Početna / Vijesti / DAVOR BUTKOVIĆ: Josipović bi morao pobijediti ako ispravi ove tri svoje pogreške

DAVOR BUTKOVIĆ: Josipović bi morao pobijediti ako ispravi ove tri svoje pogreške

Ivo Josipović Facebook

Ivo Josipović Facebook

Premda je HDZ večeras gotovo pa proglasio pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora, i premda je Kolinda Grabar Kitarović tom prigodom održala svoj uvjerljivo najstrastveniji i najbolji govor u dosadašnjoj političkoj karijeri (bez obzira na niz loših fraza koje je u njemu izrekla), stvarno je stanje, poslije prve runde predsjedničkih izbora, ipak ponešto drukčije.

Pogledajmo što o stvarnom odnosu snaga u predsjedničkoj utrci kaže matematika.

Dva zadnja predizborna istraživanja Kolindi Grabar Kitarović predvidjela su oko 36 posto glasova.

Ona je dobila malo više od 37.

Je li jedan posto glasova više, što spade u statističku pogrešku, razlog za euforičnu najavu pobjede?

Vjerojatno nije.

Ivi Josipoviću istraživanja su predvidjela oko 46 posto glasova. Dobio je manje od 39.

Razlog HDZ-ove euforije nije, znači, u boljem rezultatu HDZ-ove kandidatkinje, nego u bitno lošijem rezultatu predsjednika Republike i glavnog favorita na predsjedničkim izborima.

Gdje je, dakle, nestalo Josipovićevih sedam do osam posto glasova, iz zadnjih istraživanja?

Ti su glasovi završili kod Ivana Vilibora Sinčića, kojem su istraživanja dodjelivala oko deset psoto, dok je kandidat Živog zida ustvari osvojio više od šesnaest posto!

Radi se o gotovo točnoj brojci glasova, koju je izgubio Ivo Josipović. Pretpostavimo li da su Sinčićevi birači anarhisti, socijalno potlačeni i prirodno protuhadezeovski orijentirani građani, bilo bi logično očekivati da oni u drugom krugu neće glasovati za HDZ-ovu kandidatkinju.

Čak i ako pola Sinčićevih birača ostane kod kuće, glasovi druge polovice još su uvijek brojniji od glasova svih birača Milana Kujundžića, koji je u izbornoj noći de facto podržao Kolindu Grabar Kitarović.

Ako se, dakle, Ivi Josipoviću pribroji samo pola glasova Ivana Sinčića, a Kolindi Grabar Kitarović svi glasovi Milana Kujundžića, Josipović bi morao osvojiti drugi predsjednički mandat.

Naravno, pod uvjetom da prestane činiti greške, koje je, uglavnom nepotrebno, radio u dosadašnjem tijeku kampanje (ali i u prvom mandatu).

U mom subotnjem On the recordu detaljnije ću analizirati Josipovićeve pogreške: za sada je dovoljno nabrojati samo tri.

Prvo, od samog početka mandata, predsjednik Republike počeo se okruživati suradnicima koji ne mogu dobiti niti jedan glas ni na jednim izborima: eksces sa Dejanom Jovićem, savjetnikom predsjednika Republike koji, kako sad vidimo, nikada nije vjerovao u samu potrebu postojanja te Republike, tek je neugodni vrhunac pogrešne kadrovske politike u Uredu predsjednika, koja sada dolazi na naplatu.

Drugo, slogan Josipovićeve kampanje, Pravi put, predsjedniku je otvorio vrlo ranjive bokove, a teško da je mogao mobilzirati mnogo novih birača.

Umjesto ovog amaterskog naglašavanja kontinuiteta (koje bi moglo funkcionirati jedino u dramatično drukčijim ekonomskim i socijalnim okolnostima), Josipović je kampanju morao bazirati na reformama, nacionalnom pomirenju i “zdravom razumu”, kategoriji koja sve brže nestaje iz hrvatske javne komunikacije.

I treće, Josipović i njegovi suradnici nisu smjeli napadati najmlađeg predsjedničkog kandidata, jer su tako ostavili dojam uporabe pretjerane sile: ”moćni” predsjednik Republike naprosto se ne smije obračunavati s dvadesetpetgodišnjim političkim debitantom. Takav pristup Jospovića čini antipatičnim među onim biračima, osobit mlađih godišta, koji prirodno simpatiziraju prosvjedne i nekonvencionalne kandidate.

Matematika i demografske procjene sugeriraju kako bi dr. Ivo Josipović morao osvojiti drugi predsjednički mandat.

Josipovićeva pobjeda bila bi iznimno važna za Hrvatsku, jer bi zaustavila HDZ-ov povratak naše zemlje u devedesete godine (budimo ozbiljni, ovdje se ne radi o dolasku na vlast Kolinde Grabar Kitarović, nego o doslaku na vlast Hrvatske demokatske zajednice, što je značajna razlika).

Međutim, da bi osigurao pobjedu, dr. Josipović mora temeljito i precizno korigirati bitne dijelove svoje dosadašnje kampanje.

Autor: Davor Butković

Izvor: jutarnji.hr

Ostavite komentar

comments