Početna / Vijesti / HDZ zna? Kolinda Grabar Kitarović ne zna

HDZ zna? Kolinda Grabar Kitarović ne zna

Upamtili smo ju kao Kolindu “Teško pitanje” Grabar Kitarović, no čini se da je na pomolu novi nadimak. Objavljen je ugovor koji dokazuje da je Jović bio savjetnik Kolindi Grabar Kitarović.

Kolinda Grabar Kitarović u Nedjeljom u 2

Nakon što je jučer izjavila kako se detalja ugovora s Dejanom Jovićem “ne sjeća, ali zna samo da ga je htjela raskinuti”, medijima je dostavljena kopija ugovora po kojem je vidljivo da je Jović radio godinu dana kao poseban savjetnik Grabar Kitarović, dok je bila ministrica vanjskih poslova RH. Čini se da predsjednička kandidatkinja HDZ-a, osim što ne zna odgovore na teška pitanja, se zaplela u lažima.

Naime, HDZ je u petak demantirao predsjednika Josipovića, tvrdeći kako “Dejan Jović nikada nije bio ni savjetnik, a kamoli glavni analitičar Kolinde Grabar-Kitarović dok je obnašala dužnost ministrice vanjskih poslova i europskih integracija”. U tom istom službenom priopćenju, HDZ ističe kako je Dejan Jović bio vanjski konzultant, s kojim je ugovor bio potpisao tadašnji hrvatski veleposlanik u Londonu, uz suglasnost prethodnog ministra. A taj je ugovor raskinula upravo Kolinda Grabar-Kitarović, dodaje se u priopćenju.

Iz ugovora dostavljenog medijima vidi se kako je potpisan 1. kolovoza 2005. godine, a Kolinda Grabar Kitarović je pak postala ministricom u veljači te godine. Ugovor je trajao do 31. srpnja 2006. godine, dakle godinu dana.

Također, u ugovoru je točno napisano kako Jovića angažira Ministarstvo vanjskih poslova te se iz toga vidi kako nije točno da je hrvatsko veleposlanstvo u Velikoj Britaniji angažiralo Dejana Jovića. Preko veleposlanstva je išla samo isplata honorara Joviću, i to u iznosu od 1120 britanskih funti mjesečno.

Stoga tvrdnje Kolinde Grabar Kitarović kako je htjela što prije raskinuti ugovor ne stoje, kao ni ona da je otišao kad ga je razriješila dužnosti savjetnika.

UgovorUgovor2Dejan Jović ugovor

Naime, HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas kako Dejan Jović nije bio njezin izbor za mjesto vanjskog konzultanta dok je bila ministrica vanjskih poslova te je s njim prekinula ugovor.

Dodala je kako ga je naslijedila od svog prethodnika Miomira Žužula, uz čiju je suglasnost Jovića kao vanjskog konzultanta zaposlilo hrvatsko Veleposlanstvo u Londonu.

Što se tiče detalja, iskreno ne sjećam se. Samo znam da sam taj ugovor htjela raskinuti- kazala je.

Grabar Kitarović kaže kako nije moguće da predsjednik Josipović i ranije nije znao za Jovićeve stavove, ali ga nije smijenio zbog toga već zbog vlastite predsjedničke kampanje.

– Skandalozno je da predsjednik Josipović sada zahvaljuje Joviću na njegovim uslugama, ne zbog njegovih stavova koji idu direktno protiv temelja ove države već zbog svoje vlastite kampanje. Kad je shvatio da mu to može odnijeti glasove u kampanji onda je donio tu odluku- istaknula je.

Jović je, rekla je Grabar Kitarović, i ranije svoje stavove javno izražavao.

– Podržavao je i bio apologet Miloševićeve politike. Čak je negirao i genocid u Srebrenici. Netko tko je glavni savjetnik i analitičar mora se s predsjednikom konzultirati o svemu pa mišljenja koje je iznosio ne mogu biti nepoznata predsjedniku Josipoviću- rekla je Grabar Kitarović.

Upitala je i može li u Uredu predsjednika raditi netko tko iznosi stavove koji negiraju hrvatsku državu, žrtve koje su hrvatski narod i branitelji dali te desetine tisuća ljudi koji su poginuli u Domovinskom ratu?

Predsjednik Josipović, podsjetimo, razriješio je Jovića, ocjenjujući štetnom i pogrešnom njegovu tvrdnju da je referendum o neovisnosti Hrvatske bio neliberalan i antidemokratski.

Izvor: dalje.com

Ostavite komentar

comments