Početna / Vijesti / Hebrang: ‘Unaprijed smo dobili 5 pitanja za kviz HTV-a’

Hebrang: ‘Unaprijed smo dobili 5 pitanja za kviz HTV-a’

hebrangZAGREB – Hebrang je opovrgnuo, kako kaže, ‘neistine’ Ivana Jabuke, urednika HTV-ove emisije ‘Dossier.hr’, koji je rekao da u kvizu o (ne)znanju predsjedničkih kandidata nije bilo namještaljki. Hebrang tvrdi da je njegov stožer od HTV-a unaprijed dobio pet pitanja, a ne samo okvirne teme. ‘Članice mog stožera Sunčana GlavakIlijana Krešić dobile su pet pitanja i rekle su mi da na njih moram odgovoriti. Kada je (novinarka HTV-a) počela sa šestim, sedmim pitanjem, odlučio sam bojkotirati taj kviz. Vidoševićev stožer bio je uporan, pa je dobio svih 10 pitanja’, napomenuo je Hebrang.

Ne smatra da je podijeljena osoba ili ‘homo duplex’ samo zato što kao deklarirani antifašist podupire Marka Perkovića Thompsona i tvrdi da se ustaški zapovjednik logora Jasenovac Maks Luburić borio za hrvatske interese. Tvrdi da na Bleiburgu nije bio među ustašama, već među onima kojima su komunisti pobili najmilije. Štoviše, kada je na odlasku s Bleiburga uočio ‘dvije ustaške odore’, obratio se austrijskoj policiji koja mu je odgovorila da u Austriji nema zabrane nošenja takve odore.

O Nadanu i Milanu

Ukoliko se ipak dogodi da pobijedi Nadan Vidošević, ‘valjalo bi napustiti državu, a ne samo politiku’, a ako se Milan Bandić kandidira na predsjedničkim izborima ‘onda će peći i boljeti SDP jer će se raskoliti’.

Što se pak Thompsona tiče, za Hebranga ‘nema ljepših domoljubnih pjesama’ od njegovih. ‘Cijenim ga kao antifašista jer se s nama 1991. ustao protiv srpskog fašizma. Pripisuje mu se da je pjevao o Gradiški Staroj, a on je to izrijekom demantirao’, kaže Hebrang, dodajući da Thompsonu prigovara ustašku ikonografiju na koncertima, ali istu ne primjećuje u njegovim pjesmama.

Čestitao je ministru vanjskih poslova Gordanu Jandrokoviću na reakciji kojom je uzvratio na švicarsku zabranu ulaska Thompsonu. Napomenuo je da Hrvatska nikada nije proglasila ratno stanje jer su tako savjetovali međunarodni pravnici. ‘Nakon Hitlera nitko nikada nije proglašavao ratove jer, tko ga proglasi, taj ga i počinje. Kad smo konzultirali međunarodne pravnike, rekli su: Ni za miloga boga, onda biste vi započeli rat‘, rekao je Hebrang.

‘Ženi nije u interesu da joj se dijete smrzne’

Što se pak tiče Zakona o medicinskoj oplodnji, Hebrang ponavlja da zamrznuti zameci nikada neće ugledati svjetlo dana, ‘nego će biti ubijeni’. Biološki gledano, zametak ima kompletan genetski kod, sa svim pečatima nasljedstva, uključujući boju očiju i inteligenciju, kaže Hebrang, dodajući da cijeli svijet ide k tome da se zamrzavaju jajne stanice, a ne zameci. Na opasku Zrinke Vrabec-Mojzeš da je isto u Italiji rezultiralo smanjenjem broja uspjelih slučajeva umjetne oplodnje za čak 70 posto, Hebrang odgovara da je ministar zdravstva obećao je pratiti učinke zakona te da će ga promijeniti ako posljedice budu negativne. ‘Ženi je najmanje u interesu da joj se smrzne dijete’, zaključio je Hebrang.

Objasnio je da mu je vjeru u Boga ulila jako pobožna teta koja ga je odgojila. ‘Ja sam tipičan predstavnik žrtve hrvatske povijesti, 42 člana obitelji s očeve strane ubili su komunisti, a 11 članova s mamine strane ustaše’, rekao je Hebrang, koji se krstio kao punoljetan jer ga teta nije smjela krstiti iz političkih razloga.

Na pitanje iz publike zašto je danas sramotno biti domoljub, Hebrang odgovara da je to stoga što javno mišljenje kroje oni koji nikada nisu osjetili ‘plemenitu ljubav’ prema domovini. ‘Nije domoljublje samo kritika. Kritizirate li djecu samo ili ih i hvalite? Oni koji samo kritiziraju, nisu domoljubi’, smatra Hebrang.

Kao predsjednik, predložit će ’10 ključnih reformi na 10 tematskih sjednica Vlade, pri čemu nam za velike reforme, ako želimo biti ravnopravni u EU-u, treba konsenzus desnice i ljevice. Tvrdi da, ako je itko svoj život posvetio borbi protiv korupcije i kriminala, onda je to upravo on. Suočen s aferom ‘kamioni’, čiji ishod je konačno na pomolu, tvrdi da su za vrijeme saborskog povjerenstva za istragu tog slučaja tadašnji ravnatelj policije Vladimir Fabera i glavna državna revizorica Šima Krasić potvrdili da nisu našli elemente kaznenog djela. ‘Dok smo mi radili – nije ih bilo’, kaže Hebrang.

Zašto nije prozivao protukandidata Nadana Vidoševića zbog porijekla imovine dok je ovaj još bio u HDZ-u? ‘Zato što nisam znao da ima 50 milijuna eura imetka! Pojma nisam imao da njegova mama ima četiri vile, otkud sam ja to mogao znati?’ pita Hebrang.

Što se pak tiče navoda da zagrebački Gradski odbor HDZ-a podržava Milana Bandića u još uvijek neobznanjenoj kandidaturi za predsjednika države, Hebrang ističe da taj odbor podržava jedino njega, legitimnog stranačkog kandidata.

Što se pak tiče glasovanja Hrvata iz BiH i dijaspore, apsolutno je za to da oni imaju pravo glasa na referendumu o članstvu Hrvatske u EU-u, pri čemu ‘postoje strahovi da bi oni imali manji interes za to nego Hrvati u domovini’. Hebrangova vizija je da Hrvatska u što kraćem roku dosegne standarde Europske unije i postane ponosna zemlja. Napominje da je prošao liječničke preglede te može ‘sigurno pet godina turirati maksimalnim brojem okretaja’.

Izvor: tportal.hr

Ostavite komentar

comments