Početna / Vijesti / Davor Gjenero: Tko je dobitnik, a tko gubitnik nakon sučeljavanja na RTL-u i Novoj TV

Davor Gjenero: Tko je dobitnik, a tko gubitnik nakon sučeljavanja na RTL-u i Novoj TV

‘Nije bilo ozbiljne rasprave o ‘inventuri’ prošloga mandata, a niti projekcije očekivanja u idućem mandatu.’

Foto: NOVA TV

Foto: NOVA TV

Politički analitičar Davor Gjenero za PolitikaPlus analizirao je dva sučeljavanja predsjedničkih kandidata, ono na RTL televiziji i Novoj TV.

Gjenero napominje da predizborne debate rijetko imaju bitan utjecaj na rezultate izbora i obično utječu na izborno opredjeljenje tek marginalnog dijela biračkog tijela.

– Kandidati koji su uspješni u debati uglavnom, prije svega, motiviraju one koji ionako pripadaju njihovu biračkom korpusu da izađu na izbore, a neuspjeh u debati može utjecati na pad motivacije biračkog tijela neuspješnog kandidata. Tek rijetko u debatama kandidatima uspije motivirati „birače promjene“, one glasače koji izlaze samo na one izbore na kojima se odvijaju velike smjene. Birače promjene bili su sposobni motivirati Franjo Tuđman, ranih devedesetih, i Stipe Mesić, 2000. godine, a na izborima prije pet godina, i na ovima ti će birači ostati kod kuće. Njima se ionako obraćao samo jedan od kandidata – Ivan Vilibor Sinčić, kaže Gjenero i nastavlja.

– U prvoj je debati, onoj na RTL televiziji, Sinčić zagolicao maštu tog biračkog tijela, ali nakon debate na Novoj TV uglavnom je već izgubio interes tih birača. Ipak, Sinčić je, kao i Milan Kujundžić, u određenom smislu pobjednik debate. Oni ionako nisu bili realni konkurenti za predsjednički položaj, a u kampanji i debatama su ostvarili svoj stvarni cilj – svoje su organizacije, Kujundžić stranku, a Sinčić nevladinu organizaciju, doveli u fokus interesa javnosti i stvorili su si platformu za buduće političko djelovanje, napominje naš sugpvornik.

Gjenero tvrdi da je debata na RTL televiziji bila bolje formatirana, a omogućila je kandidatima da se predstave ozbiljnije i da se o njima stekne dojam kao o pripremljenima za predsjedničku trku, a u debati Nove TV stekao se dojam kako je rasprava protukandidata zapravo efemerna i nitko nije ponudio ništa novo.

– Na RTL-u je Kolinda Grabar Kitarović ostavila dojam osobe koja se snažno oslanja na dobro napravljen i strukturiran program, kompatibilan s programom njene stranke. Dakle, ostavila je dojam osobe koja bi uigrano obavljala reprezentativnu funkciju s vjerojatnom budućom HDZ-ovom Vladom, a JosipovićIvo J je, prije svega, na Novoj TV, jasno pokazao da svoju misiju u idućem mandatu vidi u ulozi „veto faktora“, odnosno svojevrsne protuvlasti konzervativnoj Vladi, tvrdi Gjenero i zaključuje.

– Nije bilo ozbiljne rasprave o „inventuri“ prošloga predsjedničkog mandata, a niti projekcije očekivanja u idućem mandatu i rasprave o tome kakav nam je Predsjednik potreban – je li bolje imati Predsjednicu, koja će dijeliti vrijednosti Vlade i poticati međunarodnu suradnju, ili Predsjednika, koji će kao „veto faktor“ blokirati usvajanje zakona buduće Vlade. Za raspravu o tome možda će ipak biti vremena u debatama prije drugoga izbornog kruga, na kraju će Davor Gjenero.

Autor: Ivan Klarić

Izvor: politikaplus.com

Ostavite komentar

comments