Početna / Vijesti / Gredelj: Zbog Titove biste okončat ću političku karijeru Ive Josipovića

Gredelj: Zbog Titove biste okončat ću političku karijeru Ive Josipovića

Odvjetnik Vladimir Gredelj podnio je kaznenu prijavu protiv Ive Josipovića  jer smatra da je držanje Titove biste na Pantovčaku protuustavno, a da Josipović to radi i još prima plaću kao predsjednik. Čak se nada da bi  aktualni predsjednik  mogao i završiti u zatvoru.

24sata.hr

24sata.hr

ZAGREB   U srijedu je predsjednik Ivo Josipović osuđen za veleizdaju, a jučer je, pak, zaradio kaznenu prijavu zbog Titove biste koju je u Ured predsjednika još prije puno godina donio Franjo Tuđman. Veleizdajnikom ga je proglasilo Hrvatsko nacionalno etičko sudište, prihvativši svih 14 točaka optužnice u kojoj se govori o opsežnoj Josipovićevoj antihrvatskoj djelatnosti.

U optužnici koju su sročili ljudi poput Josipa Jurčevića, Zvonimira Hodaka i Zdravka Tomca, a potvrdio je Zvonimir Šeparović, predsjednik Vijeća Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta, navodi se, primjerice, da je Josipović »Ured predsjednika pretvorio u jedno od središta društvene moći u kojem se zagovaraju protuhrvatski interesi u korist političkih i drugih interesa Republike Srbije«. No, Josipović zbog ovog, naravno, neće trpjeti nikakve pravne posljedice, riječ je o simboličnom pokušaju njegove političke diskreditacije neposredno prije predsjedničkih izbora.

Koketiranje

Sasvim je drukčija stvar s kaznenom prijavom koju je protiv predsjednika podnio odvjetnik Vladimir Gredelj, koji se nada da bi Josipović mogao i završiti u zatvoru. Ta se prijava temelji na članku Kaznenog zakona koji propisuje da će se kaznom zatvora od jedne do deset godina kazniti službena osoba koja iskoristi ili prekorači svoje ovlasti, a pritom i pribavi sebi znatnu imovinsku korist.

Gredelj smatra da je držanje Titove biste na Pantovčaku protuustavno, a da Josipović to radi i još prima plaću kao predsjednik. Zato je od Državnog odvjetništva zatražio da mu odredi pritvor i kao mjeru opreza zabrani obnašanje predsjedničke dužnosti, jer postoji opasnost da će Josipović ponoviti kazneno djelo, odnosno da neće izbaciti spornu bistu. U obrazloženju prijave Gredelj upozorava da Josipović na ovaj način »koketira s Titovom ličnošću i zločinima te iskazuje svoje ideološko opredjeljenje usmjereno na rehabilitaciju bivšeg režima iako je u demokratskom društvu nužno eliminirati svaku simboliku, pojmove i likove koji izravno asociraju na jugokomunistički režim i njegovu glorifikaciju«.

Rezolucije EP-a

Josipović je 22. lipnja u šumi Brezovica, prilikom obilježavanja Dana antifašističke borbe, u svojem govoru istaknuo da je »Franjo Tuđman u Ured predsjednika stavio Titovu bistu i ona će biti tamo do kraja mojeg mandata, a siguran sam i u uredu budućeg predsjednika«. Na osnovu te  izjave Gredelj je prijavio Predsjednika Republike.

– Josipović s Titovom bistom krši četiri rezolucije Europskog parlamenta. Spreman sam zato ići i do Europskog suda za ljudska prava, na kojem ću sigurno dobiti, a to će onda značiti kraj Josipovićeve političke karijere, zaključuje Gredelj, koji je prije mjesec dana zatražio od Ustavnog suda ocjenu ustavnost Titove biste u Uredu predsjednika.

Gredelj ne negira da je prijavu podnio kako bi pridonio pokušajima sprječavanja Josipovićevog reizbora.

– Nisam od onih građana koji samo mirno stoje sa strane, ja uvijek želim sudjelovati. Činjenica je da se Josipović opredijelio za totalitarizam, a protiv demokracije i, naravno, da ne želim da on dobije još jedan predsjednički mandat. Učinit ću sve što je u mojoj moći da ga onemogućim u tome, rekao nam je Gredelj.

Piše: Dražen Ciglinečki

Izvor: novilist.hr

Ostavite komentar

comments