Početna / Vijesti / HDZ: Ivo, ne vraćaj se!

HDZ: Ivo, ne vraćaj se!

sanader-hebrangOdrekli su ga se. Ivu Sanadera HDZ više ne želi.

– Ivo, ne vraćaj nam se – poručili su Andrija Hebrang, Ivan Šuker, Darko Milinović, Božidar Kalmeta.

Prije 143 dana su, kako je rekao Milinović, plakali. Osjećaj šoka zbog ostavke transformirao se u ljutnju, pa rezignaciju, a na koncu u olakšanje. Bolje nam je bez njega, kažu najbliži suradnici Jadranke Kosor.

Trebaju mu godine za odmor

– U ovom trenutku ne bi bilo dobro da se Ivo Sanader vrati jer smo se upravo oporavili od njegova odlaska i stranka dobro funkcionira – izjavio je Andrija Hebrang, član Predsjedništva HDZ-a, koji je, prema posljednjoj Sanaderovoj odluci, izabran za predsjedničkog kandidata HDZ-a.

Hebrang je dao intervju Hrvatskom listu, tjedniku poznatom po desničarskim stajalištima i relativno niskoj nakladi, ali svakako bliskom političkim stajalištima radikalnijeg dijela HDZ-a. Prvi put Hebrang je Sanaderu javno zamjerio i to što nikada nije objasnio razloge svoga odlaska.

– Sanaderu je bila dužnost reći narodu zašto je otišao – ustvrdio je Hebrang koji se tako pridružio nizu HDZ-ovih dužnosnika koji se odriču počasnog predsjednika stranke.

– Mislim da je to dužnost čovjeka koji je uza se vezao sudbinu naroda u jednom duljem razdoblju, u kojem je napravio i puno dobrih stvari za taj narod. Kad sam 1998. davao ostavku predsjedniku Tuđmanu, ja sam glasno i jasno rekao zašto odlazim. Mislim da je i Sanader trebao otvoreno reći zašto odlazi – rekao je Hebrang.

Darka Milinovića Sanader je pronašao u Gospiću i uveo u vrh HDZ-a. Prije tjedan dana u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji poručio je da ga više ne treba. – Mislim da nije vrijeme za povratak Ive Sanadera. To bi za našu stranku u ovom trenutku bio pogrešan potez. I za Sanadera bi to bilo loše s obzirom na lošu percepciju u javnosti njegove odluke o odlasku – izjavio je ministar zdravstva i dodao: – Osim toga, i sam Sanader je najavio da se ide odmoriti, a za odmor mu sigurno nije dovoljno nekoliko mjeseci, potrebne su mu godine odmora.

Sada, shvatio je Milinović, treba biti blizak premijerki.

– Predsjednica Kosor pokazala je izuzetnu hrabrost, optimizam i sposobnost. Nema razloga za comeback bilo koga – rekao je Milinović.

Ugodnije nam je s Kosor

Božidar Kalmeta i Ivan Šuker izabrali su nakon smrti Franje Tuđmana pogrešnu stranu u unutarstranačkom ratu: bili su odani suradnici Ivića Pašalića. Sanader im, kako kažu neki iz vrha HDZ-a, to nikada nije oprostio, ali dao im je vrlo važne resore u Vladi. Sada se čini da im se nije baš sviđalo s njim raditi: “Nismo bili u grču, ali sad je puno bolje”. – Meni je s Jadrankom ugodnije surađivati, vjerojatno i zato što smo godinama bili kolege u Vladi – rekao je Kalmeta prošloga tjedna u intervjuu Jutarnjem listu, objašnjavajući kako u Sanaderovo vrijeme ipak nisu “bili u grču”:

– Ali on je muškarac. Njegov se stil razlikovao od stila sadašnje predsjednice. Ona je žena, što ne znači da je manje odlučna. Dapače – rekao je Kalmeta.

Ministar financija Ivan Šuker jučer nam je u telefonskom razgovoru kratko i nedvosmisleno komentirao mogući povratak Ive Sanadera:

Svatko daje izjave za sebe

– Mislim isto što i Hebrang. Nije vrijeme da se vrati.

Ivan Jarnjak povukao se iz HDZ-ove svakodnevice kad je otišao Sanader. Ni jučer nije bio previše voljan komentirati bivšeg premijera:

– Sanader je odluku o odlasku donio sam, a nijednom još nije najavio da će se vratiti – kaže Jarnjak i dodaje da ne želi komentirati glasine.

– Nismo komentirali kad je otišao pa nećemo ni sada – ističe Jarnjak i dodaje da je Sanaderova stvar hoće li se vratiti ili ne. – Ne bih o tome nagađao, to nije lijepo.

Osvrnuo se i na Hebrangove izjave kako HDZ dobro funkcionira i bez Sanadera.

– Čitao sam izjave našega predsjedničkog kandidata i čitao sam naslov, a to nije ista stvar. Ipak, svatko daje izjave za sebe – smatra Jarnjak.

Sustigla ga taština

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks dvanaest dana nakon Sanaderove ostavke rekao je da ga je njegov odlazak šokirao i da su bivšeg premijera pokušali odgovoriti od toga.

– Sanaderova ostavka nije neodgovorna, ali mislim kako bi bilo bolje da je ipak došao u Sabor i izbjegao razna nagađanja – izjavio je tada Šeks.

Jučer, kada smo ga pitali što misli o Hebrangovu istupu, nije htio zaštititi Sanadera. Samo je rekao: – Nemam komentara.

Ivo Sanader posjetio je 2003. tadašnjeg prijatelja Antu Kotromanovića u bolnici. Dok su razgovarali o HDZ-u, izrekao je rečenicu koja se godinama citirala u HDZ-u: “Čuj, svih se suradnika mogu odreći, ali Luke Bebića nikada”.

Šest godina poslije Sanadera je sustigla taština. Svi suradnici odrekli su se – njega. Jedino se još Luka Bebić trudi pokazati Jadranki Kosor da za njega postoji samo jedan lider: Ivo Sanader.

Hebrang: Tito je zločinac

– Uz ime Josipa Broza Tita može ići samo jedna riječ – zločinac, kazao je Hebrang u intervjuu Hrvatskom listu, odgovarajući na pitanje “kako biste definirali čovjeka i političara kojemu se neki u Hrvatskoj danas klanjaju, a on je, prema knjizi beogradskog autora Pere Simića, u smrt poslao dvije svoje žene i 800 partijskih drugova”.

– Ja bih nastavio citat iz knjige tog srbijanskog novinara gdje opisuje kako je Josip Broz Jefti Šašiću, jednom od zapovjednika OZNE, izdao zapovijed za sve one koji su zarobljeni na Bleiburgu s jednom jedinom riječi – “pobiti” – kazao je Hebrang.

Dodao je kako bi, kad bi mogao, bez pitanja promijenio ime Trga maršala Tita.

– To je u nadležnosti gradonačelnika pa pitajte Milana Bandića, sadašnjeg kandidata za predsjednika države, zašto to nije učinio. Svi drugi postkomunistički narodi maknuli su imena svojih komunističkih zločinaca s trgova – rekao je Andrija Hebrang.

Naglasio je i kako je protiv uporabe crvene zvijezde jer “s tim znakom na kapama je velikosrpska agresija ubila u Hrvatskoj više od 15.000 ljudi”.

Izvor: Jutarnji.hr

Ostavite komentar

comments