Početna / Vijesti / HDZ u ofenzivi: od srijede kreće Kolinda TV

HDZ u ofenzivi: od srijede kreće Kolinda TV

Neovisno o tome kad će biti prvi krug predsjedničkih izbora, kampanja zapravo i nije duga, pa kandidati zapravo nemaju vremena drastično promijeniti sliku o sebi u javnosti. Zato će ovoga puta biti najvažnije ne napraviti neku veliku pogrešku, koju bi konkurencija onda mogla iskoristiti. Jedino se na taj način može dogoditi neki drastičan preokret u raspoloženju biračkoga tijela.

Kolinda

Foto: hdz.hr

Tako mi je prije nekih mjesec dana govorio Krešimir Macan, jedan od naših vodećih stručnjaka za politički marketing. U međuvremenu smo doznali da ćemo na birališta najvjerojatnije 11. siječnja, Macan se priključio timu dr. Ive Josipovića, a Kolinda Grabar-Kitarović, glavna izazivačica aktualnog predsjednika, upisala je prvu osobnu grešku, nazovimo to tako, nakon što je u medijima osvanula informacija o njezinu “zamrznutom” statusu u NATO-u.

To što HDZ-ova kandidatkinja uoči ulaska u predsjedničku utrku nije obznanila kako je zapravo na neplaćenom dopustu u NATO-u, što je zazvučalo kao svojevrsna odstupnica u slučaju izbornog neuspjeha, i što je automatski smanjilo uvjerljivost njezinih pobjedničkih najava i obećanja, mnoge je komentatore ponukalo da utrku za mandat na Pantovčaku proglase već – završenom. Gotovo da su povukli paralelu s HNL-om, u kojem Dinamo konkurenciji iz Splita i Rijeke odmagli već negdje do kraja jesenskog dijela prvenstva.

No, i dr. Josipović je ovih dana pretrpio prvi ozbiljniji udarac u pretkampanji, također zahvaljujući novinskim napisima. Konkretno, procurilo je kako je njegov nesuđeni savjetnik Marko Rakar, inače informatički stručnjak i komunikacijski savjetnik, sklopio s državnim institucijama čitav niz poslova, vrijednih ukupno preko milijun kuna.

Rakar je i dalje državi dužan navodno 600.000 kuna na ime poreznih obveza, što u državnim institucijama očito nikomu nije smetalo, iako je upravo porezni dug svojedobno bio glavni razlog zbog kojeg Rakar na koncu ipak nije postao savjetnik u Uredu predsjednika.

Dr. Josipović je sve okarakterizirao kao podmetanje (iako bi bilo prilično teško dokazati vezu “Novosti”, tj. “samostalnog srpskog tjednika” iz kojeg je čitava priča i krenula s HDZ-ovom kandidatkinjom), ustvrdivši da je Rakar “dobio poslove sasvim sigurno zato što je vrhunski stručnjak”. Pa, eto, tko želi povjerovati…

Predsjednik na kestenijadi

I dok Josipović nastavlja pretkampanju u kojoj tobože nije, tako što proračunato miješa predsjedničke, ranije dogovorene te protokolarne obveze s aktivnostima kojima se može pripisati predizborni status, odnosno, namjera obraćanja biračkom tijelu (jer, što bi inače Predsjednik radio na kestenijadama?!), Grabar-Kitarović ovih dana kreće u pravu kampanju.

Tako sutra predstavlja svoj program, čije je obznanjivanje bilo najavljivano za prošli tjedan, ali se javnost tada još intenzivno bavila “slučajem NATO”. Jučer je puštena u rad njezina službena Facebook stranica, a od srijede kreće i Kolinda TV, odnosno web stranica na kojoj će se moći pogledati snimke, ali i izravni prijenosi njezinih nastupa, obraćanja biračima i novinarima.

Čini se da je upravo udarac koji je Grabar-Kitarović pretrpjela zbog pitanja statusa u NATO-u, koji je objasnila kao “administrativni” potez čiji je jedini motiv da joj djeca normalno završe započetu školsku godinu u Bruxellesu, zbog čega se naposljetku ispričala javnosti, označio “prijelomnu točku” njezine dosadašnje (pred)kampanje. A tu je kampanju Aleksandra Kolarić, još jedna stručnjakinja za političku komunikaciju, kojoj se ne može osporiti stručnost unatoč vezama s dr. Josipovićem, okarakterizirala kao – najamaterskiju koju je ikad vidjela.

Svakim danom kandidatkinja se ponovo upuca u nogu, a neki put joj to uspije i dvaput dnevno”, ocijenila je ovih dana Kolarić dosadašnju Kolindinu kampanju.

I zaista, to što se tijekom dosadašnjih boravaka na terenu družila gotovo isključivo s članovima HDZ-ovih podružnica i bliskih im udruga i organizacija, stvaralo je dojam da se Grabar-Kitarović brine isključivo za glasove birača desnog centra i desnice. Netko neupućen mogao je još pomisliti da su joj glavni protukandidati dr. Milan Kujundžić ili možda Anto Đapić, a ne Josipović.

Pritom je, u pojedinim epizodama tog dijela pretkampanje, čak izgledalo da je glavna zvijezda njezinih mini turneja Tomislav Karamarko, a ne ona. Doduše, u jednom dijelu se njezina pretkampanja preklopila i s kampanjom Ive Žinića za sisačko-moslavačkog župana. Međutim, svi dobro znamo da pobjede na predsjedničkim izborima nema i bez pridobivanja glasova dijela onih koji se inače ne smatraju “tvojim” biračima!

Dodavanje gasa

Taman nekako u vrijeme kad smo doznali da će prvi krug biti održan na samom isteku zakonskog roka, što znači da kampanja službeno počinje 21. prosinca, u stožeru Grabar-Kitarović očito su odlučili “dodati gas”. Uređuje se poseban autobus za nastavak turneje po Lijepoj našoj (logično, nastavlja se inzistiranje na neposrednom kontaktu s biračima, a valjda nedavni sitni problemi s desnom rukom neće onemogućiti rukovanje sa što više ljudi), a nakon objavljivanja programa, s posebnim naglaskom na gospodarsku komponentu, slijedi i objavljivanje popisa četrdesetak neformalnih Kolindinih savjetnika iz svih sfera društvenog života, iz realnog sektora, znanosti…

Imena nekih od njih bit će poznata već sutra jer će se pojaviti već na sutrašnjoj prezentaciji programa, u zagrebačkom hotelu “Westin”.

Podsjetimo, HDZ je već koristio sličnu formu “catch all” kampanje u nekim prijašnjim prigodama, kad se objavljivanjem različitih lista podupiratelja pokušalo stvoriti dojam sveopćeg konsenzusa oko podrške HDZ-ovim kandidatima. Pa su se tako na tim listama znali naći i akademici i sportaši i glazbenici te estradnjaci svih vrsta, a sjećate se, dr. Ivo Sanader se u parlamentarnoj kampanji 2003. dičio i spotovima u kojima su o njemu i njegovoj stranci sve najbolje govorili tadašnji njemački oporbenjaci Angela Merkel i Edmund Stoiber, irski premijer Bertie Ahern i austrijski premijer Wolfgang Schüssel…

Dakako, bilo bi zanimljivo čuti što svi oni danas misle o svom tadašnjem angažmanu, ali to je ipak neka druga tema. To bi, da parafraziramo Marija Cuoma, poznatog američkog demokrata, ipak bila proza, dok je kampanja više neka vrsta poezije.

Potraga za estradnim zvijezdama

Podrškom poznatih osoba na dosadašnjim su se izborima hvalili i SDP i HDZ. Estradnjaci su pritom bili posebno traženi. Sjetimo se, HDZ je još 1995. snimio spot “Za milijun godina” u kojemu je sudjelovao veliki broj ondašnjih zvijezda i zvjezdica domaće pop-scene. Za SDP i HSLS su 2000. nastupali Severina, Goran Bare i Majke, Gibonni, Parni valjak, Let 3.

U kampanji tri godine poslije, za HDZ su pjevali Davorin Bogović, Prljavo kazalište, Dino Dvornik, a u spotovima su se pojavljivali poznati sportski likovi poput Perice Bukića ili Line Červara. Možda ste zaboravili da je Jacques Houdek pred 11. izvještajni sabor HDZ-a 2007. godine snimio stranačku himnu “HDZ zna”.

Pred posljednje predsjedničke izbore, za potrebe kampanje dr. Josipovića formiran je Band Aid, u kojem su bili Damir Urban, TBF, Kemal Monteno, Tamara Obrovac, Marijan Ban, Sandra Bagarić, Martina Tomčić, Shorty, nezaobilazni Goran Bare…

Autor: Hrvoje Prnjak

Izvor: slobodnadalmacija.hr

 

Ostavite komentar

comments