Početna / Vijesti / EKSKLUZIVNO Josipović: 45,5, Grabar Kitarović: 30,9! Aktualni predsjednik i dalje favorit

EKSKLUZIVNO Josipović: 45,5, Grabar Kitarović: 30,9! Aktualni predsjednik i dalje favorit

Oba kandidata su se stabilizirala, ali uz veliku razliku u korist aktualnog predsjednika.

Ivo Josipović
Ivo Josipović sve je bliže pobjedi na predsjedničkim izborima! Naime, zadnje provedeno istraživanje, ono agencije IPSOS PULS, provedeno u kolovozu, na uzorku od tisuću ispitanika i metodom osobnog intervjua u kućanstvu ispitanika (face-to-face) pokazuje da aktualni predsjednik može u miru čekati predsjedničke izbore. Ovo je istraživanje inače redovno istraživanje koje provodi ova renomirana agencija za istraživanje javnog mnijenja.

Tako u prvom krugu Josipović osvaja 45, 5 posto glasova, a kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović 30, 9 posto.

Od ostalih ponuđenih kandidata, na trećem je mjestu Milan Bandić s 5,6 posto, potom Jadranka Kosor s 2, 6 posto, a tek onda Milan Kujundžić (2,1), Vesna Balenović (0,8) i Željka Markić s 0,1 posto glasova. Zanimljivo je za napomenuti da je 12, 1 posto građana – neodlučno. Dakle, ukoliko bi se jedan dio neodlučnih “priklonio” Josipoviću i dao mu svoj glas, aktualni predsjednik bi mogao čak do pobjede u prvom krugu!

ivo-josipovic-kolinda-izbori-120Dakle, u vjerojatnom drugom krugu sučelili bi se očekivano Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović, a do pobjede bi došao Josipović s 51, 6 posto glasova. Kandidatkinja HDZ-a dobila bi 35, 6 posto glasova. I u drugom krugu neodlučnih je preko 12 posto. No, smanjenjem broja neodlučnih raste i, prema ovom istraživanju, podrška Josipoviću!

ivo-josipovic-kolinda-izbori-121

Zanimljivo, Ivu Josipovića nešto više preferiraju žene i birači srednje dobi u odnosu na prosjek, dok Grabar Kitarović češće preferiraju muškarci i stariji birači u odnosu na prosjek. Također, Grabar Kitarović nešto češće preferiraju niže obrazovani birači u odnosu na prosjek te birači iz Dalmacije. Dalmacija je jedina regija u kojoj Grabar Kitarović ima vodstvo pred Josipovićem.

 Ovo, kao i nekoliko prethodnih istraživanja upućuju na zaključak da su se rejtinzi aktualnog predsjednika dr. Ive Josipovića i HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović ustabilili i da se održava stabilna prednost aktualnog predsjednika, koji je i dalje jedan od najpopularnijih političara u Hrvatskoj.

 Sve mu to omogućuje da sa dosta samopouzdanja uđe u samo finale predsjedničkih izbora.

 Strategija da se kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović, predstavi kao novo lice u politici koje nosi promjere, je očigledno došla do stabilne granice koja je određena samim time da je prije svega kandidatkinja HDZ-a i oko njega okupljenih građana. Za razliku od Josipovića koji kao aktualni nestranački predsjednik i dalje uspješno okuplja građane sa svih strana, što i drži rejting stabilnim.

ivo-josipovic-kolinda-izbori-122

Kolinda Grabar Kitarović ima ograničavajući faktor u tome što je kandidat HDZ-a, koji se ne smije svjetonazorski značajno odmaknuti od stavova HDZ-a, što se jako dobro vidjelo u prvim javnim nastupima u kojima nije bilo jasnog stava o brojnim gorućim pitanjima (ćirilica, LGBT pitanja itd.).

Ideja brzog sustizanja i približavanja aktualnom predsjedniku, zasad se nije odrazila na rejtinge. Oba kandidata su se stabilizirala, blago stagniraju, ali uz veliku razliku u korist aktualnog predsjednika.

Ako i sljedeća istraživanja potvrde ove stabilne rejtinge i odnose Josipović u finiš kampanje ulazi kao apsolutni favorit, čak s mogućnosti da se sve riješi u prvom krugu izbora iako će do toga vrlo teško doći.

Kandidatkinja HDZ-a u prvom poluvremenu predsjedničke kampanje nije prešla centar, konsolidirala je birače desnice. Josipović može pobijediti i bez stranaka, s podrškom građana – ali lijevi blok ima šanse na parlamentarnim izborima jedino ako pobjedi s Josipovicem u utrci za predsjednika…

Predsjednički izbori su u Hrvatskoj dosad uvijek bili ZA, za razliku od parlamentarnih na kojima se najčešće biralo PROTIV i tu je još jedan razlog ovog stabilnog rejtinga Josipovića.

Izvor: Politika Plus

Ostavite komentar

comments