Početna / Vijesti / Hebrang: Interesni lobiji boje se neovisnog predsjednika

Hebrang: Interesni lobiji boje se neovisnog predsjednika

hebrang_andrijaKao što je prema anketama u javnosti ojačao rejting HDZ-a, jednako tako uzlazni trend bilježi i HDZ-ov predsjednički kandidat Andrija Hebrang koji odnedavno u svojoj pretkampanji obilazi Hrvatsku. Stoga ne čudi da među njegovim konkurentima, posebno iz redova oporbenih stranaka lijevog centra, postoji strah od Hebrangova uspjeha u izbornoj utrci, koji postaje sve realniji ako se uzmu u obzir razmimoilaženja u oporbi i stanje u SDP-u koji je gotovo na rubu raskola. Iako nitko od HDZ-ovih čelnika nije doveo u pitanje podršku Andriji Hebrangu, u javnost se plasiraju informacije da će dio stranke potporu dati ostalim kandidatima i da se Hebrang zbog toga htio povući iz izbora.

Za Vjesnik Hebrang objašnjava kako je početkom rujna na sjednici Predsjedništva HDZ-a predložio da se članovima stranke koji su eventualno zainteresirani za predsjedničku kandidaturu dade mogućnost da se izjasne o svojim namjerama te da se ako ima zainteresiranih u HDZ-u provedu unutarstranački izbori, s ciljem da stranka na izborima ima jednog kandidata kako ne bi došlo do osipanja glasova. Hebrang podsjeća da tada Vidošević još nije bio istaknuo kandidaturu te da se kao kandidata počelo spominjati Dragana Primorca. »Primorac je bio na toj sjednici i rekao je da ga kandidatura ne zanima, dok je Vidoševiću poslan upit na koji nije uopće odgovorio pa je Predsjedništvo zaključilo da sve ostaje po starom. U međuvremenu se Vidošević kandidirao pa smo ga prema Statutu isključili iz HDZ-a, dok je Primorac, koji se još nije kandidirao, ali obilazi Hrvatsku, i dalje član Predsjedništva HDZ-a«, kaže Hebrang, koji dodaje da se svaki član HDZ-a mogao kandidirati i na Općem saboru stranke početkom srpnja. Prema njegovu mišljenju, postoji jaka organizacija koja želi da na desnom krilu bude što više kandidata kako bi se glasovi rasuli. »Sada na desnici imamo šest kandidata ili potencijalnih kandidata. Uz mene, to su Josip Jurčević, Miroslav Tuđman, Nadan Vidošević, Dragan Primorac te Milan Bandić koji računa na desne birače koje pokušava pridobiti novcem iz proračuna Grada Zagreba. Cilj je da u drugom krugu budu dva kandidata ljevice – Ivo Josipović i Vesna Pusić. To rade interesni lobiji koji se boje poštenog, čvrstog i neovisnog predsjednika Republike«, smatra Hebrang.

On je već ranije najavio da će kampanja biti prljava i da se neće birati sredstva, a kao dokaz za to navodi i nedavnu emisiju HTV-a »Dossier.hr« prema kojoj je ispalo da Hebrang, za razliku od Vidoševića, ne zna neke od najvažnijih datuma iz novije hrvatske povijesti. »Tako je ispalo da datum Oluje zna bolje Vidošević koji ju je prespavao u krevetu, nego Hebrang koji je u njoj sudjelovao na ličkoj bojišnici, ili da Vidošević bolje zna dan priznanja na koji je bančio, dok ga je Andrija Hebrang dočekao u zamračenju osječke bojišnice gdje je bio izaslanik Vlade«, kaže se u priopćenju koje je javnosti poslao Hebrangov izborni stožer.

Zanimljivo je i da unatoč naklonosti koju ima u dijelu medija, Vidošević navodno razmišlja o povlačenju iz izborne utrke jer nije dobio očekivanu podršku predsjednika Stjepana Mesića, kao i zbog zabrinutosti rastom rejtinga nekih od mogućih protukandidata.

Izvor: vjesnik.hr

Ostavite komentar

comments