Početna / Vijesti / Birači najmanje priželjkuju predsjednika novog kova

Birači najmanje priželjkuju predsjednika novog kova

biraci-najmanje-prizeljkuju-predsjednika-novog-kova-slika-81426Kad bismo opredijeljene birače, koji nemaju dvojbi u vezi sa svojim izborom, pitali kakav treba biti treći hrvatski predsjednik, predsjednički mandat Andrije Hebranga trebao bi asocirati na prvoga hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, a Ivo Josipović i Vesna Pusić morali bi slijediti put koji je utabao sadašnji šef države Stipe Mesić.

Lijevo, desno…

Samo 16 posto birača, koji su sudjelovali u istraživanju koje je za Večernji list i RTL televiziju provela agencija Puls, smatra da bi budući stanar Pantovčaka trebao slijediti vlastitu struju i graditi stil koji neće podsjećati ni na jednog prethodnika.

– Moglo bi se reći da je politički lijeva Hrvatska izabrala Mesića kao svoj tip šefa države, a da se desnica u nedostatku alternative dijeli na one koji prizivaju Tuđmana i one koji priželjkuju nekog novog predsjednika za nova vremena – ocjenjuje stručnjak za politički marketing Krešimir Macan.

Kao čovjek iza kojega je nekoliko uspješnih izbornih kampanja, Macan upozorava da bi se kandidati trebali okrenuti dijelu birača koji priželjkuju drukčiji predsjednički stil od dosad iskušanoga te onima koji nemaju stav o toj temi. Ti su birači, a u našem ih je istraživanju 27 posto, neopredijeljeni i mnogi od njih vjerojatno neće izići na izbore, kaže Macan. Kandidati bi trebali napraviti strategiju za osvajanje njihove naklonosti. No Macan veli kako nije zapazio da se itko time bavi.

Politički analitičar Višeslav Raos, pak, ne može skriti razočaranje postotkom onih koji žele predsjednika koji neće kopirati ni Tuđmana ni Mesića.

Podjela zbog Vidoševića

– Svako vrijeme donosi svoje izazove. Kad razmišljam u čemu bi se, na primjer, budući predsjednik trebao razlikovati od prijašnjih, na prvo bih mjesto stavio to da mora biti izmiren s osobnom i nacionalnom prošlošću. Ako toga nema, društvo postaje previše opterećeno i dijeli se po povijesnim i ideološkim linijama – kaže Raos.

Inače, anketa je pokazala da čak 71 posto sudionika koji podržavaju Ivu Josipovića smatra da predsjednik treba njegovati Mesićev pristup. No 10 posto Josipovićevih birača rado bi ga vidjelo kao novog Tuđmana. Stipu Mesića kao uzor svome favoritu ističe i 50 posto birača bivšeg ministra Dragana Primorca. Birači Milana Bandića podijelili su se pa ih 40 posto preferira odlučnost Franje Tuđmana, a 35 posto ih navija za Mesićev obrazac. Jako su se podijelili birači Nadana Vidoševića. Gotovo je jednak broj onih koji bi ga vidjeli kao novog Tuđmana i Mesića. Tuđmanov lik zagovara njih 37 posto, a Mesićev stil 38 posto.

Izvor: Vecernji.hr

Ostavite komentar

comments