Početna / Vijesti / Bruketa&Žinić: Mi smo na pravom putu

Bruketa&Žinić: Mi smo na pravom putu

“Naš logo predstavlja bit Josipovićevog programa: samo u zajedništvu možemo riješiti ključne izazove našeg društva”

Nikola-Žinić-Davor-Bruketa

Hrvatska im је odavno pretijesna. Nakon što su na domaćem tržištu stvorili ozbiljan portfelj klijenata, osvojili gomile nagrada i pobrali titulu najbolje hrvatske marketinške agencije desetljeća, probili se na svjetsko tržište (imaju urede u Azerbajdžanu, Srbiji, Austriji), poznata reklamna agencija Bruketa&Žinić OM aktivna je i u ovogodišnjim izborima za hrvatskog prefsjednika. Angažirao ih je, naime, novi-stari klijent, trenutni predsjednik republike Ivo Josipović koji ide u osvajanje drugog mandata!

Nepregledan je niz kreativnih ostvarenja Bruketa i Žinića i njihova tima. Domaća javnost poznaje ih po navijačkoj himni iz reklame za Ožujsko, po reklamama za Karlovačko i Tele2 Jaavi se!

Iskusni u politici

Međunarodna stručna javnost za njih je čula zahvaljujući nevidljivoj kuharici za Podravku koju treba ispeći prije upotrebe da bi recepti postali vidljivi, zatim po knjizi koja svijetli u mraku za Adris grupu, modnoj reviji za Pumu u Zoološkom vrtu, velikom Podravkinom loncu u centru Zagreba… Radili su i rade za prehrambenu industriju, mobilne operatere, bankarski sektor, konditorsku i mliječnu industriju, trgovačke brendove, “you name it”, kako bi se to anglizmom lijepo kazalo na kraju nabrajanja. Komunikacija je osjetljiva stvar, Bruketa i Žinić, kao i svi njihovi suradnici, to očito dobro znaju.

Uz veliko iskustvo s komercijalnim kampanjama, ni one političke nisu im novost. Kad je prije četiri godine buknula afera s agencijom Fimi Media, duhovito su komentirali da “nikada nisu vidjeli, niti bili pozivani na natječaje za državne kompanije, odnosno, za državne tvrtke koje počinju s “H”, a non-stop se nešto radilo“. Međutim, političari su ih ipak tražili. Tako je kreativni dvojac radio kampanju za Kukuriku koalicija na posljednjim parlamentarnim izborima i komunikacijsku strategiju za Ivu Josipović na prošlim predsjedničkim izborima.

Napadi kolega

Dečki su tada javno znali spomenuti da su dugo promišljali da li se upustiti u kampanje za političke stranke, no da je Josipović na neki način legao njihov senzibilitetu. Očito su i oni odgovarali njemu. Jer suradnja je (opet) krenula.

“To je pravi put”, poručili su nedavno lansiranim sloganom iz Josipovićevog stožera. Govore nam to slova plave boja smještena u kružnim formama šarenih boja.

Javnost sa sigurnošću nije mogla reći tko je u ovoj izbornih utrci autor vizualne strategije Ivi Josipoviću, kad su počeli komentari na uradak prije svega iz same dizajnerske struke.

“Logo “To je pravi put” znak je potpune vizualne nepismenosti. Šalje poruku da se vrtimo u krug, a izlaza i situacije nema. Politička poruka mora biti jasna i nedvosmislena, a to se ovim logom nije postiglo. Usto, asocira na zamornu rotaciju stroja za rublje”, opleo je po rješenju naš poznati dizajner Boris Ljubičić koji na portalima i društvenim mrežama nije skrivao da mu smeta to što znak nema hrvatskih nacionalnih elemenata. Ljubičić, naime, smatra da ako netko želi biti predsjednik hrvatske države u predizbornoj kampanji, mora koristiti i njezin identitet u vizualnim izražavanju. Čak je radikalno dodao da “poredak boja na ovom logotipu plavo-bijelo-crveno podsjeća na Jugoslavije. Tu se nešto pere, a ne zna se što”.

Vizualni iskorak

Vizualno rješenje nije poštedio ni dizajner Dubravko Sorić, “Je li to vešmašina, logo za deterdžent, nekakvi cilindrični noževi? Labirint? Vrtnja u krug? To je pravi put?”, zapitao se pomalo sarkastično. Drugi su se pak u komentarima pitali obraća li se predsjednik Josipović samo LGBT zajednici; krenule su razne asocijacije.

Za vizualni identitet predsjedničke kampanje Ive Josipovića moglo bi se reći da je pomalo neuobičajen. Umjesto očekivanih šahovnica i trobojnica Josipovićeva kampanja koristi kružne forme i boje iz cijelog spektra. To je, kaže autorski dvojac, iskorak iz uobičajenog natjecanja “tko je veći Hrvat” i nekima se to sviđa. Drugi, poput dizajnera Ljubičića, smatraju da je rješenje neprimjereno za predsjedničku kampanju, kažu autori.

IJ_znak_geneza_b5

Nije li slogan pomalo istrošen, u smislu već viđenog? Ili je dobar jer bi bilo kakvo odskakanje bilo neučinkovito? Naime, čini mi se da smo se malo umorili od savjeta političara koji kao da pate od tzv. mesijanskog sindroma, pa će nam “pokazati pravi put”, “izvesti nas”, “voditi kroz mrak”, “otvoriti oči”, “vratiti dostojanstvo”…?, pitam uspješnog dizajnera.

Ovaj vizualni identitet je sukus političkog programa Ive Josipovića. Dakle, bez obzira na svjetonazorske podjele, trebamo se okupiti oko ključnih izazova našeg društva. To je jedini način da budemo uspješni kao zajednica. To ne znači da svi moramo misliti isto, ali zajedništvo je pravi put, barem kada je riječ o ključnim problemima poput ekonomije, ekologije, ljudskih prava i pravde. Ovaj znak kaže da je svatko od nas drugačiji, ali smo se okupili oko istog cilja – to je pravi put. Tema ovih izbora ne bi trebalo biti hrvatstvo, nego natjecanje u idejama kako riješiti ključne izazove našeg društva. Izuzetno cijenimo Borisa Ljubičića zbog njegovog angažmana oko vizualnog identiteta Hrvatska, međutim, naša promišljenja o suvremenim vizualnim komunikacijama duboko su različita od njegovih – tumači Bruketa.

Logotip_1200x630

Posao u Azerbajdžanu

Uz prijepore o “hrvatstvu” vizualnog identiteta, već se javilo i nekoliko dizajnera koji popituju originalnost znaka i optužuju autore da je znak plagijat. Naime, na društvenim mrežama osvanuli su komentari da je “logo plagijat dječjeg programa “Nickleodon”. Ista špica za crtiće, samo druge boje”, stoji u postovima. Autori su nasmijali.

Naš logo govori jezikom suvremenim infografika koje služe za pristupačan prikaz složenih informacija. I te infografike su proizašle iz povijesnog razvoja dizajna. To je kao da kažete da je Boris Ljubičić plagirao hrvatski povijesni grb ili startnu zastavu. I to kolege kritičari vrlo dobro znaju – kaže Nikola Žinić kroz smijeh.

U svijetu im dobro ide. Najveći utjecaj na razvoj njihovih ureda u inozemstvu, kažu, u prvom redu je imalo to što su prije dvije godine bili druga najefikasnija nezavisna agencija na svijetu, prema globalnom Effie indeksu. A nije im odmogla ni činjenica da ih je prošle godine američki Advertising Age proglasio najboljom malom internacionalnom agencijom godine. To su važne globalne reference koje svi razumiju, jasan je Nikola Žinić.

– Ipak, zanimljivo je da je nakon posjeta Ive Josipovića Azerbajdžanu, nakon kojeg su brojne hrvatske kompanije sklopile poslove na tom tržištu i našem imidžu u glavnom Bakuu koristilo što smo radili kampanju za predsjednika – otkriva Žinić.

Rješenje: izvoz

Što se tiče posla u Azerbajdžanu, Bruketa kaže da su danas vjerojatno druga najveća agencija na tom tržištu. Predviđaju da bi iduće godine po volumenu taj ured mogao prestići onog u Zagrebu.

-U posljednjih šest godina koliko smo prisutni u Azerbajdžanu, prošli smo brojne uspone i padove, ali trudom i znanjem naše direktorice Helene Rosandić, kreativne direktorice Kitice Kekić kao i cijelog našeg azerbajdžanskog rima, uspjeli smo dobiti neke od najvećih kompanija poput mliječne industrije Milla, za koju smo nedavno snimili kampanju u kojoj glavnu ulogu ima holivudska zvijezda Milla Jovovich. Moram reći da je u Hrvatskoj takvo što nemoguće jer hrvatske kompanije jednostavno nemaju tolike budžete. Danas u Azerbajdžanu radimo za Lamborghini, P&G-ove brendove, Fiji vodu, Samsung, Bakcell telekom… Azerbejdžan se strelovito razvija, i za nas je veliko zadovoljstvo što možemo tamo poslovati – kaže Bruketa

Agencija je iz godine u godinu rasla. Nakon što su kupili 50 posto udjela beogradske agencija Popular (čija su im znanja i vještine bili zanimljivi), Bruketa i Žinić odlučili su se okušati i na zapadu. Vjerovali su, kažu, da je došao trenutak da kapitaliziraju brojne nagrade koje su ondje osvojili, poput Red Dota, koji su dobili već šesnaest puta. Upoznali su Alberta Ortiga, vlasnika jedne od najvećih digitalnih agencija u Austriji i s njim pokrenuli Bruketa&Žinić OM Wien.

-Prošlo je godinu dana od kada je jedna od naših najboljnih članica tima, kreativna direktorica Tanja Škorić, preselila u Beč. Znali smo da neće biti lako jer u našem poslu je ključno povjerenje naručitelja. A povjerenje se gradi polako. U Azerbajdžanu je trebalo nekoliko godina da počnemo raditi zaista velike brendove. Iako još godina nije gotova, izgleda da ćemo uspjeti poslovati pozitivno, što nam se čini kao veliki uspjeh. U protekloj godini bečki je ured radio primjerice za Austrijsku gospodarsku komoru, Holcim i Silhouette. Na zapadu neće biti lako, kao što nije bilo lako niti na istoku. Ali, isplati se jer za samo tri i pol sata vožnje automobilom od Zagreba naš rad vrijedi pet puta više – otvoren je Žinić

Izvoz je jedini izlaz za sve nas, dodaje Bruketa.

– Kad smo već kod politike, samo izvoz može pomoći našoj ekonomiji. Izvoz je najbolje domoljublje u ovom trenutku i to su svi shvatili jer hrvatski izvoz već neko vrijeme raste. Da bismo mogli još više izvoziti, moramo se otvoriti prema svijetu i prema najboljim svjetskim praksama. Jer, s njima se natječemo. U našoj zajednici jako puno energije odlazi na kritiku drugih. Kada bismo svu energiju koju trošimo na to da ukažemo što je netko drugi krivo napravio potrošili na to da sami napravimo nešto dobro i korisno, bili bismo najbogatija zemlja na svijetu – smatra Bruketa.

Najveći izazov

Međutim, zašto agencija – koja je ove godine po izboru vodećeg britanskog časopisa za oglašavanje Campaign među 17 vodećih nezavisnih agencija na svijetu – uopće radi političke kampanje?

– To je poseban izazov jer se radi o pravoj “real-time” operaciji gdje ste stalno u izazovu da zbog dnevnih događanja prilagođavate strategiju. Ritam i pritisak je neusporediv s komercijalnim kampanjama i ako to možete odraditi, onda možete sve – kaže Bruketa i nastavlja:

– Naravno, teško bi se bilo odlučiti raditi politiku u nekoj zemlji u kojoj nismo “doma”. Naše agencije u Azerbajdžanu, Austriji i Srbiji bave se isključivo komercijalnim oglašavanjem. Međutim, u Hrvatskoj želimo biti aktivni sudionici društvenih procesa. I to je dio naše društvene odgovornosti. Veliki broj ljudi iza agencije, kao i vanjskih suradnika uključen je u kampanju i mogu reći da je to jedan od najuzbudljivijih komunikacijskih zadataka.

Koliku će fakturu isporučiti predsjedniku Josipoviću?

– Naknada za naš rad bit će vidljiva iz izvješća o troškovima kampanje – nasmijali su se uspješni kreativci

Izvor: Jutarnji list

Autor: Sandra Bolanča

Ostavite komentar

comments