Početna / Vijesti / Evo što predsjednički kandidati kažu o eutanaziji i slučaju Gregurić

Evo što predsjednički kandidati kažu o eutanaziji i slučaju Gregurić

Sisčaninu Josi Greguriću danas će biti izrečena presuda zbog toga što je svojoj teškoj bolesnoj kćeri Marijani skratio muke.

kandidati

Siščaninu Josi Greguriću danas će biti izrečena presuda zbog toga što je svojoj teškoj bolesnoj kćeri Marijani skratio muke.

Kandidate na predsjedničkim izborima pitali smo koji su njihovi stavovi o eutanaziji i slučaju Jose Gregurića.

Ivo Josipović: Treba jasno regulirati mogućnosti prestanka davanja podrške životu za osobe u terminalnoj fazi bolesti

Važno je razlikovati eutanaziju i prestanak životne podrške. Prava mnogih zemalja postavljaju veća ili manja ograničenja, pa i potpuno zabranjuju eutanaziju. Mali broj zemalja tretira eutanaziju kao zakonski dopušten akt. Velik broj zemalja donio je zakone koji omogućavaju prestanak davanja podrške održanju života, odnosno pravo na tzv. dostojanstvenu smrt. Smatram da Hrvatska ne treba prihvatiti radikalne primjere eutanazije. Ali mislim da u našem zakonodavstvu treba jasno i precizno, nakon kvalificirane rasprave, regulirati mogućnosti prestanka davanja podrške životu za osobe u terminalnoj fazi bolesti. To mora biti jasan izraz volje umirućeg, informirani zahtjev uz punu svijest o posljedicama.

Kolinda Grabar Kitarović: Kao predstavnica i zagovornica demokršćanskih vrijednosti uvijek se zalaže za život

Pitanje eutanazije iznimno je osjetljivo, i HDZ-ova predsjednička kandidatkinja sigurno je protiv toga da se ona uvodi u svom najekstremnijem obliku. Također, eutanazija je područje koje može otvoriti prostor zloupotrebama, pa je iznimno važno da se u svakom slučaju izjasni struka. S jedne strane shvatljiva je potreba da se čovjeku omogući dostojanstvena smrt. Ali da bi čovjek bio lišen patnje i da mu se i u najtežim trenucima omogući dostojanstvo, ne vjeruje da je eutanazija jedini izbor. Tko je, zapravo, taj koji će odlučiti da je vrijeme da netko umre ili tko je taj koji će “stisnuti gumb” i okončati nečiji život. Jedino medicina u zaista beznadnim slučajevima može odlučiti o životu, prenio je stav K. Grabar Kitarović glasnogovornik Mladen Pavić.

Milan Kujundžić: Nitko na ovom svijetu nema pravo oduzimati život, pa ni najtežim bolesnicima…

Predsjednički kandidat Milan Kujundžić, koji se u najvećoj mjeri obraća konzervativnom i katoličkom biračkom tijelu, sasvim očekivano nije zagovornik eutanazije. – Nitko na ovom svijetu nema pravo oduzimati život, pa ni najtežim bolesnicima. Međutim, ponekad su patnje pacijenta tako velike, a medicina ne može pomoći da čovjeku jedino ostane moliti Boga da ih spasi i pozove sebi, pri čemu nam kao primjer može poslužiti i sveti Ivan Pavao II. koji se borio za dostojanstvo života i protiv eutanazije, strpljivo podnoseći sve tegobe bolesti do svoje prirodne smrti – ističe Kujundžić. Iako nije izravno komentirao sisački slučaj, iz njegove se izjave može zaključiti da ga ne podržava.

Ivan Grubišić: Dopuštam da čovjek različito misli, ali za to sam da svi odgovaraju za ono što rade

Don Ivan Grubišić ističe da eutanazija oduvijek izaziva velike prijepore u društvu. – Civilizacijsko je dostignuće da svatko ima pravo na svoje mišljenje. I kada je riječ o eutanaziji, nije sve unisono, nego se čovjek opredjeljuje po vlastitoj savjesti i vlastitu vrednovanju. Ne mogu nikoga osuditi jer mu dopuštam pravo na različito mišljenje i da se to mišljenje izrazi bez posljedica – ističe Grubišić te dodaje kako ne osuđuje oca koji je eutanazirao svoju kćer kada je vidio da nema izlaza iz njezine bolesti. – Neka svatko preuzima svoju odgovornost pred svojom savješću. Ponovio bih izjavu pape Franje koji je rekao tko sam ja da sudim. Dopuštam da čovjek različito misli, ali za to sam da svi odgovaraju za ono što rade – zaključuje don Ivan.

Ivan Rude: Eutanaziju nikada ne bih legalizirao jer je život dar od Boga i ne može ga se komercijalizirati

Slučaj oca kojemu se sada sudi Rude smatra atipičnim i krajnje individualnim. – To može poimati samo onaj kome se dogodi, to je pitanje savjesti. On je učinio jedini korak kojim spašava kćer: uzeo joj je život, a spreman je dati život za nju. Zamislite apsurd – kaže Rude. Pitanje eutanazije drži etički jako upitnim jer je to zapravo pitanje možemo li prihvatiti patnju i nositi se s njome. Eutanaziju bi odobrio da čovjek samostalno odluči skratiti si teške muke, no takva situacija teško je izvediva jer ljudi koji su u muci ne mogu svjesno i racionalno rasuđivati. – Pitanje eutanazije pitanje je na koje nema odgovora. Mi želimo imati na sve odgovor, ali ga ne možemo imati i trebamo to prihvatiti – kazao je Rude.

Anto Đapić: U načelu se protivi eutanaziji. Kao kršćanin i vjernik ne može podržati oduzimanje života

Život je Božji dar, tu imam stav kao i o pobačaju. No slučaj oca koji je skratio muke kćeri mogu razumjeti kao čovjek. Mogu razumjeti bol roditelja koji gleda bol i muku svog djeteta i ne mogu to osuditi. Ne daj Bože takvu situaciju nikomu! To nije klasično ubojstvo, to je osobno moralno pitanje, čak i pitanje duhovnosti. Ne mogu osuditi tog čovjeka, situacija kroz koju je on prošao je užas – kazao je Đapić. Njegov je stav da se bolesnicima u teškim mukama bolovi trebaju ublažavati jakim lijekovima te da se poštuje svetost života do kraja. Pozvao se i na encikliku pape Ivana Pavla II. kojom je poručio političarima kršćanima da ne bi smjeli podržati legalizaciju eutanazije.

 

Autor: Dražen Ćurić, Ivanka Toma, Iva Puljić Šego, Velinka Knežević
Izvor: vecernji.hr

Ostavite komentar

comments