Početna / Vijesti / Evo kako su kandidati u prvom krugu ‘obojili’ Hrvatsku

Evo kako su kandidati u prvom krugu ‘obojili’ Hrvatsku

“Kod Kolinde Grabar-Kitarović raspodjela glasova je puno ravnomjernija”, piše Davor Horvatić.

Ivo Josipović Kolinda Grabar Kitarović

– Iz obrađenih rezultata vidimo da dvoje kandidata koji su prošli u drugi krug uistinu moraju u bitku za svaki glas – napisao je u svojoj analizi rezultata u prvom krugu predsjedničkih izbora doc. dr. sc. Davor Horvatić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Evo kako su kandidati u prvom krugu 'obojili'Hrvatsku

U tekstu na portalu ledership.iszd.hr, Horvatić je objavio mapu Hrvatske po naseljima obojenu prema rezultatima izbora za svakog pojedinog kandidata. Mapu je, prvi put u Hrvatskoj, izradio Institut sinergije i znanosti. Horvatić piše da je izrazito sličan “statistički potpis” Ive Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović u prvom krugu izbora, no napominje da ima jedan bitan element koji se ponavlja u svim grafovima. “Raspodjela glasova kod Ive Josipovića pokazuje sličan potpis kao raspodjela SDP-a i koalicijskih partnera na posljednjim EU izborima. Kod Kolinde Grabar-Kitarović raspodjela je mnogo ravnomjernija”, piše Horvatić.

Evo kako su kandidati u prvom krugu 'obojili'Hrvatsku2

Po Googleu 60:40 za Grabar Kitarović

“Kako je pokazano u prethodnoj analizi za EU izbore, unatoč tijesnoj utrci HDZ je pretekao SDP zahvaljujući izbornim mjestima gdje je izlaznost bila velika. To je od ključnog značaja u ovoj situaciji. Da je razlika među kandidatima veća, dio biračkih mjesta s visokom izlaznošću ne bi toliko utjecao na konačan rezultat. Kako vidimo na kumulativnom grafu, ako zbrojimo sve glasove na biračkim mjestima koja imaju izlaznost jednaku ili manju od 60% svi kandidati su praktički akumulirali svoje konačne glasove. Kod EU izbora 2013. godine koalicija formirana oko SDP-a i Laburisti u saturaciju su ušli oko biračkih mjesta s postotkom izlaznosti od 30%, dok je HDZ s koalicijskim partnerima i na tim izborima u saturaciju ušao na mjestima s izlaznosti od gotovo 60%. Tako da je očito da većom izlaznošću profitirala Kolinda Grabar-Kitarović”, dodaje Horvatić.

Foto: leadership.iszd.hr

Foto: leadership.iszd.hr

Autor se “pozabavio” i predviđanjima izbora koristeći se rezultatima usluge Google Trends. “Kod prethodnih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj omjer „googlanja“ Ive Josipovića i Milana Bandića bio je u omjeru 60:40, što je reflektirano i u rezultatima izbora. Trenutno je sličan omjer (vidljiv na slici lijevo), ali u korist Kolinde Grabar-Kitarović”, piše Horvatić i dodao da je zanimljivo to što Ivan Vilibor Sinčić i Milan Kujundžić “praktički nestaju” nakon prvog kruga izbora. “Prije svega moramo biti svjesni da to nije kristalna kugla i da to samo govori o interesu ljudi za pojedinog političara”, zaključuje Horvatić.

Cijelu analizu pročitajte OVDJE .

Autor: Ivica Kristović

Izvor: vecernji.hr

Ostavite komentar

comments