Početna / Vijesti / HDZ-ova NEMORALNA PONUDA Kujundžić: Bit ću šef države, Karamarko me neće kupiti!

HDZ-ova NEMORALNA PONUDA Kujundžić: Bit ću šef države, Karamarko me neće kupiti!

PAKT PROTIV JOSIPOVIĆA „Slobodna“ doznaje kako HDZ nudi šefu „Hrvatske zore“ sve što želi samo da odustane od predsjedničke kandidature

Tomislav Karamarko i Milan Kujundžić

 

Milan Kujundžić i članovi njegovog izbornog stožera  posljednjih su dana izloženi neobičnom pritisku: vrh HDZ-a neformalnim kanalima Kujundžića pokušava nagovoriti da odustane od svoje predsjedničke kandidature u korist Kolinde Grabar-Kitarović. Ovu informaciju Slobodnoj Dalmaciji u četvrtak je potvrdio glasnogovornik Kujundžićeve kampanje Ivan Hrstić.

Prema neslužbenim informacijama, emisari najjače oporbene stranke pritom apeliraju na Kujundžićevo domoljublje i zajednički interese desnice.

Podjela glasova

Tvrde, naime, da će podjela glasova na desnici neupitno dovesti do četvrtog uzastopnog poraza desnih kandidata, koji ni desetljeće i pol nakon odlaska Franje Tuđmana zbog razjedinjenosti ne mogu zagospodariti Pantovčakom. U najrazličitijim ponudama koje su stigle do Kujundžića je i ona po kojoj bi on, u slučaju da odustane, dobio podršku HDZ-a na idućim izborima za zagrebačkog gradonačelnika.

– Nagovaranja i pritisci traju neko vrijeme, a zadnjih su se dana dodatno pojačali. Na HTV-u mi je Miro Kovač otvoreno rekao da bi Kujundžić trebao odustati od kandidature – kazao nam je Hrstić. Logika HDZ-a je jasna. Kolinda Grabar-Kitarović posljednjih mjeseci izgubila je gotovo četvrtinu vlastitih birača. Pad je koincidirao s uključivanjem Kujundžića u predsjedničku utrku. U kolovozu HDZ-ova predsjednička kandidatkinja imala je 36,6 posto potpore birača. Posljednje istraživanje Promocije Puls rađeno za RTL pokazalo je da je njezin rejting skliznuo na 28,3 posto. Kujundžić je, pak, posljednja tri mjeseca potporu među biračima udvostručio, i danas uživa podršku 11,2 posto birača.

Neće odustati

Milan Kujundžić neće odustati. On se natječe za predsjednika Republike, prema svim anketama raste i jedva čeka sučeljavanja na kojima će čitava Hrvatska moći  vidjeti stvarnu razliku između njega i ostalih kandidata. Kolinda Grabar-Kitarović jednostavno nije autentična kandidatkinja HDZ-a, i to su birači osjetili – poručuje Hrstić. On ističe i da će niz HDZ-ovaca na terenu glasati za Kujundžića, a ne za njihovu stranačku kandidatkinju.

Javljaju nam se članovi HDZ-a koji su na terenu organizirali prikupljanje potpisa za Kolindu Grabar-Kitarović, daju nam potporu i obećavaju da će glasati za Kujundžića. Neki su nam mobitelom poslali čal i svoj potpis za Kujundžićevu kanidaturu.

Tomac: Pokaži svima da si domoljub

Da kandidatura Milana Kujundžića smanjuje šanse HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje drži prof. dr. Zdravko Tomac.

Ove predsjedničke izbore naziva sudbinskim i smatra da bi se Kujundžić trebao povući deset dana prije izbora, kada postane jasno da nema šanse ući u drugi izborni krug.

Takvim potezom Milan Kujundžić bi dokazao da je hrvatski domoljub i rodoljub i zreli političar koji ima snage odreći se svoga ega i ambicija u korist zajedničkog nacionalnog cilja. Takvim potezom došlo bi do ujedinjavanja hrvatske desnice na način kako je ujedinjena hrvatska ljevica – tvrdi Tomac u svojem tekstu na portalu Direktno.hr.

On je uvjeren da bi takav rasplet bio „happy end za desni centar i hrvatsku desnicu ne samo u ovim predsjedničkim izborima, nego i stvaranju realne političke snage ujedinjenog centra i desnice koja može pobijediti ujedinjeni lijevi centar i ljevicu”. Tomac je uvjeren da bi Kujundžić takvim potezom imao velike šanse, ako u Zagrebu dođe do izbora, uz pomoć HDZ-a uvjerljivo pobijediti u utrci za Bandićeva nasljednika.

Miro Kovač otvorio karte

Šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović dr. Miro Kovač u ponedjeljak je na HTV-u potpuno otvorio karte. Polemizirajući s Kujundžićevim glasnogovornikom Ivanom Hrstićem u emisiji ‘Otvoreno’, on je u jednom trenutku i sam spomenuo mogućnost da Kujundžić odustane od predsjedničke kandidature. – Znate koji je potez za gospodina Kujundžića? Da sedam dana prije izbora kaže da odustaje u korist gospođe Kolinde – izjavio je Kovač. Već prije spomenuo je daje logično da i Kujundžić i njegovi birači u drugom izbornom krugu glasaju za HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju.

Josipović u lagodnoj poziciji

U stožeru Ive Josipovića pažljivo su pratili tko će sve uspjeti prikupiti 10 tisuća potpisa za predsjedničku kandidaturu, a tko će iz utrke ipak otpasti. Josipoviću odgovara što se za predsjednika neće moći natjecati don Ivan Grubišić i Ivan Rude, jer bi oni upravo njemu mogli uzeti dio glasova. Prema posljednjim anketama Rude je uživao podršku 4, a Grubišić 2,7 posto birača. Ovako je Josipović ostao jedini izraziti kandidat koji cilja na birače lijevoga centra i centra, čime mu je situacija u prvom izbornom krugu uvelike olakšana.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Ostavite komentar

comments