Početna / Vijesti / Hloverka Novak-Srzić: Neće me srušiti, meni vjeruju tri milijuna Hrvata

Hloverka Novak-Srzić: Neće me srušiti, meni vjeruju tri milijuna Hrvata

Hloverka_novinariZa urednicu Informativnog programa prosvjed novinara je ulična metoda pokušaja smjene

U istraživanju zastupljenosti predsjedničkih kandidata na HTV-u došlo se do zaključka da je Milan Bandić dobio najviše prostora na javnoj televiziji, zbog čega Andrija Hebrang bojkotira vašu televiziju. Kako to komentirate?

– Bandić nije najviše nastupao u informativnim emisijama na HTV-u. Tvrtka koja je mjerila pojavljivanje predsjedničkih kandidata iz nepoznatog razloga u Bandićevu minutažu uračunala je i 20 minuta u dvije emisije ‘Otvoreno’ u kojima nije nastupao. Bez tih minuta Bandić bi se po minutaži nalazio na petom mjestu iza Vidoševića, Josipovića, Vesne Pusić i Kajina. Nadalje, kada se analizira što se sve Bandiću računalo kao pojavljivanje, vidljivo je da se 50 posto njegove minutaže odnosi na pretežno negativne komentare njegovih konkurenata o njemu samom. Ovakav način prezentacije rezultata je najobičnija manipulacija kojom se nanosi velika šteta Informativnom programu i HTV-u.

Kruže priče da je istraživanje naručio i objavio upravo ravnatelj HTV-a Blago Markota. Je li riječ o njegovu namjernom pokušaju da se dodatno diskriminira ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić, a time i vi?

– Nisu mi jasne namjere onog tko je naručio istraživanje i plasirao ih medijima. U normalnoj medijskoj kući to se ne bi nikad dogodilo. Logično bi bilo da se javnosti pokažu dobri rezultati iz istraživanja. Primjerice, 46 posto ispitanika odabralo je Dnevnik HTV-a kao emisiju kojoj najviše vjeruje, za razliku od 35 posto onih koji su na prvo mjesto stavili konkurentski dnevnik. Kao manipulaciju doživljavam i forsiranje podataka da meni gledatelji ne vjeruju, iako istraživanje pokazuje da mi 65 posto gledatelja vjeruje. Budući da se dvije godine nisam pojavljivala na ekranu, kao i da sam tada izložena neviđenoj negativnoj medijskoj kampanji, zadovoljna sam rezultatima. Od 4,5 milijuna građana tri milijuna mi vjeruje. Ispušta se i podatak iz istraživanja koji pokazuje da sam najpoznatija televizijska osoba.

Podržavate li prosvjed novinara HTV-a zbog cenzure u emisiji Ane Jelinić i biste li i vi bili među njima da niste urednica?

– Podržavam borbu novinara da poboljšaju svoj status. Prosvjed u petak ne smatram takvim. Riječ je o pokušaju grupice nazadovoljnika da uličnim metodama smijene legalno izabrane djelatnike HRT-a. Od 3500 djelatnika HRT-a prosvjedovalo je njih tridesetak. Što se tiče Ane Jelinić, mogu reći da je ona načinom na koji je razgovarala sa svojim gostom nanijela veliku štetu HTV-u i zbog toga snosi posljedice. Iako se moja odluka predstavlja kao cenzorska, nitko od medija nije ponovio tvrdnje njezina gosta koji je cijeli državni vrh, na čelu sa Stjepanom Mesićem, prozvao mafijom, upotrebljavajući pritom izraze teške ksenofobije i vjerske netrpeljivosti. Ana Jelinić ne samo da ga nije u tome sputavala, već ga je poticala. Zanimljivo da se nitko iz medija ili HND-a ne obazire na to. Jasno mi je da hajkaše ne zanimaju činjenice koje ne pomažu mojem rušenju, ali ipak mislim da se otišlo predaleko.

Dokazano je na sudu da Kristić ništa ne radi.

Urednica Hloverka Novak Srzić odbacuje sve tvrdnje da u Informativnom programu HTV-a ima cenzure.

– Pozivam prosvjednike da mi hitno dostave sve primjere cenzure, na koje ću se u roku od jednog dana očitovati. Teoretski nije ni moguće cenzurirati predvodnika prosvjeda Nikolu Kristića kad on ništa ni ne radi, što je čak sudski utvrđeno na zagrebačkom Općinskom sudu – rekla je Hloverka Novak Srzić.

Izvor: Jutarnji list

Ostavite komentar

comments