Početna / Vijesti / Crkva: Ni Bandić ni Josipović ne bude nadu u stvarni zaokret

Crkva: Ni Bandić ni Josipović ne bude nadu u stvarni zaokret

katedralaU Crkvi nisu, čini se, zadovoljni ni s jednom od dvojice kandidata za drugi krug predsjedničkih izbora. Otkriva to najnoviji broj katoličkog tjednika Glasa Koncila. Štoviše, glavni urednik vlč. Ivan Miklenić tvrdi kako je i dalje naš najveći problem “nevidljiva hobotnica”. Zbog nje je, tvrdi se, nemoguće ni Josipoviću ni Bandiću napraviti potreban zaokret niti bilo kakvu dublju promjenu u hrvatskom društvu.

Ta nevidljiva hobotnica, kako prenosi Ika najnoviji komentar Glasa Koncila, koja iznutra sputava normalan demokratski razvitak ostvaruje nevidljivu kontrolu nad cjelokupnim hrvatskim društvom.

Ona, prema vlč. Mikleniću, ima svoje krakove u svim parlamentarnim strankama, a njezina je snaga vidljiva i po tome što najrazličitijim manipulacijama uspijeva uspavljivati i pasivizirati vrlo velik dio hrvatskoga društva te je na djelu i kad se hrvatsko društvo umjetno želi dijeliti s jedne strane na sinove i simpatizere partizana te s druge strane na sinove i simpatizere ustaša ili pak kad se preko svake mjere napuhuju pojedine pojave koje su najčešće posljedica smišljene političke provokacije ili ograničenosti pojedinaca. Njezin je učinak, drži glavni urednik katoličkog tjednika, i pojava da se u Hrvatskoj stavovi većine političara ne mogu smatrati vjerodostojnim, stvarnim i iskrenim, već su u funkciji političkih zakulisnih igara kojima se obmanjuje javnost.

“Među onima koji zastupaju stav da je potreban stvaran zaokret sigurno postoji razumijevanje samoga toga pojma ‘zaokret’, različito čak do potpune kontradiktornosti – i to je jedan od krakova te hobotnice”, piše Miklenić, dodajući kako “rezultati prvoga izbornog kruga za predsjedničke izbore ne daju baš utemeljenu veliku nadu da će baš budući predsjednik biti ona nužna poluga koja bi počela stvarati preduvjete za mogućnost stvarnoga zaokreta”.

“Iznimno slab odaziv birača na prvi krug predsjedničkih izbora ponajprije otkriva do koje je mjere građanima nametnuto uvjerenje o njihovoj nemoći pred partitokracijom, političkim i inim moćnicima – što također otkriva vrlo snažan krak hobotnice. Baš zato što se tako snažno očitovala moć te skrivene hobotnice, 2010. godina morat će biti godina građanskog buđenja i nemirenja nezadovoljavajućim stanjem”, piše Miklenić, upućujući na potrebu stvarnog zaokreta u hrvatskom društvu i politici.

Izvor: Vecernji.hr

Ostavite komentar

comments