Početna / Vijesti / Hercegovci hvale Vesnu Pusić

Hercegovci hvale Vesnu Pusić

Vesna pusić2Vesna Pusić se u predsjedničkoj kampanji zauzima za osnivanje trećeg entiteta u BiH.

Zbog stava prema trećem entitetu hercegovački internet portal Poskok pohvalio je Miroslava Tuđmana i Vesnu Pusić, a Hercegovcima zamjerio što većinom simpatiziraju Milana Bandića kad on ponavlja isto što i Mesić, da se treba držati Daytonskog sporazuma.

Vesna Pusić se u predsjedničkoj kampanji zauzima za osnivanje hrvatske teritorijalne jedinice u Bosni i Hercegovini, odnosno trećeg entiteta.

Rješenje za paraliziranu BiH Pusić vidi u podjeli na pet administrativnih jedinica: uz postojeća dva osnovao bi se novi, većinski hrvatski entitet i dva mješovita. Time bi se sačuvao hrvatski korpus koji je sada najviše ugrožen u BiH, rekla je u intervjuu sarajevskom tjedniku Dani.

Upozorila je da će se Hrvati, ne riješi li se njihov status u BiH, gotovo u potpunosti iseliti u Hrvatsku.

Miniranje inicijativa

Takvim stavom, kojim uvažava da su Hrvati u BiH bitno zapostavljeni jer samo oni nemaju svoj entitet, pored Srba koji imaju većinu u svom i Bošnjaka koji su većina u drugom entitetu, Vesna Pusić osvojila je simpatije Hercegovaca.

“Za razliku od Mesića, koji je bio izuzetno štetan za interese Hrvata u BiH, treba nam predsjednik koji nam u najmanju ruku neće sabotirati političke inicijative po nalogu Sarajeva”, poručuje Poskok.

To ne znači da očekuju da budući hrvatski predsjednik direktno zagovara treći entitet: dovoljno je da kaže da se ne želi miješati u pitanja unutrašnjeg uređenja druge države, ali da ne minira inicijative hrvatskih stranaka u BiH dokle god one ne narušavaju suverenost BiH.

Pozivanje na Dayton

Stav Ive Josipovića, koji je rekao da je to unutrašnje pitanje BiH Poskok ocjenjuje korektnim, kao i Vidoševićevo zalaganje za kantonizaciju BiH.

Kritizirali su Bandića jer je na pitanje o trećem entitetu rekao da to nije njegov koncept te da prvo treba iscrpiti sve mogućnosti Daytona, što je govorio i Mesić.

Izvor: Jutarnji.hr

Ostavite komentar

comments