Početna / Vijesti / Dijaspora će odlučiti tko ide u drugi krug na Ivu Josipovića

Dijaspora će odlučiti tko ide u drugi krug na Ivu Josipovića

Vidošević, Bandić, Hebrang, PrimoracPrema dosadašnjim anketama, najveće izglede imaju Andrija Hebrang, Dragan Primorac, Nadan Vidošević i Milan Bandić.

BiH je druga domovina hrvatskog naroda i ne možete biti predsjednik RH, a da o tome ne vodite računa. Tako je prošlog petka objasnio Nadan Vidošević domaćinima u Tomislavgradu zašto je u sklopu izborne turneje došao i k njima. Kako to u kampanji biva, otišao je i na misu, družio se s građanima u lokalnom restoranu, obišao pogon tamošnje mljekare…

Unatoč kontroverzama vezanim uz samo pravo birača koji ne žive u Hrvatskoj da sudjeluju na hrvatskim izborima, podaci s predsjedničkih izbora 2005. pokazuju, naime, da bi odluka o tome tko će igrati u završnici mogla ovisiti isključivo o tim glasovima.

Svi putovi vode u BiH

Potvrdi li i prvi izborni krug 27. prosinca nagovještaj anketa, SDP-ov kandidat Ivo Josipović mogao bi bez većih teškoća ući u drugi krug. Najneizvjesnija bitka, dakle, vodit će se za mjesto drugog igrača u finalu. U prvome krugu prošlih predsjedničkih izbora glasovalo je 77.578 birača iz dijaspore, što je na 2,2 milijuna birača koji su izišli na izbore u Hrvatskoj otprilike 3,5 posto dodatnih glasova.

Budući da razlika između Milana Bandića i Vidoševića, kao drugog i trećeg na rejting listi iz Pulsove ankete napravljene za Večernji list i RTL, iznosi samo 2,4 posto, jasno je da se za glasove iseljene Hrvatske mora voditi žestoka bitka.

Vidošević zna da mu ti glasovi mogu biti presudni. Na njih računa i dijete hercegovačkog kamena, Bandić. Jednako kao i HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang, koji je morao odgoditi posjet BiH jer ga je zaskočila svinjska gripa. Na glasovima izvandomovinskih birača svoj pretpostavljeni uspjeh temelji i Dragan Primorac, koji je na parlamentarnim izborima predvodio HDZ-ovu listu za dijasporu.

Mikšić govorio o krađi

Koliku važnost u izbornoj računici ima dijaspora svjedoči i slučaj Borisa Mikšića, koji je 2005. dostigao HDZ-ovu kandidatkinju Jadranku Kosor i zamalo ušao u drugi krug.

Poslije izbora tvrdio je da je prevaren i da su mu ukradeni presudni glasovi upravo iz iseljeništva. Prije pet godina za predsjednika RH glasovalo se u 51 zemlji. Pravo glasovanja imalo je 400.030 birača.

U prvom se krugu odazvalo simboličnih 77.578 birača. Jadranka Kosor u drugi je krug otišla sa 46.432 glasa iseljenih Hrvata. Mikšić joj je mogao tek ogorčeno gledati u leđa.

Dijaspora mu je dala samo 7737 glasova. Gledajući pojedine zemlje, simboličan je odaziv zabilježen i u BiH. Od registriranih 135.749 birača na izbore ih je izišlo 19.269. Od toga je 14.410 glasova dobila J. Kosor.

Lošije od konkurenata prošla je samo u Srbiji i Crnoj Gori te u SAD-u. U prvoj ju je pobijedio Stipe Mesić. Dobio je 1257 glasova, a J. Kosor 278. U SAD-u je dobitnik bio Mikšić sa 355, a J. Kosor dobila je 240 glasova.

Izvor: Večernji list

Ostavite komentar

comments