Početna / Vijesti / ‘Da nije bilo pravde, sve bi ostalo na onome: Tko je jamio, jamio je’

‘Da nije bilo pravde, sve bi ostalo na onome: Tko je jamio, jamio je’

Uz njega Karlovčanima su se obratili i Tonino Picula i Damir Mateljan.

Foto: ivojosipovicprh

Foto: ivojosipovicprh

– Na temelju mog mandata predsjednika i iskustva kojeg sam stekao nudim viziju kako bi Hrvatska trebala izgledati u drugom mandatu za koji tvrdim da je pravi put. Sa zadovoljstvom mogu reći da je tijekom posljednjih godina pravda zaista zaživjela u Hrvatskoj. Možda ne u svakom slučaju, ali pravda je postala ozbiljan koncept nakon kojeg nitko, ni predsjednik, ni portir, ne mogu mirno spavati, ako su učinili nešto loše. Zbog te pravde provedeni su mnogi veliki pravosudni postupci, a neki su otvoreni ovih dana. Da nije bilo toga sve bi ostalo na onome: Tko je jamio, jamio je – dio je to izlaganja predsjednika Ive Josipović u Karlovcu na predstavljanju njegovih prijedloga ustavnih promjena koje nudi kao temelj za idući mandat predsjednika Hrvatske.

Uz njega Karlovčanima su se obratili i Tonino Picula i Damir Mateljan. Među nizom značajnih promjena u Ustavu Josipović je naveo preferencijalno glasovanje po kojem bi čak 50 posto Sabora bilo izabrano imenom i prezimenom, a ostali sa stranačkih lista. Kao novu instituciju Josipović želi uvesti mogućnost da se sa prikupljenih 10.000 potpisa omogući stavljanje na dnevni red Sabora bilo koje teme.

– Na taj način prisilit ćemo Sabor da više radi, ali i da odlučuje o temama koje ljudi zaista najviše zanimaju – rekao je Josipović, dodajući kako želi i temeljitu reorganizaciju teritorijalnog ustroja, koji će biti bolji za građane, ali i znatno poticajniji za gospodarstvenike. Iznio je i rezultate ankete po kojoj, kako tvrdi, institut 10.000 potpisa podupire 76 posto, preferencijalno glasovanje i ustroj Hrvatske u pet do osam regija 80 posto, a obaveznu suspenziju svih dužnosnika sa sumnjom za počinjenje kaznenih djela čak 95 posto građana.

Autor: Zdravko Bičak

Izvor: vecernji.hr

Ostavite komentar

comments