Početna / Vijesti / Davor Gjenero: Josipović je politički nedosljedan, a Grabar Kitarović nije nametnula svoje teme

Davor Gjenero: Josipović je politički nedosljedan, a Grabar Kitarović nije nametnula svoje teme

Tko je bliže pobjedi?

Predsjednički kandidati

Iako još uvijek nemamo službeni datum predsjedničkih izbora, kampanja traje danima. Međusobne optužbe, kritike, napadi kandidata za predsjednika/cu hrvatska su svakodnevnica. Politički analitičar Davor Gjenero u razgovoru za portal PolitikaPlus analizirao je dosadašnje ponašanje predsjedničkih kandidata.

Ivo Josipović

Josipović je očekivao da će kampanja za izbor Predsjednika biti „nekompetitivna“, to jest da on neće imati stvarne konkurencije. Kandidatura gospođe Grabar-Kitarović bitno je promijenila odnose u političkoj areni, a Josipović u početku očito za to nije bio pripremljen. Dopustio si je uporabu rodnih stereotipa, neprimjereno podcjenjivanje kandidatkinje, ali i potpuno odsustvo stava gentlemana. U kampanji hoda po rubu načela ustavnosti, poigrava se s konceptom plebiscitarne demokracije, najavljujući da bi svoj prijedlog novog Ustava mogao parlamentu nametnuti koristeći se referendumom.

Umjerenost i svijest o odgovornosti, što proizlazi iz funkcije koju obavlja, bitno ga razlikuju od ostatka aktualne političke nomenklature. Iako mu premijer Milanović i Vlada predstavljaju najveći uteg u izbornoj kampanji, jer u proteklom mandatu nije ispunio ustavnu obvezu da osigura usklađeno djelovanje svih grana vlasti, ta razlika u odnosu na vladu stvara o njemu nešto bolju sliku u javnosti.

Njegova spremnost na kompromise postaje groteskna, i zbog toga je otvoreno politički nedosljedan. Začudo, javnost ga nije drastično kaznila zbog, na primjer, slanja protuslovnih signala poslovnoj zajednici, vezano uz energetiku, čime je dodatno osnažio uvjerenje o Hrvatskoj kao području rizičnom za svako ulaganje i poslovanje.

Kolinda Grabar Kitarović

Iako je uspjela predsjedničke izbore pretvoriti u natjecanje u pravom smislu riječi, nije uspjela u javnosti nametnuti svoje teme. Propustila je nametnuti raspravu o neuspješnoj vanjskoj politici, zapostavljanju euroatlantizma, propuštanja šansi za srednjoeuropsko povezivanje. Do sada nije otvorila niti ozbiljnu raspravu o Predsjednikovoj nedosljednosti u vanjskoj i ekonomskoj politici, niti je potakla diskusiju o njegovu ambivalentnom odnosu prema Milanovićevoj Vladi.

Čvrsto je podnosila podmetanja, od onog prvog sa „slučajem Barbika“, pa do onog o statusu u NATO savezu, nije vratila istom mjerom na uvrede, čime stvara kapital koji je moguće upotrijebiti u nastavku kampanje.

Za razliku od Josipovića, koji u slučaju poraza ne može računati na nastavak političke karijere, ona nije u situaciji da igra na „sve ili ništa“, i zato ima daleko veći manevarski prostor nego predsjednik Josipović.

Za sada uspijeva izbjeći uvlačenje u sukobe s marginalnim kandidatima desnoga i nacionalističkog spektra, ali do sada nije u dovoljnoj mjeri svoje poruke uputila biračkom tijelu centra, koje nije vezano uz HDZ, ali niti uz Josipovićev SDP.

Milan Kujundžić

Riječ je o kandidatu koji u pravom smislu riječi ne pripada ustavnom luku, pa se i ponaša sukladno tome. Iskoristio je priliku da kandidaturom za predsjednika Republike ojača svoju stranku, koristi se populističkom retorikom, nudi „jednostavna rješenja za koja se samo treba usuditi“, i kao i Josipović poigrava se načelom konstitucionalizma i stabilnošću ustavnog okvira.

Ulaskom u političku arenu Kujundžić je znatno pomogao Josipoviću, a bitno otežao položaj Grabar-Kitarović. Naime, njegovim ulaskom politička arena prestala je funkcionirati kao dvopolna – prestalo se pratiti natjecanje dvoje ključnih kandidata, a dvopolnost je uspostavljena kao odnos Josipovića na jednoj strani, i svih drugih kandidata na drugoj.

Ivan Rude

Već svojom kandidaturom bitno otežava predizbornu poziciju Ive Josipovića i bitno smanjuje šansu njegove pobjede u prvom krugu. Pitanje je koliko će sredstava imati za kampanju i u kojoj će ga mjeri prihvatiti mediji, ali njegova retorika mogla bi bitno utjecati na dinamiku kampanje.

Ivan Grubišić

Onog trenutka kad je odustao od kandidature za gradonačelnika Splita i kad je otvorio politički prostor kandidatu SDP-a 2013. godine, Grubišić je izgubio političku vjerodostojnost, i njegov utjecaj danas nije niti sjena onome od prije nešto više od godine i pol dana. Ipak, budući da i minimalan gubitak glasova Josipoviću sprečava mogućnost pobjede u prvom krugu, Grubišićeva kandidatura šteti predsjedniku Josipoviću.

Anto Đapić

Riječ je o kandidaturi koja je ili potaknuta iz krugova predsjednika Josipovića, ili je Đapić ocijenio da bi se tom kandidaturom mogao „dopasti“ aktualnom Predsjedniku, pa i ostvariti neke političke dobiti. Nakon ulaska Kujundžića u političku arenu i nakon što je tom kandidatu potpora počela rasti, Đapićeva kandidatura više nema nikakvog smisla.

Piše: Ivan Klarić

Izvor: Politika plus

 

Ostavite komentar

comments