Početna / Vijesti / GONG prijavio HDZ i Grabar Kitarović zbog financiranja predsjedničke kampanje

GONG prijavio HDZ i Grabar Kitarović zbog financiranja predsjedničke kampanje

GONG je danas zatražio od Državnog izbornog povjerenstva, kao ovlaštenog tijela, nadzor eventualnog slučaja primanja donacija putem tvrtke Glasnik d.o.o, u većinskom vlasniištvu HDZ-a,, tj. trećih osoba i načina primanja donacija za predsjedničku kampanju Kolinde Grabar Kitarović prikupljenih na donatorskoj večeri.

Karamarko i Kolinda

“Ukoliko su se donacije zaprimale preko tvrtke bez obzira je li ili nije u vlasništvu HDZ-a, onda je riječ o kršenju Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe jer je sukladno tom Zakonu zabranjeno davanje donacija preko trećih osoba (posrednika)”, stoji u prijavi GONG-a DIP-u vezano za financiranje kampanje Kolinde Grabar Kitarović.

Oni podsjećaju da svaka donacija mora biti uplaćena na poseban račun kandidata što znači da su donatori koji su bili na donatorskoj večeri morali iznos donacije uplatiti izravno na poseban račun.

Sredstva su morala ići preko posebnog računa

“HDZ kao stranka ima pravo donirati svoju kandidatkinju, ali i ta sredstva moraju ići preko posebnog računa kandidatkinje”, kažu iz GONG-a dodajući da Grabar Kitarović kao kandidatkinja HDZ-a nosi teret zbog svih slučajeva s malverzacijama oko financiranja te stranke u prošlosti kao i nepravomoćne presude te bi zbog toga morala pokazati ne samo da poštuje Zakon nego da podiže letvicu u transparentnosti financiranja kampanje.

U javnosti i na službenim stranicama HDZ-a ta okupljanja, odnosno donatoroske večere prikazane su kao “donatorska večer za buduću predsjednicu”. Prikupljanje sredstava za HDZ ne spominje se nigdje.

Kako stoji na službenoj stranici HDZ-a na večeri su bili i nestranački donatori pa se teško može govoriti da je riječ o prikupljanju sredstava za stranku, kako to tvrde iz HDZ-a.

U posjedu smo i interne obavijesti HDZ-a koju potpisuje glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, a koja je poslana članovima HDZ-a u kojoj piše kako se radi “donatorskim večerama” HDZ-a.

Za stranku i za Grabar Kitarović

Upravo taj dokument, s Brkićevim potpisom, mogao bi se pokazati kao ključan u istrazi o tome je li HDZ opet izašao iz zakonskih okvira kao što se radilo u vrijeme Ive Sanadera u financiranju izborne kampanje.

Brkić, naime, u svom dopisu obavještava članove svoje stranke o organizaciji donatorskih večera na kojima će biti prikupljena sredstva, a koja će biti usmjerena za redovite stranačke aktivnosti i podmirivanje troškova izborne kampanje Kolinde Grabar Kitarović.

Osim što je Brkić zadužio predsjednike županijskih i gradskih odbora stranke da “osiguraju nazočnost određenog broja poduzetnika, obrtnika i ostalih donatora” izričito im je zabranio da dovode osobe koje imaju nepodmirene obveze prema državi ili prema svojim zaposlenicima.Također, zatražio je da donatori budu isključivo moralne i ugledne osobe.

HDZ ne želi odgovarati na pitanja

Pokušali smo doći do službenog stava HDZ-a pa smo tako razgovarali s glasnogovornicom Dajanom Antonijom Bebek koja danas od 13 sati nije mogla naći odgovore na naša pitanja o tvrtki Glasnik d.o.o. Poslali smo tada i pismeni upit. No do 16 sati, kada smo odredili krajnji rok za odgovor, nismo dobili ništa .

Pokušali smo telefonski doći do direktora tvrtke Glasnik Tomislava Družaka, no on nam je oko 16.30 odgovorio SMS-om da se obratimo glasnogovornici. S obzirom da smo to već napravili tri i pol sata ranije, jasno je kako HDZ još nije spreman davati nikakve odgovore vezano za ovu najnoviju aferu.

“To je (vaša) zločesta interpretacija”, odgovorio nam je SMS-om Družak. Rizničar Božidar Longin nije odgovarao na naše pozive.

Podsjetimo kako je prije tri dana održana prva donatorska večera i to u hotelu Westin. Večeri je prisustvovalo 500-injak osoba a između ostalih prisustvovali braća Mamić, Tomislav Horvatinčić, Josip Klemm…

Tvrtka u likvidaciji nositelj kampanje?

Na Brkićevom dokumentu stoji i kako je organizator događaja tvrtka Glasnik d.o.o. HDZ je 22. studenog prošle godine donio Odluku o prestanku rada tvrtke Glasnik d.o.o. jer “nije ostvarena poslovna svrha postojanja društva”. No, iznenada, iako je proces likvidacije bio je u tijeku, 18. studenog 2014. godine HDZ je donio Odluku o nastavljanju rada društva.

Ta se tvrtka 10 dana kasnije našla kao nositelj financiranja kampanje iako se na službenim stranicama FINA-e i dalje vodi kao tvrtka u likvidaciji. Tvrtka je osnovana s 18 milijuna kuna temeljnog kapitala 1994. godine.

Izvor: index.hr

Ostavite komentar

comments