Početna / Vijesti / GONG: Izbori protječu mirno, i Josipović krši izbornu šutnju

GONG: Izbori protječu mirno, i Josipović krši izbornu šutnju

IzboriPromatrači javljaju o slabom odazivu birača u Hrvatskoj, dok promatrači iz BiH javljaju o nešto višem odazivu u BiH zbog čega su se već rano jutros počele stvarati gužve na biralištima, a najveća je gužva u Grudama.

Prema posljednjem izvješću GONG-a o tijeku izbornog procesa do 14 sati ističe se da izborni dan protječe bez većih problema i u skladu s propisanom procedurom. Rad biračkih odbora ocijenjen je većinom kao vrlo dobar.

Promatrači javljaju o slabom odazivu birača u Hrvatskoj, dok promatrači iz BiH javljaju o nešto višem odazivu u BiH zbog čega su se već rano jutros počele stvarati gužve na biralištima, a najveća je gužva u Grudama.

GONG: Crkva kršila izbornu šutnju sugerirajući glasovanje za Bandića

Gužve u Hercegovini

Kako navode u GONG-u, unatoč velikim gužvama i čekanjima, izbori se provode u mirnoj atmosferi. Na pojedinim mjestima u Mostaru se povremeno, zbog gužvi, javljaju napetosti oko izdavanja prethodne suglasnosti u slučajevima kada se osobe ne nalaze na popisu birača. Također, zbog gužvi, birački odbori u Mostaru ne stižu otići u posjet starima i nemoćnima, pa i to izaziva dodatne napetosti.

GONG je do 14.00 sati zaprimio i određeni broj poziva građana. Pozivi su uglavnom bili u vezi glasanja bolesnih i nemoćnih osoba, a građani su se također u znatnoj mjeri nastavili raspitivati o mogućnosti glasanja izvan mjesta prebivališta.

Oba kandidata krše izbornu šutnju

GONG je također izvijestio da već dva dana zaprima brojne dojave o kršenju izborne šutnje, slijedom kojih “možemo zaključiti da je izborna šutnja posebice kršena od strane kandidata Milana Bandića i to najviše na području grada Zagreba i okolice, mada je bilo i brojnih prijava iz drugih dijelova Hrvatske (Osijek, Split, Bjelovar…)”.

Riječ je uglavnom bila o dijeljenu letaka i slanju sms poruka.

Dodatno, na području grada Zagreba i okolice (Zagrebačka županija), građani su u velikom broju zaprimili nefrankirane omotnice s pismima adresiranima na njih u kojima im se kandidat Milan Bandić obraća kao nezaposlenima, kao obrtnicima ili kao osobama s invaliditetom i poziva ih da glasuju za njega.

U vremenu između 11 i 14 sati bilo je više dojava o kršenju izborne šutnje i od strane kandidata Ive Josipovića. Prvenstveno je riječ o dojavama o zaprimanju sms poruka s pozivom da se glasa za tog kandidata, a koje su slane od strane SDP sms sustava (uglavnom dojave s područja Zagreba). Također, GONG je primio i prijave građana da im je iz stožera Ive Josipovića nuđen prijevoz do biračkog mjesta, mahom na području Zagreba i Splita.

Crkvene sugestije

Popriličan broj poziva i e-mailova odnosio se na postupanje osoba iz crkvenih redova, odnosno činjenicu da je vjernicima na misama dijeljen letak pod nazivom „Zašto Ivo Josipović NE!“ (Karlovac, Varaždin) te da su župnici prilikom blagoslova kuća sugerirali građanima da glasuju za Milana Bandića, odnosno nikako ne za Ivu Josipovića (Zagreb – Dubrava, Čučerje) ili da su to činili tijekom mise (Zagreb, Palmotićeva).

Što se tiče medija, GONG je zaprimio prijave da su na teletekst stranicama OTV-a te Osječke i Vinkovačke televizije bili objavljeni članci u vezi kandidata (“Bošnjaci za Josipovića”, “Bandić razvlašten u Holdingu”…) te da su u programu Radija Marije voditelji govorili da treba glasati za Milana Bandića.

Izvor: Večernji.hr

Ostavite komentar

comments