Početna / Vijesti / Društvene mreže i izbori: Jesu li kandidati prepoznali moć Facebooka, Twittera…?

Društvene mreže i izbori: Jesu li kandidati prepoznali moć Facebooka, Twittera…?

Publika na društvenim mrežama nije naivna, kaže PR stručnjakinja Milica Vučković.

Twitter-Facebook-700x456

Kampanja uoči predsjedničkih izbora u punom je zamahu. Sukladno tome, predsjednički kandidati, prisutni su u javnom prostoru svakodnevno. U njihovoj “komunikaciji” s potencijalnim biračima puno im pomažu i društvene mreže. Facebook, Twitter, Instagram – samo su neke od mreža na kojima Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić traže svoje potencijalne birače.

PR stručnjakinja Milica Vučković kaže da, iako su predsjednički kandidati počeli koristiti društvene mreže u kampanji, sa sigurnošću možemo reći da su to počeli raditi prekasno.

– Vrlo je vjerovatno da nikakav značajan uspjeh neće ostvariti preko društvenih mreža. Publika na društvenim mrežama nije naivna i sigurno nikoga nije oduševilo to što se npr. predsjednik Ivo Josipović nakon nekoliko godina sjetio da ima Twitter profil, jasno će Vučković dodajući.

– Zajednicu na društvenim mrežama treba graditi, povjerenje treba graditi, ali i sačuvati. Druga stvar koju bih naglasila je nedostatak strategije i jasnih ciljeva koji se žele postići korištenjem online alata. Naime, društvene mreže u izbornim kampanjama imaju vise funkcija: informiranje, organiziranje članova, direktna komunikacija, ciljana komunikacija, osluškivanje gradjana itd. Zasad je jedino vidljivo da aktualni predsjednik pokušava uvjeriti građane kako smo na “pravom putu” i kako je on bio jako uspješan u svom mandatu, tvrdi naša sugovornica.

– S druge strane, druga najjača kandidatkinja se prezentira kao uspješna političarka svjetskog kalibra. Nažalost ili na sreću, teško ce u ovoj fazi kampanje ikoga u to uvjeriti preko društvenih mreža. I treće, s obzirom da sva četiri predsjednička kandidata loše vode kampanju na Internetu, izvjesno je da će glavnu riječ na društvenim mrežama voditi upravo građani. Naime, već smo imali prilike vidjeti brojne uratke građanskog aktivizma koji većinom imaju cilj da nas zabave izrugujući predsjedničke kandidate, a sigurna sam da ce toga biti jos jako mnogo, naposljetku će Milica Vučković.

Autor: Ivan Klarić

Izvor: politikaplus.com

Ostavite komentar

comments