u vlasništvu tvrtke VDM Promet, površine oko 33 tisuće četvornih metara u Ježdovcu, na krajnjem jugozapadnom dijelu Zagreba. Preko gradskog Ureda za izgradnju i prostorno uređenje Bandić je predložio izradu urbanističkog plana gospodarske zone s poslovnim zgradama. Na zadnjoj sjednici Skupština je odbila taj zahtjev zbog sumnji u pogodovanja pri prenamjeni i kriminal.

Oporbenjaci tvrde da se radi o klasičnoj špranci po kojoj negrađevinsko zemljište na vodozaštitnom području privatna osoba očisti od zelenila, zatim od gradske uprave dobije prenamjenu u građevinsko zemljište, te na kraju financira plan po kojem se dopušta gradnja poslovnih zgrada.

Da se nešto muti s prenamjenom zemljišta u Novom Zagrebu indikativno je jer je plan trebao biti donesen samo za parcelu u vlasništvu tvrtke VDM, bez sagledavanja šireg prostora. Prenamjenom bi zemljištu cijena bila deset puta veća u odnosu na prvotnu vrijednost, piše Poslovni dnevnik.

“Ovo je čisti kriminal. Ako se ovaj plan usvoji, odmah podnosim prijavu USKOK-u. Osim toga, tražit ću vraćanje u prvotnu, negrađevinsku namjenu jer je zemljište u vodozaštitnom području i dio zaštićenog krajobraza koji se uništava”, rekla je zastupnica i urbanistica Vera Petrinjak Šimek s Nezavisne liste Velimira Sriće.

Zahtjev za prenamjenom zemljišta je stopiran u Skupštini jer je većinski SDP odgodio donošenje odluke te traži dodatna očitovanja. Plan bi se na sjednici Skupštine opet trebao naći u siječnju, a ako bude potvrđen, Petrinjak kaže da će slučaj prijaviti USKOK-u.

Jedan dio spornog zemljišta već je pretvoren u parkiralište za strojeve tvrtke VDM Promet, koja je u vlasništvu Domagoja Mandića. Prenamjenu zemljišta u Prostornom planu tvrtka je zatražila prošle godine preko Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb zapad, koju vodi SDP-ovac Jadranko Baturić. Prenamjena se nije tražila u ime tvrtke VDM, nego Vijeća gradske četvrti.

Željko Horvat iz Ureda za prostorno uređenje kaže da je zemljište u Prostornom planu označeno kao građevinsko, te da nema nikakve pravne zapreke da Skupština odbije plan uređenja. Tvrdi da je prenamjena zemljišta dobila četiri suglasnosti resornih ministarstva, uključujući i Ministarstvo zaštite okoliša.

Izvor: Net.hr

Ostavite komentar

comments