Početna / Vijesti / CRO-Demoskop: Žestoka borba za drugo mjesto

CRO-Demoskop: Žestoka borba za drugo mjesto

predsjednicki kandidati HRSve zanimljivija utrka oko nasljednika predsjednika Mesića, odnosno preferencija kandidata i ovaj je mjesec bila sastavni dio redovitog istraživanja CRO Demoskop, kojeg već šest godina redovito, iz mjeseca u mjesec provodi agencija Promocija plus na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika iz cijele zemlje.

Nakon poprilično duge pretkampanje, posebno glavnih favorita za drugi krug, na kontrolnoj točci četiri tjedna prije cilja izdvojilo se nekoliko natjecatelja. Jedan koji je izvjestan za pripetavanje (drugi krug), dva trkača koja su nešto bliža „doigravanju“, te tri kandidata koja još uvijek gaje nadu da bi mogli uskočiti u drugi krug. Ostalih šest trkača sve izrazitije zaostaju. Jednako tako, može se reći da je na lijevom krilu političkog spektra stvar uglavnom poznata, u centru i na desnom krilu je postalo vrlo velika gužva, koja bi mogla potaknuti neke radnje koje i nisu u „sportskom duhu“. Kako se približavanjem ciljnoj ravnini smanjuje broj nepoznanica, ostaje još jedna važna nepoznanica: kome će se prikloniti aktualni predsjednik Mesić, koji uživa veliku popularnost u javnosti.

A što kažu brojke o rejtingu pojedinih kandidata, nešto manje od četiri tjedna prije prvog kruga izbora za predsjednika republike? Na prvom je mjestu Ivo Josipović s izborom od 26,2% (prije mjesec dana 24,9%). Njegovo je biračko tijelo dominantno regrutirano iz SDP-a, ali dobija glasove i od glasača drugih lijevih stranaka (HNS, IDS), a nije neprihvatljiv niti glasačima HSS-a, HSU-a, te znatno manje glasačima stranaka na desnom političkom spektru. Za drugo se mjesto vodi grčevita borba između dva stranačka „disidenta“: Milan Bandić je s izborom od 16,2% u blagoj prednosti u odnosu na Nadana Vidoševića koji sada ima potporu od 15,3%. U odnosu na rezultate prije mjesec dana, sva su tri vodeća kandidata zabilježila porast izborne potpore i to Josipović u visini od 1,3 postotna boda, Bandić 1,7 postotna boda, dok je Vidošević zabilježio porast od 1,9 postotnih bodova. Ono što je zanimljivo kod oba ova „disidentska“ kandidata da se oba razvijaju na populističkijoj matrici (barem sudeći prema zabilježenoj podršci na cijelom političkom spektru; doduše, Bandić je naslonjeniji na tradicionalnije biračko tijelo, a Vidošević na liberalnije). Najveći skok izborne potpore u posljednjih mjesec dana zabilježio je nezavisni kandidat Dragan Primorac koji nakon prošlomjesečnih 3,0% podrške ovaj mjesec bilježi potporu od 8,6% (porast od 5,6 postotnih bodova). Bit će zanimljivo pratiti da li će ovaj stranački disident uspjeti ponoviti poučak Mesić, a čemu se nadaju u izbornom stožeru ovoga kandidata. Zanimljiva je pozicija Andrije Hebranga, kandidata vodeće stranke vladajuće koalicije, koji je na petom mjestu s izborom od 7,8% (prije mjesec dana 9,4%). Za HDZ bi neulazak njihovog službeno nominiranog kandidata (jer to nisu niti Vidošević, a niti Primorac) u drugi krug pravi izborni poraz, s dalekosežnim posljedicama na unutarstranački život i odnose ali i na legitimaciju vladajuće većine. Zato će biti vrlo zanimljivo pratiti kampanju ovoga kandidata, njegov odnos prema izbornim takmacima, ali i rad na terenu njegove široke stranačke infrastrukture, a ne treba smetnuti s uma niti financijske potencijale za ulaganje u promidžbu kandidata u finalu utrke. Vesna Pusić je još jedina kandidatkinja koja u ovom trenutku bilježi nešto značajnije rezultate (7%). Svi ostali kandidati se kreću ispod 4% (D. Kajin 3,4%; M. Tuđman 1,8%; V. Škare Ožbolt 1,7%; J. Jurčević 1%; B. Mikšić 0,4%; S. Vukšić 0,2%).

Predizborni rezultatiZanimljiva je i distribucija glasova dvije vodeće političke stranke. Najprije o onoj nešto zanimljivijoj distribiciji. HDZ-ovo se biračko tijelo raspršilo na više „svojih“ kandidata, među kojima Andrija Hebrang ima blagu prednost (27% HDZ-ovog biračkog tijela). Međutim, HDZ-ove glasače kradu još dva stranačka disidenta: Vidošević (15,7%) i Primorac (11,3%). Ali, najopasniji protukandidat Hebrangu u ovom biračkom tijelu je Milan Bandić (drugi izbor birača HDZ-a s rezultatom od 22,2%). Zanimljivo je da još uvijek 10% birača HDZ-a ne zna za koga će glasovati (dva puta više od udjela neodlučnih među glasačima SDP-a). Toliki udio neodlučnih unutra biračkog tijela HDZ-a daje nadu Hebrangu da će stranačka mobilizacija usmjeriti izbor na njegov „mlin“, ali bez nade nisu niti ostali kandidati koji bilježe veći izbor u ovom biračkom tijelu.Povjerenje prema mjesecima

SDP-ovo biračko tijelo je nešto manje raspršeno. Najveći dio birača SDP-a bira stranačkog kandidata, Ivu Josipovića (izbor za 57,6% birača ove stranke). Drugi izbor u ovom biračkom tijelu je Nadan Vidošević (12,9%), dok je stranački disident M. Bandić tek treći s izborom od 8,8% među biračima SDP-a.

Zanimljiv je i podatak o još uvijek velikom udjelu izraženih apstinenata (oko 29%) i neodlučnih (7,3%) što može predstavljati izazov i/ili nadu svim kandidatima koji su ušli u ovu utrku, a posebice onima koji su bliži drugom krugu.

Izvor: Promocija plus.com

Ostavite komentar

comments