Početna / Vijesti / Goropadna i nježna K. Grabar Kitarović opasno zaprijetila strašljivom Josipoviću

Goropadna i nježna K. Grabar Kitarović opasno zaprijetila strašljivom Josipoviću

Poslije predstavlja­nja izbornoga pro­grama jednog od glavnih kandidata za predsjednika države, Kolinde Grabar Kitarović, kao da se nameće pitanje – je li ta osoba članica HDZ-a?

Kolinda Grabar Kitarović-Tomislav Karamarko-HDZ

Foto: hdz.hr

Kako je moguće da je u stranci “kamenjarskih primitivaca” s četvrtastim glavama, hercegovačkih, dalmatinskozagorskih, lič­kih, slavonskih… sirovina, ognjištara, ekstremista, bukača… izrastao takav cvijet kakav je Kolinda? Kako je moguće da se u HDZ-ovu okružju, koje se obično smatra okružjem grube muškosti, pojavila lijepa, šarmantna, odmje­rena, ženstvena, urbana, obrazovana, svjetska, isto­dobno nježna i dominantna političarka koja hoće na vrh države?

Ovih sam dana u jednoj TV-emisiji bio s jednim ko­legom izrazitim ljevičarom, uz to po nacionalnosti Sr­binom, pa smo poslije emi­sije malo porazgovarali o aktualnoj vlasti. Reče mi kako je ovih dana s nekih razloga išao pogledati sa­stav jedne davne HDZ-ove vlade, kojoj je na čelu bio Josip Manolić, o kojemu se kao državniku nisu baš sa­stavljale zbirke hvalospje­va. Pa je, veli, uspoređivao taj sastav s Milanovićevim ministrima i bio je zatečen time koliko prema imenima iz te davne HDZ-ove vlade djeluju tako beznačajno. Unatoč tome što je dr. Fra­njo Tuđman oko sebe bio okupio intelektualnu hr­vatsku elitu, najsposobnije i najstručnije ljude iz eko­nomije i drugih područja, ljevičari i Ijevičarski mediji uspjeli su nametnuti mit o HDZ-u kao natražnjačkoj, primitivnoj, seljačkoj stran­ci. Zapravo su se tim mitom nastojali zamračiti i zanije­kati temelji u svim područ­jima presudnim .za državu koji su djelo dr. Tuđmana i njegovih suradnika.

Kolinda Grabar Kitarović došla je iz postojanosti tih temelja, koji su zajednički za sve slojeve stanovniš­tva. Ime dr. Franje Tuđma­na izgovoreno iz njezinih usta okrepljuje uspomenu na toga velikoga čovjeka, uspomenu na koju prelazi sva svježina njezine politič­ke pojave. Kolinda Grabar Kitarović s tom je pojavom obnova, buđenje jednoga ponosa i zanosa koji su bili zapretani 15-godišnjim nijekanjem herojskoga vreme­na. Kad ona u predstavlja­nju svoga programa kaže da treba vratiti dostojanstvo hrvatskog građanina, bra­nitelja, Domovinskog rata i njegovih poniženih genera­la, te nacionalno zajedniš­tvo i u vanjskoj politici ob­noviti brigu za nacionalne interese, onda to znači da je sve to nekad postojalo, što je i sama rekla. Utoliko je njezin program izrazito obnoviteljski.

Ako su joj prioriteti gospo­darski rast, socijalna stabil­nost i vladavina prava, on­da se time zaokružuje briga za naciju. U nešto manje od sat vremena Kolinda Gra­bar Kitarović izlagala je taj svoj izrazito domoljubni program a da ni u jednom trenutku nije podišla ek­stremističkim strastima, nije dala povoda za svje­tonazorska prepucavanja, odnosila se ona na ustaše, partizane, Tita i Pavelića, ili na pobačaj, umjetnu oplodnju, homoseksualna partnerstva… Po svemu, ona je istinska HDZ-ova kandidatkinja, ali ni po če­mu nije odbojna bilo kojoj biračkoj opciji. Ona, dakle, može biti kandidatkinja i iz­bor goleme većine građana te predsjednica svih Hrva­ta. Poteći iz HDZ-a i osta­viti takav dojam nije samo stvar političke mudrosti, umijeća, lukavstva i dodvoravanja biračima centra, nego u prvom redu plod snažne i širokosenzibilne osobnosti koja zna – ako si u nekoj temi isključiv, ignori­raš. vrijeđaš, diskriminiraš i gubiš one koji zaslužuju ista prava, isto uvažavanje i u društvu jednako vrijede kao i drugi. Takva Kolinda, koja je, čini mi se, ovoga tjedna prvi put podignula u zrak stisnutu šaku i podviknula (u čemu bi je trebao slijediti i Karamarko!), napokon je započela pravu predizbornu kampanju i najopasnije dosad zaprijetila Ivi Josi­poviću koji u svojim uvred­ljivim reakcijama pokazuje sve više nervoze, straha i nesigurnosti. Znači li to – Kolinda Grabar Kitarović je na vidiku, Ivo je Josipović na odlasku?

Autor: Milan Ivkošić

Izvor: vecernji.hr

Ostavite komentar

comments