Početna / Vijesti / GONG i DIP: Krši se izborna šutnja, odaziv veći, najviše birača u Zagrebu

GONG i DIP: Krši se izborna šutnja, odaziv veći, najviše birača u Zagrebu

glasanjeGONG u svome priopćenju o tijeku izbornog dana do 10 sati tvrdi kako je u protekla dva dana izborna šutnja mahom kršena iz izbornog stožera Milana Bandića.

Iz Državnog izbornog povjerenstva objavljeno je kako je do 11 sati na birališta izašlo 12,62 posto birača, što je za dva posto više birača nego je izašlo u prvom krugu predsjedničkih izbora. Glasovanje u drugom krugu završilo je već u Japanu, Australiji i na Novom Zelandu.

Prema podacima DIP-a u 7 sati je otvoreno 6,863 biračkih mjesta od kojih je 6550 u Hrvatskoj i 250 izvan Hrvatske te 63 posebna biračka mjesta. Pravo glasa na ovim izborima ima 4,495.006 birača. Do 11 sati je glasalo nešto više od 491 tisuću birača. Najveći odaziv zabilježen je u gradu Zagrebu gdje je do 11 sati izašlo čak 17 posto birača. Odmah za njim slijedi Međimurska županija sa 15 posto birača izašlih do 11 sati. Najmanje ljudi je na izbore do 11 sati izašlo u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje se izborima odazvalo samo 7,5 posto glasača.

Razbijena stakla na biračkom mjestu u Kostreni, a u Solinu napisani grafiti

“Zbog velikog nevremena nije bio moguć dolazak na biračko mjesto u Smoljancu, općina Plitvička jezera iz Sela Plitvice, no ekipe komunalnog poduzeća i HEP-a su na terenu i uklanjaju prepreke”, stoji u priopćenju DIP-a te se dodaje kako se radi sve da bi birači mogli glasati. Policija je izvijestila DIP o razbijenom staklu na biračkom mjestu u Kostreni te grafitima na biračkom mjestu u Solinu.

GONG je upozorio na kršenje izborne šutnje, uglavnom u režiji izbornog stožera Milana Bandića. “Izborni dan započeo i odvija se u skladu s propisanom procedurom. Zamijećen je veći odaziv birača u BiH. U protekla dva dana veliki broj dojava o kršenju izborne šutnje, mahom od strane Milana Bandića. Veći broj dojava o sugeriranju glasanja za Milana Bandića iz crkvenih redova.”, tvrde u priopćenju iz GONG-a. Svoja opažanja ta organizacija temelji na dojavama promatrača i neanonimnim prijavama građana.

Građani u Zagrebu i okolici dobili letke u kojima ih se poziva da glasaju za Bandića

Tvrde kako je izborni dan počeo bez većih problema i u skladu s procedurom, dok na nekim biralištima listići nisu položeni lepezasto te okrenuti licem prema dolje, dok se ponegdje ne poznaje procedura u vezi sa promatračima. Slučajevi krivo postavljenih listića događaju se uglavnom u Dalmaciji, dok promatrači imaju problema u Sjevernoj Hrvatskoj. GONG ocjenjuje kako se izbori za sada odvijaju u mirnoj i staloženoj atmosferi te nema dojava o kritičnim situacijama na biralištima.

Upozoravaju kako već dva dana dobivaju dojave o kršenju izborne šutnje, posebno iz stožera Milana Bandića i to na području Zagreba i okolice, no dolaze dojave i iz drugih gradova. “Riječ je uglavnom bila o dijeljenu letaka i slanju sms poruka”, stoji u priopćenju GONG-a te se dodaje kako su na području Zagreba i okolice građani u velikom broju zaprimili “nefrankirane omotnice s pismima adresiranima na njih u kojima im se kandidat Milan Bandić obraća kao nezaposlenima, kao obrtnicima ili kao osobama s invaliditetom i poziva ih da glasuju za njega”.

U Samoboru lijepljeni plakati u kojima piše zašto glasati za Bandića

Iz GONG-a upozoravaju kako je to uz kršenje izborne šutnje i kršenje Zakona o tajnosti podataka te su pozvali Agenciju za zaštitu osobnih podataka da reagira po tom pitanju i ispita od kuda stožeru Milana Bandića osobni podaci građana. Dojavljeno je i o dijeljenju letaka i slanju sms poruka za kandidata Ivu Josipovića, i to na području Zagreba.

“Iz Samobora smo zaprimili prijavu o lijepljenju plakata na kojima se navode argumenti ZA Milana Bandića te PROTIV Ive Josipovića. Uz to bilo je i dosta prijava o tome da se na javnim mjestima (na ekranima) prikazuju promidžbeni spotovi kandidata (Bandić – na više mjesta u Zagrebu, u Virovitici; Josipović – u Osijeku”, tvrde u GONG-u te dodaju kako se mnogo poziva i e-mailova koje su dobili odnosilo na postupanje osoba iz crkvenih redova, a na misama je u Karlovcu i Varaždinu dijeljen i letak “zašto Ivo Josipović NE!”.

I mediji kršili šutnju

Drugi oblik crkvenog uplitanja bilo je sugeriranje građanima da glasuju za Bandića i to prilikom blagoslova kuća. “Što se tiče medija, zaprimili smo jučer prijave da su na teletekst stranicama OTV-a te Osječke i Vinkovačke televizije bili objavljeni članci u vezi kandidata („Bošnjaci za Josipovića“, „Bandić razvlašten u Holdingu“…) te da su u programu Radija Marije voditelji govorili da treba glasati za Milana Bandića”, zaključuje se u GONG-ovom priopćenju.

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar

comments